Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι., ενώ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση αμφισβητώντας για πρώτη φορά δημόσια, την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

«Η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση της Άγκυρας, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv η ανταποκρίτριά του, Μαρία Ζαχαράκη. 

Ουσιαστικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απαντά στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, μετά τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, στην τουρκική ανακοίνωση, αναφέρεται επιπλέον ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους»

Σημειώνεται επίσης ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί, Ελλάδας και Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

Σαφές μήνυμα πως η Αθήνα δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία τουρκική προκλητικότητα έστειλε νωρίτερα από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων» είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας τη στήριξη του ΕΛΚ όπως εκφράστηκε και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του στο συνέδριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως ανάλογη στάση θα ζητήσει και από το ΝΑΤΟ στη μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: to pontiki.gr

http://www.topontiki.gr/article/355282/i-toyrkia-amfisvitei-anoihta-tin-yfalokripida-sto-kastelorizo

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...