Ποιος φταίει και ποιος πληρώνει για τις καταστροφές μετά από κάθε βροχή; Του Νίκου Φαρμακίδη, πολιτικού μηχανικού

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΚΑΘΕ ΒΡΟΧΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
Κάθε φορά που θα έρχεται μια βροχή, θα τρέχουν με τους «κουβάδες» να μαζεύουν τα νερά, τις κατολισθήσεις, τα μπάζα, τους δρόμους που καταρρέουν, τα κτίρια που πλημμυρίζουν κλπ., αφού τόσα χρόνια ότι έκαναν, ήταν χωρίς μυαλό ή είχαν το νου τους αλλού. Ενώ πολλοί επιτήδειοι έφραζαν τα ποτάμια, καθ’ όλο το μήκος της Ρόδου Λίνδου, όπως είχε προηγηθεί με την Ρόδου Κρεμαστής, οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι (αστυνόμευσης), κάθε φορά που το επισημαίναμε, έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Ότι και να τους έλεγες ήσουνα παράξενος, όπως και τώρα βέβαια που τους κάνεις κρητική. Θυμάμαι, όταν είδα την μελέτη για το φράγμα New Jersey, από Ρόδο μέχρι Φαληράκι, απευθύνθηκα στη Διοικούσα του ΤΕΕ και τους έθεσα υπόψη ότι, χωρίς υδραυλικά έργα θα είχαμε τεράστια προβλήματα στο δρόμο αυτό. Τους είχα πει τότε, ότι θα χρειάζονταν και μελέτες πολεοδομικού χαρακτήρα, διότι το φράγμα New Jersey, είναι ένα πραγματικό φράγμα και για τους πεζούς. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι: «υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες στα Δωδεκάνησα εκτός από μένα». Θεώρησα ότι κάθε άλλη συζήτηση περίσσευε και αποχώρησα. Από τότε δεν ξαναπήγα εκεί, βλέποντας όμως τα χάλια του δρόμου, θυμάμαι κάθε φορά την απάντησή τους, αφού δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερη μόρφωση για να καταλάβει τι έγινε.
Οι καταστροφές λοιπόν θα συνεχίζονται κάθε χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι ευτυχώς δεν βρέχει. Το αποκορύφωμα ήταν ο προηγούμενος Νοέμβρης, που από άποψη βροχής δεν θα είναι ο τελευταίος ούτε ο χειρότερος. Είδα και άκουσα, σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, την εξιστόρηση των γεγονότων, κατά τα οποία πνίγηκαν οι δύο άτυχοι δάσκαλοι στις 22.11.13. Τα διηγούνταν ο κ. περιφερειάρχης του Νοτίου Αιγαίου. Μας είπε ότι, εκείνη τη στιγμή, στο δρόμο «παράκαμψη», κινούνταν μια σειρά από αυτοκίνητα. Ενώ λοιπόν περνούσαν συνέχεια τα αυτοκίνητα, όταν ήρθε η σειρά των δασκάλων, ένα κύμα τεράστιο τους σκέπασε, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή του αυτοκίνητου, οπότε οι άτυχοι επιβάτες έμειναν στη μέση. Μας είπε επίσης ότι, τον δρόμο αυτό, τον έφτιαξε η τοπική κοινωνία (άτιμη κοινωνία) και ευτυχώς η Νομαρχία είχε φτιάξει μια βάση, πάνω στην οποία πιάστηκε ο ένας επιβάτης και σώθηκε. Αυτό το βίντεο κατά την άποψη μου, πρέπει να παίζεται μια φορά την ημέρα σε όλα τα τοπικά κανάλια, είναι διδακτικό.
    Τι μας διδάσκει; Μα πρώτα από όλα ότι δεν υπάρχει κράτος! Δεν άκουσα πουθενά για το ρόλο του και για το τι έκανε ή όχι. Το κράτος, που είναι υποχρεωμένο να συντηρεί και να επιβλέπει τους δρόμους και να τους παραδίδει στο κοινό ασφαλείς, καθώς και να αστυνομεύει και να καθαρίζει τα ρέματα. Το κράτος δεν είδε, ότι μέσα σε ένα ποταμό, μια «άτιμη κοινωνία», έφτιαξε ένα δρόμο; Ο κ. Περιφερειάρχης βέβαια, δεν είναι το κράτος, εκπροσωπεί ένα μέρος του, το οποίο εν προκειμένω, έχει πολλές ευθύνες.
