ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Τώρα είναι η σειρά του νερού να ακολουθήσει τη τύχη του ΟΣΕ, της Ενέργειας και της κάθε απελευθερωμένης δημόσιας υπηρεσίας που έχει παραδοθεί σε μεγαλοεπιχειρηματίες, με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και εντάσσει το νερό, επομένως και τις ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Το νομοσχέδιο αυτό έχει καθαρό στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων.
Διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και εφάρμοσαν πιστά ο Δήμος και η Περιφέρεια στη περιοχή μας με την παράδοση του Φράγματος Γαδουρά και μέρος του δικτύου ύδρευσης σε ιδιωτική εταιρεία με τεράστιο κόστος. Όλες οι παρατάξεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στη διοίκηση-συνδιοίκηση ή στην αντιπολίτευση το δήμο, απαξίωσαν τη ΔΕΥΑΡ, κομμάτιασαν τις υπηρεσίες της και τις ανέθεσαν σε εργολάβους, την άδειασαν από προσωπικό και τώρα αφού προετοιμάστηκε καλά το έδαφος με τη συμβολή τους, έρχεται η κυβέρνηση να δώσει το τελειωτικό χτύπημα με την ένταξη της διαχείρισης νερού και αποβλήτων στη ΡΑΕ.
Ο ρόλος της νέας ρυθμιστικής αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πρότυπα της Ενέργειας. Επιχειρείται στη βάση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για εταιρείες στη διαχείριση του νερού ύδρευσης και άρδευσης.
Το αποτέλεσμα θα είναι το νερό να ακριβύνει για τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού θα φορτωθούν το επιπλέον κόστος εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Θα γίνεται έλεγχος της ζήτησης και όχι αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή και αναγκαία λόγω τουρισμού με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.
Η πολιτική αυτή θα διαμορφώσει χειρότερες συνθήκες και για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ, όπου θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι κίνδυνοι ατυχημάτων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεργολάβοι.
Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.
Δυναμώνουμε την πάλη μας για καμία αύξηση στην τιμή του νερού , δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση εργολάβων.
ΤΑΚΗΣ ΠΟΤΣΟΣ
Δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
Ρόδος 13/03/2023