Ηλίας Λάμπρος, 120 μέρες στο τιμόνι της Καρπάθου - Του Μανώλη Δημελλά

Αποκλειστική συνέντευξη Δημάρχου Καρπάθου στο VERENA.GR-Όταν ο σημερινός Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Ηλίας Λάμπρος, αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο του νησιού ξεκαθάριζε ότι δυο θέματα θα έμπαιναν πρώτα στην ημερήσια ατζέντα του. Μέσα στο "θερμό" προεκλογικό καλοκαίρι μιλούσε για τη καθημερινότητα, την βελτίωση της ποιότητας ζωής του Καρπάθιου πολίτη. Και επίσης ανέφερε τακτικά τον κορυφαίο πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, τον τουρισμό και τη σημασία του.

Ο κ. Ηλίας Λάμπρος κέρδισε την εντολή να οδηγήσει το νησί "πιο ψηλά". Άλλωστε με αυτό το σύνθημα έκλεισε την τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του, στο αμφιθέατρο Πηγαδίων.

Πέρασαν τέσσερις μήνες με το τιμόνι της Καρπάθου πάνω στα χέρια του.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που η δημοτική αρχή άλλαξε χέρια μια κίνηση εθελοντισμού πολιτών, που εμφανίζεται κυρίως στην πρωτεύουσα, στα Πηγάδια, ξαφνιάζει ευχάριστα με την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της.

Αν και οι συμμετέχοντες αγγίζουν τους 100, περίπου 40, μικροί και μεγάλοι Πηγαδιώτες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το θέμα εθελοντισμού από πλευράς του Δήμου, τον κ. Μιχάλη Λυτό, είναι εκείνοι που σηκώνουν μανίκια και δίνουν χρόνο, χρήμα και μπόλικη προσωπική εργασία, μακριά από υστεροβουλίες και προσωπικές προβολές. Ψυχή της προσπάθειας ο αντιδήμαρχος Πηγαδίων κ. Χάρης Σεβδαλής, που σχεδιάζει, αλλά και παλεύει για να κερδίσει το ενδιαφέρον για τακτική δράση και αποτελεσματική συμμετοχή.

Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν που αγωνίζεται και προσφέρει εθελοντικά πάνω στη Κάρπαθο, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε εθελοντική ομάδα στο νησί, η κίνηση φέρνει και μπορεί να αποδώσει ακόμη πιο σπουδαία αποτελέσματα. Και στο παρελθόν υπήρξαν δυνατές προσπάθειες, όπως η ομάδα δασοπυρόσβεσης, αλλά και εκείνη των εθελοντών διασωστών. Μπορεί να ξεχαστεί άλλωστε ο Ralf; όμως σε τέτοιες αληθινά σπουδαίες ομαδικές κινήσεις, ο χρόνος γίνεται αβάσταχτο βάρος, μέχρι που τις γονατίζει, αν δεν υπάρχει σοβαρή μέριμνα, επίσημη αρωγή και φροντίδα από τα ψηλά.

Για αυτό το λόγο στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο και έπειτα από προσωπική παραίνεση του Δημάρχου Ηλία Λάμπρου, ψηφίστηκε θέμα με δημιουργία επίσημου μητρώου εθελοντών. Όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει "θα φτιάξουμε τη χάρτα του εθελοντή το έχουμε απόλυτη ανάγκη".

Η εθελοντική κίνηση στα Πηγάδια, μαζί με ένα σωρό μικρές και μεγάλες καθημερινές δράσεις του Δήμου Καρπάθου, έγιναν η αφορμή για να αναρωτηθούμε: άλλαξε κάτι τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Κάρπαθο; Ο νέος Δήμαρχος κ. Ηλίας Λάμπρος, εξακολουθεί να μιλά για την καθημερινή ποιότητα της ζωής;

Με τέτοιες σκέψεις ακολουθεί η πρώτη μεγάλη συνέντευξη, δέκα ερωτήσεις στο Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρο.

