Η Βράβευση μιας σπουδαίας Καρπαθιάς - Του Μανώλη Δημελλά

Ο λόγος για την κα Μαίρη Παζαρζή, με καταγωγή από Μενετές και Αρκάσα, μιας αληθινά σπουδαίας γυναίκας, που τιμάει πολλά χρόνια με σεμνότητα και σταθερότητα την Κάρπαθο.

Όταν έφτασε η πληροφορία για ακόμη μια βράβευση της, και την ανακήρυξη της ως Επίτιμη Προέδρου της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015, στις 18:00, στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων στο Κολωνάκι, τότε αναπόφευκτα την αναζήτησα.

Εκείνη σεμνή και προσηνής, απάντησε σε όλες τις απορίες, όμως κάθε φορά αρνιόταν πεισματικά την όποια προσωπική της προβολή. Ας με συγχωρέσει, όμως δεν επιτρέπεται να μη αφιερώσουμε δυο λόγια για κείνη, αφού το βραβείο στην ουσία αντικατοπτρίζει τον ατέλειωτο αγώνα της Καρπαθιάς, της Δωδεκανήσιας γυναίκας!

Η Μαίρη Αγγελίδη-Παζαρζή, είναι γεννημένη στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβανία. Εκεί ολοκλήρωσε και το πανεπιστήμιο, πήρε το πτυχίο στην εκπαίδευση και στα φιλολογικά, με ειδίκευση τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η συμμετοχή στα κοινά, είναι στο αίμα της, αποτελεί κληρονομιά χαραγμένη στη μνήμη της, αφού και ο πατέρας της, ο Μηνάς Αγγελίδης, ήταν ένας από τους θεμελιωτές της ΚΕΠΑ στην Αμερική, κατά την δεκαετία του 1920. Αλλά και ο σύζυγος της, Κωνσταντίνος Παζαρζής, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της νεώτερης Καρπαθιακής ιστορίας, είχε ενεργή συμμετοχή στην επανάσταση της Καρπάθου (οκτ 44), και μάλιστα έχει καταγράψει τα γεγονότα εκείνων των ημερών, σε ένα σπουδαίο σύγγραμμα. Ο Ντίνος εργαζόταν στο υπουργείο Παιδείας και ήταν επόπτης δημόσιας εκπαίδευσης. Μετά τον γάμο τους, αποσπάστηκε στην UNESCO, και το ζευγάρι Παζαρζή, ο Ντίνος και η Μαίρη, ταξίδεψαν, έζησαν και γνώρισαν περισσότερο από μια δεκαετία την μάνα των ηπείρων, την Αφρική.

Η Μαίρη Παζαρζή ανέλαβε τα ηνία της "Δωδεκανησιακής Μέλισσας" το 2005, στη διάρκεια της 6χρονης δυναμικής θητείας της, μέχρι το 2011, το Σωματείο χορήγησε 77 υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές, έλαβε από χορηγίες και δωρητές 133.000 ευρώ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1.000$, ενώ ενέγραψε 250 νέα μέλη και έλαβε 5.000 ευρώ από συνδρομές!

Η κ. Παζαρτζή με την ιδιότητα της προέδρου της "Μέλισσας", τιμήθηκε το 2009 από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, εκτελώντας την από 16 Απριλίου 2008 απόφαση της Ιεράς Συνόδου, παρέδωσε τιμητική πλακέτα με «Εύφημον Μνείαν» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην Πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κα Μαίρη Παζαρτζή.

Η ίδια δήλωσε τότε συγκινημένη: "οι γυναικείες δυνάμεις που τώρα εργάζονται στη «Μέλισσα», δεν είναι παρά οι κληρονόμοι και συνεχιστές των πρώτων πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων που έβαλαν τα θεμέλια στο Σύλλογο".

Ποια όμως είναι η Δωδεκανησιακή Μέλισσα;

Θα ήταν μέγιστο λάθος αν δεν κάναμε μια αναφορά στην "μάνα της Δωδεκανήσου", όπως πρωτο-ονόμασε την Αντιγόνη Ζουρούδη η εφημ. "Δωδεκανησιακή Αυγή".

Η αιγυπτιώτισσα με καταγωγή από Σύμη και Χάλκη, που μόχθησε με απίστευτο πάθος για την δημιουργία του Δωδεκανησιακού σχολείου και της Δωδεκανησιακής Μέλισσας.

Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα ξεκίνησε το 1931 με την Αντιγόνη Ζουρούδη, και τις κόρες της. Από την μικροβιολόγο Πασιθέα (πρώτη πρόεδρος σοροπτιμιστριών γυναικών Ελλάδος), μέχρι την μικρότερη κόρη της, την Έλλη, σπουδαία χορεύτρια και χορογράφο κλασικού μπαλέτου, που είχε μετατρέψει την σχολή χορού της σε στρατηγείο της αντίστασης. Όσοι γνώρισαν από κοντά, αναφέρει ένα μικρό άρθρο του Α. Αργυρίου, στην "Δωδεκ. Αυγής", τον Μάρτιο 1939, υποκλίνονται στο δυναμισμό και της απίστευτη αύρα της. Πρόκειται για την γυναίκα που είχε κάνει μια "μικρή Δωδεκάνησο" το σπίτι της.

Όμως δεν ήταν μόνη, μαζί με άλλες σημαντικές Δωδεκανήσιες προσωπικότητες της αθηναϊκής κοινωνίας, πραγματοποίησαν πολλές δράσεις, ενώ στο Δωδεκανησιακό Σχολείο, μια ιδέα της Α. Ζουρουδή, διδάσκονταν την ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου, αφυπνίζοντας την Αθηναϊκή κοινωνία.

Επόμενη πρόεδρος η Κωνσταντινουπολίτισσα Δέσποινα Μιχαηλίδου Νουάρου, κόρη του Λοϊζου Ηλιού και σύζυγος του ακαδημαϊκού Μιχαήλ Μιχαηλίδη Νουάρου, που με την Ισαβέλλα Χωραφά και το Δ. Σ. εργάστηκαν δραστήρια και για αρκετά χρόνια προσέφεραν στους Δωδεκανήσιους ουσιαστική βοήθεια.

Ακολούθησε η Μαρία Ζαχάρη, επι προεδρίας της οποίας, με τα έσοδα μιας μεγάλης Πανδωδεκανησιακής εκδήλωσης, το 1946, στο Ξενοδοχείο Απέργη της Κηφισιάς, αγοράσθηκε έκταση τριών περίπου στρεμμάτων στην Κηφισιά. Σημαντική για την αγορά υπήρξε και η οικονομική προσφορά των κυριών του Δ.Σ., ιδιαιτέρως της Ροδίτισσας Ελένης Γεωργαντά.

Στην έκταση αυτή ανεγέρθηκε ένα κτίριο με την προσωπική εργασία και την υλική βοήθεια των Δωδεκανησίων της Αττικής της εποχής εκείνης, στο οποίο στεγάζονταν θερινές κατασκηνώσεις για τα παιδιά.

Μετά την Ενσωμάτωση και από τη δεκαετία του 70, η "Δωδεκ. Μέλισσα" ασχολήθηκε περισσότερο με την χορήγηση υποτροφιών σε νέους και νέες της Δωδεκανήσου. Οι υποτροφίες αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και πρόκειται για ένα σπουδαίο και υπεύθυνο έργο που επιτελεί σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια. Κάθε χρόνο αρκετοί μαθητές κερδίζουν την γενναία αρωγή του Δωδεκανησιακού σωματείου, που δεν απαιτεί κανένα αριστείο. Αντίθετα κρίνει με βάση τις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Για την χρονιά 2013-2014 οι υπότροφοι έφτασαν τους 36 Δωδεκανήσιους σπουδαστές.

Τα έσοδα της "Μέλισσας" προέρχονται από εκδηλώσεις, λαχειοφόρους και μπαζάρ, με δώρα-προσφορές διαφόρων επιχειρήσεων. Σταθερό έσοδο είναι οι συνδρομές των μελών, αλλά και οι δωρεές και προσφορές των φιλότιμων Δωδεκανησίων.

Πρόεδροι που συνέχισαν την προσφορά για πολλά χρόνια ήσαν η Σεβαστή Μήτσου (απο Κάρπαθο), η Μαρία Βολονάκη (από Σύμη), η Μαρίτσα Κυπραίου-Χασαπογιάννη (από Σύμη), η Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου (από Κω), και η Μαίρη Παζαρτζή (από Κάρπαθο).

Σημερινή πρόεδρος είναι η κα Λίνα Καστανού Χαραλαμποπούλου, από την Κώ, ενώ το ΔΣ αποτελείτε από 17μελές συμβούλιο, που εκλέγεται ανά τριετία και με εκπροσώπηση όλων των νησιών της Δωδεκανήσου, όλες μαζί εξακολουθούν, συνεχίζουν έναν θαυμάσιο αγώνα.

πηγές

www.melissadod.com

www.elzoni.gr

www.argokalymnos.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...