Δεκάδες βέβαια, είναι οι νεκροί από τα εκατοντάδες οδικά ατυχήματα και κανείς δεν νοιάζεται. Πριν μερικές ημέρες ένα ατύχημα στη Ρόδου – Λίνδου, αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε ένα παράνομα τοποθετημένο στύλο, δεν έκανε κανένα να αναρωτηθεί αν έφταιγε το κράτος, ενώ όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν τι δεν έκανε ο οδηγός. Λες και η απαγόρευση, είναι ένα κενό γράμμα του νόμου. Κάποιοι συμπολίτες μας, αποφάσισαν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, όμως εγώ αυτό δεν το βλέπω σωστό, παρόλο που έχουν δίκιο ως προς την αιτία. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εμείς πρώτα εντάξει με τις υποχρεώσεις μας και μετά να ζητούμε από τους άλλους να είναι και αυτοί. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι τα χρήματα, γιατί χρήματα έχουν ξοδευτεί πολλά, όμως τα έργα που έγιναν, ή ήταν άχρηστα ή κακοφτιαγμένα. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα λεφτά, όσο το ότι έχουμε κάποιους «αρμόδιους», που είναι ελλιπέστατοι.
    Αφελώς, ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποιος νόμος ή διάταξη, που να επιτρέπει να γίνονται δρόμοι μέσα σε ένα ποταμό;  Στη κοίτη ενός ποταμού, καθώς και σε απόσταση 20 μέτρων από τις όχθες του, ο νόμος δεν επιτρέπει καμιά παρέμβαση, ούτε οδοντογλυφίδα δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί, πολύ δε περισσότερο ένας δρόμος. Η «άτιμη κοινωνία», γύρω από τη περιοχή της γέφυρας Κρεμαστής, έφτιαξε ένα σωρό δρόμους, οικοδομήματα και λοιπές κατασκευές, ενώ το κράτος έλειπε. Αλήθεια που ήτανε, που βρίσκεται;
Για να μη δημιουργώ παρεξηγήσεις, μέσα στους ποταμούς επιτρέπονται μόνο έργα διευθέτησης της κοίτης και αυτά μετά από σειρά μελετών και εγκρίσεων, όπως τις καθόρισε το ΣτΕ, αφού το κράτος λείπει και από εδώ. Δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις με μπετά, όπως παράνομα έγιναν στο «Φονιά» της Λάρδου, με αποτέλεσμα από φονιάς να γίνει πυρηνικός αντιδραστήρας, αφού διοχετεύει το νερό με μια ταχύτητα, 250 Μ3 το δευτερόλεπτο. Πολύ περισσότερο από ένα τσουνάμι!!!!
    Θα μου πείτε ότι, έχει παρέμβει ήδη η δικαιοσύνη. Όμως η εμπειρία μου λέει, πως δεν είναι δυνατόν να κάνει κάτι, γιατί όλοι αυτοί που έχουν στα χέρια τους το κράτος, θα παρελάσουν μπροστά της, με ύφος άξιο ελέους, και θα ισχυριστούν ότι δεν πολυκαταλάβαιναν τους νόμους και τις διατάξεις και άρα δεν είχαν δόλο. Το ότι, ανάλαβαν να διοικούν ένα τόπο, ως εκτελεστές της θέλησης του Κράτους, να υπηρετούν μόνο το Λαό και να οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, είναι ψιλά γράμματα του νόμου. Αυτοί υπόκεινται μόνο στις ορέξεις των «ευεργετών τους», όπως έλεγε και ο Μακιαβέλλι.
Κανείς δεν σκέπτεται ότι, ο κάθε αρμόδιος κρατικός λειτουργός ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για  κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και ότι ευθύνονται για την αποζημίωση την οποία θα καταβάλει το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις τους. Στηρίζονται στο γεγονός ότι, όλοι αυτοί, οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι τους, τυγχάνουν ασυλίας. Ποιος θα αναλογιστεί να καταδικάσει πολιτικούς και τα «παιδιά» τους, αφού όλους τους συνδέουν σχέσεις αλληλοεξάρτησης; Οι Λιάπηδες είναι πολλών ειδών και χειρότεροι από τον επώνυμο και κυκλοφορούν ανάμεσα μας, με άπειρα χαμόγελα και φιλοφρονήσεις. Μόνο που ο Λιάπης ήταν άτυχος και έπεσε σε «άσχετους».
Ο Νόμος καθορίζει ότι, η υποβάθμιση του Περιβάλλοντος είναι η πρόκληση από ανθρώπινες δραστηριότητες, οποιασδήποτε μεταβολής στο περιβάλλον, η οποία είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα και στην υγεία των κατοίκων. Οι αρμόδιοι, που ήταν υπεύθυνοι για να αστυνομεύουν τα ρέματα και να τα καθαρίζουν, δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ως όφειλαν, ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που οδήγησε, οδηγεί και θα οδηγεί σε τεράστιες καταστροφές και θανάτους. Άλλωστε οι μετέπειτα παρεμβάσεις τους, δείχνουν ότι αν έκαναν τα ελάχιστα που κάνουν τώρα, δεν θα σκοτώνονταν οι συμπολίτες μας.