1. Ερωτ: Παρακολουθούμε τις δράσεις των εθελοντών, πως καταφέρατε να ξεσηκώσεται τους Καρπάθιους;

Οι εθελοντές βλέπουν τη προσπάθεια του Δήμου και θέλουν να συμμετέχουν, βέβαια στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές παρόμοιες προσπάθειες. Όμως δεν βλέπουμε τον εθελοντισμό σαν κάτι περαστικό, θέλουμε να αγκαλιάσει όλους τους καρπάθιους και να γίνει συνείδηση, ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας.

2. Ερωτ: Οι πρωτοβουλίες των εθελοντών από που ξεκινούν;

Οι πρώτες κινήσεις καλλωπισμού των Πηγαδίων ήταν καθαρά από τους εθελοντές. Για παράδειγμα οι κάδοι των σκουπιδιών, όταν είδαν τη προσπάθεια καθαρισμού από το Δήμο, ακολούθησαν οι εθελοντές που τους ζωγράφισαν και με μια κίνηση που ίσως να φαίνεται τόσο απλή, μοίρασαν αισιοδοξία και χαμόγελο.

Για παράδειγμα, οι εθελοντές φυτεύουν και εμείς, ο Δήμος, τοποθετούμε την παροχή νερού. Και τώρα ξεκινά η Αρκάσα και τα Σπόα, περιμένουμε, ελπίζουμε κάθε χωριό να αναπτύξει ξεχωριστή ομάδα και δράση.

Όμως δεν παίρνουν πρωτοβουλίες δίχως την συνεργασία του Δήμου. Δεν ενεργούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και έπειτα ακολουθεί η δημοτική συνεργασία με προσφορά την υλικοτεχνική υποδομή, έτσι όλοι βάζουμε πλάτη για το καλύτερο, όπως και όπου μπορούμε.

Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε παρεμβάσεις για να ενοχλήσουμε κάποιον δημότη, αντίθετα ο στόχος των εθελοντών είναι να λυθούν προβλήματα που με ή χωρίς αιτία χρονίζουν ή΄ακόμη και να κάνουμε πιο όμορφο κάτι που φαίνεται αδιάφορο.

3. Ερωτ: Μιλούσατε για την καθημερινότητα, που αποτέλεσε και κορυφαίο προεκλογικό σύνθημα. Από τη θεωρία στη πράξη, τι θα λέγατε τώρα που είσαστε στο τιμόνι του Δήμου;

Απ: Στο τετράμηνο διάστημα που αναλάβαμε τον Δήμο υπάρχει συνέπεια λόγου και έργων. Ναι, είχα συνειδητοποιήσει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στο Δήμο είναι η οργάνωση και ταυτόχρονα η φροντίδα της καθημερινότητας. Δεν είναι λόγια, μιλάμε για καθαριότητα, για τον φωτισμό, για το καλλωπισμό, ακόμη και τα τακτά δρομολόγια των λεωφορείων, κι αυτά αποτελούν κομμάτι από την ποιότητα της ζωής μας.

Δεν βάλαμε στόχο κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε. Τα πάντα γίνονται με σύνεση και βήμα-βήμα.

Φυσικά αναγνωρίζω ότι υπάρχει ανυπομονησία, αλλά η δική μου διοίκηση έχει στόχο τα σταθερά, στοχευμένα και προγραμματισμένα βήματα.

4. Ερώτ: Στο θέμα της υγείας; τι γίνεται με τα χρόνια προβλήματα του κέντρου υγείας Καρπάθου;

Απ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας είναι η διαρκή ύπο-στελέχωση του Κ.Υ. Καρπάθου.

Το Κέντρο Υγείας δεν είναι επανδρωμένο, τα 4 αγροτικά ιατρεία, όπως και το πολυδύναμο κέντρο της Ολύμπου δεν έχουν ιατρούς. Όσο για τη νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται. Έχει θεσμοθετηθεί ότι το νοσοκομείο της περιφέρειας, έχει την δυνατότητα και θα μπορούσε να στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια ειδικότητα, ωστόσο αυτό δεν γίνεται.

