Νέα ΚΑΠ(Κοινή Αγροτική Πολιτική), Νέα Βάσανα για τους Αγρότες - του Δημήτρη Βαγγέλη

ΝΕΑ ΚΑΠ (ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ) ΝΕΑ ΒΑΣΑΝΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ-ΨΑΡΑΔΕΣ

Δ.ΒΑΓΓΕΛΗΣ*


Παρακολουθήσαμε την εκδήλωση στο Πυλί , για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) με βασικό εισηγητή το γενικό γραμματέα του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Αν δεν κατοικούσαμε σαυτή τη χώρα κι αν δε βιώναμε ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί τα βάσανα της κρίσης, από όσα ακούσαμε, θα νομίζαμε πως τίποτα απολύτως δεν συνέβη, και οι αγρότες δεν έχουν κανένα πρόβλημα .

Για ουσιαστική ενημέρωση των αγροτών καταθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:


ΓΕΝΙΚΑ

Για όλους καταργείται από το 2015 ο παλαιός τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων και εισάγεται νέος τρόπος που βασίζεται αποκλειστικά στο μέγεθος των δηλωμένων εκτάσεων και όχι στην παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων ,αυτό σε συνδυασμό με την προώθηση του μοντέλου της συμβολαιακής γεωργίας θα οδηγήσει την οικογενειακή γεωργία (κυρίως τη μικρή και μεσαία ) σε ασφυξία έως εγκατάλειψη .

Η πρόταση που υιοθετήθηκε και θα ισχύσει είναι η λεγόμενη περιφερειοποίηση, δηλαδή τρείς περιφέρειες και προσδιορισμός των κονδυλίων με βάσει αυτές:

-βοσκότοποι (δηλαδή κτηνοτροφία) 25%

-καλλιεργήσιμες γαίες 47%

-Δενδρώδεις και αμπελώνες 28%.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα, φορολογία ) τη συνεχή μείωση των τιμών ας προβληματίσουν τους αγρότες πρίν την οποιαδήποτε απόφασή τους.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ :

-Κτηνοτρόφοι

Η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 επιφύλασσε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τους κτηνοτρόφους, καθώς ορισμένοι δεν πληρώθηκαν καθόλου, ενώ πολλοί εισέπραξαν ποσά πολύ μικρότερα από εκείνα που υπολόγιζαν. Αιτία της νέας αυτής περικοπής του εισοδήματός τους είναι ο μαζικός αποχαρακτηρισμός βοσκοτόπων ,λόγω του οποίου δεν μειώθηκε μόνον η εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών(Νησιωτικών) περιοχών, αλλά όπως αποδεικνύεται τώρα και η ενιαία ενίσχυση όλων.

Πολλά επίσης είναι και τα υπόλοιπα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου με σπουδαιότερα:

- Το κόστος παραγωγής.

- Τη ρευστότητα.

- Τη φορολόγηση.

- Την αποτύπωση και διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων,οι οποίες δηλώνονται για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης .
-Ελαιοπαραγωγοί


Η καλλιέργεια της ελιάς και το ελαιόλαδο, εκτός από βασικό διατροφικό αγαθό για τον πληθυσμό (καθώς αποτελεί τη βάση της μεσογειακής- διατροφής)είναι διαχρονικά δεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού . Παράλληλα η ελαιοκαλλιέργεια συνεισφέρει σημαντικά στο εισόδημα μεγάλου μέρους του πληθυσμού και μαζί με την κτηνοτροφία το μέλι το κρασί και άλλα προϊόντα συνδυάζεται άριστα με τον τουρισμό .

Από τα γενικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΥΠ ΑΑΤ για την περιφέρεια «Δενδρώδεις», προβλέπεται η μέση ανά στρέμμα ενίσχυση για όλες τις «Δενδρώδεις» και άρα και για τις ελιές να καταλήξει το 2019 στα 48,45 € ανά στρέμμα .Εάν όλα αυτά είναι ακριβή, είναι φανερό ότι οι ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια θα υποστούν μια μείωση της τάξεως του 68,3%,
Μελισσοκόμοι

Ενα από τα πλεονεκτήματα του Νησιού είναι η βιοποικιλότητα. Ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους το αυτονόητο, ότι η χλωρίδα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ποιοτικής υπεροχής των ζωικών μας προϊόντων. Είναι αυτή η βλάστηση που μαζί με την εμπειρία των ελλήνων μελισσοκόμων, παράγουν ένα από τα καλύτερα μέλια που υπάρχουν παγκοσμίως Το ελληνικό μέλι είναι πλέον αναγνωρισμένης διατροφικής αξίας προϊόν. Γι αυτό η διατήρηση και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας έχει πολλά οφέλη όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά γιατί ο μελισσοκόμος έχει συνδέσει τη παραγωγή του με τη προστασία του περιβάλλοντος. Ως αναπτυσσόμενος δε χώρος έχει τους περισσότερους νεοεισερχόμενους παραγωγούς. Όμως παρά τη μεγάλη μας παραγωγή, επειδή ο έλληνας καταναλώνει το μέλι, εισάγουμε μεγάλες ποσότητες. Δυστυχώς όλο το μέλι που εισάγεται «χάνεται» στην ελληνική αγορά. Πουθενά δεν πωλείται στη χώρα μας εισαγόμενο μέλι. Γι αυτό και το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, που ειδικά στο βασιλικό πολτό συνοδεύονται και με τεράστια κέρδη. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους εισαγωγείς να εισάγουν στην Ε.Ε. μέλι από τρίτες χώρες, χωρίς στην επισήμανσή του να αναγράφεται ότι περιέχει γύρη από μεταλλαγμένα φυτά.Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά λειτουργεί σε ένα «θολό» τοπίο. Σήμερα ο καταναλωτής νομίζει ότι τρώει ελληνικό μέλι, αλλά στην πραγματικότητα το 50% του μελιού που καταναλώνεται είναι εισαγόμενο και το χειρότερο ο Έλληνας καταναλωτής το πληρώνει σαν ελληνικό.
Λοιποί αγρότες-νέοι αγρότες – θερμοκήπια - ψαράδες
Γενικότητες, καμία , επί μέρους ενημέρωση. Γενικά και αυτοί ακολουθούν τη μοίρα των υπολοίπων.


Τέλος η Νέα ΚΑΠ μαζί με τη συμβολαιακή γεωργία την έγκριση του συνολικού σχεδίου από το /eurogroup θα επιφέρουν μεγάλη ανακατανομή υπέρ των ισχυρών ομίλων και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην αγροτική οικογένεια και την Ελληνική ύπαιθρο.


* Ο Δημήτρης Βαγγέλης είναι γεωπόνος-παραγωγός, Μέλος της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Ν. Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για το τμήμα αγροτικής πολιτικής Ν.Κω.




 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...