Βάσει των διατάξεων, τα διοικητικά όργανα οφείλουν να προβαίνουν, αυτεπαγγέλτως, στις ενέργειες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις εντός των οριζομένων, σχετικών, προθεσμιών. Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται σχετική προθεσμία, η ενέργεια συντελείται εντός ευλόγου χρόνου, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί το τρίμηνο. Σε περίπτωση δόλου του αρμοδίου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απόδειξη ότι το έκαναν από δόλο, είναι για μένα το γεγονός ότι, τώρα, που φοβούνται την δικαιοσύνη, τρέχουν να κάνουν για πρώτη φορά ότι δεν έκαναν μέχρι σήμερα, παρόλο που και αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που έπρεπε να έκαναν. Όμως δεν παύει να μετράμε κάθε φορά καταστροφές και ζημιές μεγάλης αξίας, που για την ώρα δεν πληρώνουν από την τσέπη τους.
Για πρώτη φορά καθαρίζουν τα ρέματα και πέρα από τους οικισμούς, παρόλο που έπρεπε να τα ελέγχουν μέχρι τον υδροκρίτη, με αποτέλεσμα να μας αναγγέλλουν «έκπληκτοι» ότι, λειτούργησαν σχετικά καλά τα ποτάμια. Θα έπρεπε επίσης να ελέγξουν όλες τις κατασκευές μέσα στα ρέματα, που είναι και δημόσια κτήματα. Ως εκ τούτου, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες που είναι κατά κανόνα, οι τεχνικές της Περιφέρειας, η Κτηματική και το Δασαρχείο, έπρεπε να επέμβουν. Οι διατάξεις είναι σαφέστατες και όλες οι παραπάνω υπηρεσίες, είναι αρμόδιες, η κάθε μια με τις ειδικές τις υποχρεώσεις.
Έστω και τώρα, μετά από τα τρεξίματα με τους «κουβάδες» και για να προλάβουμε και άλλα κακά, πρέπει να τοπογραφήσουν τα ρέματα, για να δουν πια κτίσματα είναι μέσα σε δημόσια κτήματα και δασικά, ώστε να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις. Επίσης η Πολεοδομία, πρέπει να ελέγξει τα κτίσματα, που βρίσκονται στη ζώνη των 20 μέτρων από τις όχθες των ποταμών και να διερευνήσει το καθεστώς δόμησης τους. Σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών, να κατεδαφιστούν άμεσα και σε περίπτωση παρανόμων πράξεων να διερευνηθούν οι ευθύνες. Αν οι αρμόδιοι δεν το κάνουν γιατί έχουν αναλάβει «υποχρεώσεις», πρέπει να επέμβει κάποιος άλλος.
Άλλωστε μια τέτοια έρευνα, θα δείξει τη γύμνια αυτού του κράτους και τον δόλο τους, γι’ αυτό όλοι την αποφεύγουν και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Οι συνήθεις χαζοί, είμαστε όλοι εμείς, που θα πληρώσουμε δύο φορές αυτές τις πράξεις τους. Βέβαια δεν συγκρίνω όλους εμάς, με τους άτυχους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, ούτε με αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους, επειδή απουσίαζε το κράτος και που όλοι αυτοί θα πρέπει να αποζημιωθούν ανάλογα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, οι καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων είναι πράξεις εις βάρος μας, όπως και το να ξοδεύουμε τεράστια ποσά για να αποκαταστήσουμε αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν και δούλευαν. Θα πληρώσουμε δηλαδή τώρα, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και  τα πάρε δώσε των πολιτικών. Αυτό είναι αυταπόδεικτος δόλος, που και οι ίδιοι το παραδέχονται με τις σημερινές ενέργειες τους και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Επίσης πρέπει να προσθέσω πώς είναι σαφής και ο Υπαλληλικός Κώδικας, που μας λέει ότι η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, η αμέλεια, καθώς και η ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση του καθήκοντος, είναι πειθαρχικά αδικήματα. Επίσης ότι, η δίωξη και η τιμωρία πειθαρχικών παραπτωμάτων αποτελεί καθήκον των πειθαρχικών οργάνων, που προΐστανται αυτών που τα έκαναν. Η παράβαση δε του καθήκοντος αυτού, συνιστά και αυτή πειθαρχικό παράπτωμα. Δεν είναι λοιπόν θέμα μόνον της δικαιοσύνης, όλη αυτή η κατάσταση, αλλά πρωτίστως της διοίκησης, που για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω, ποιεί τη νύσσα. Αυτές τις τεχνικές, τις χρησιμοποιεί μόνο, όταν πρέπει να επιβάλει τις πράξεις και τις απόψεις της, σε αυτούς που δεν της είναι αρεστοί και ιδίως άμα δημιουργούν προβλήματα στα πάρε δώσε τους.
Οι νόμοι είναι σαφείς σε αυτούς που θέλουν να δουν την αλήθεια και γίνονται ακατανόητοι μόνο σε εκείνους που δεν θέλουν να τους εφαρμόσουν.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...