Έχει ψηφιστεί να γίνει σταθμός ΕΚΑΒ στη Κάρπαθο, όμως ούτε και αυτό έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Έχει θεσμοθετηθεί να μπορούν οι ΟΤΑ να χρηματοδοτήσουν, να συνεισφέρουν με στέγη και φαγητό, ώστε να πάρουν πιο εύκολα μια απόφαση για να έρθουν γιατροί στο νησί. Ούτε και αυτό έχει καρποφορήσει. Ο Δήμος μας έχει προγραμματίσει και θα ανακοινώσει προς τη διοικούσα επιτροπή και τη ΔΥΠΕ ότι θα μπορέσει να προσφέρει στέγη σε Όλυμπο, Αρκάσα, Βωλάδα και Απέρι, επίσης θα εντάξουμε το ποσό των 20.000 ευρώ για διατροφή.

Εμείς θα κάνουμε αυτή τη κίνηση με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, γιατί ο Δήμος είναι μπροστάρης σε αυτή τη προσπάθεια, παρότι θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν φωνές και μέσα από το Κέντρο Υγείας, που θέλουν να παρουσιάσουν μια αντίθετη άποψη.

Το αισιόδοξο έρχεται από την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, που προχωρά κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο προβληματισμός φυσικά είναι και παραμένει σταθερός, το κτήριο του νοσοκομείου θα γίνει, θα επανδρωθεί με προσωπικό;

5. Ερωτ: Στο ζήτημα της ακτοπλοϊας, μόλις πριν λίγους μήνες το νησί ήρθε αντιμέτωπο με έναν μικρό αποκλεισμό. Τι γίνεται σε αυτό το θέμα;

Απ: Υπήρχε θέμα με το πλοίο στο διάστημα που είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση με την εταιρία που εκτελεί το δρομολόγιο, μόλις πήραμε τη διαβεβαιώσεις και κατάφεραν να συνεννοηθούν τα υπουργεία το "Πρέβελη" έλυσε τους κάβους και συνέχισε τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Εκείνες τις μέρες, μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Οικονομικών υπήρχε ένα πέλαγος, η τρικυμία έφτανε τα οκτώ μποφόρ. Λοιπόν μέσα στα κύματα πελαγοδρομούσαν η Κάρπαθος, η Χάλκη, η Κάσος. Ξεπεράστηκε το θέμα, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις για τους τρεις μήνες μέχρι την νέα σύμβαση και σήμερα αναμένουμε την προκήρυξη, που συνήθως γίνεται τέλος Ιανουαρίου.

6. Ερωτ: Μεγάλο τμήμα του προεκλογικού σας αγώνα ήταν το ζήτημα του τουρισμού. Τελικά αυτός ο πυλώνας ανάπτυξης, όπως εσείς είχατε χαρακτηρίσει τον τουρισμό, έχει περιθώρια στην Κάρπαθο;

Απ: Το καλοκαίρι πήγε πολύ καλά, όλοι οι μήνες είχαν αύξηση και τα στοιχεία για την επόμενη χρονιά δείχνουν ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα. Αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε και μια πιο γρήγορη σύνδεση με Πειραιά, Ηράκλειο και Ρόδο, τότε θα είχαμε μια πραγματικά εντυπωσιακή άνοδο.

Για πρώτη φορά υπάρχει επίκουρος σύμβουλος τουρισμού, ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Κρητσιώτης έχει αναλάβει τη πολιτική του Δήμου. Και για αρχή διπλασιάσαμε το ποσό το οποίο διέθετε ο Δήμος για τον τουρισμό, από 35000 σε 70000 ευρώ. Ταυτόχρονα τυπώνουμε διαφημιστικό υλικό. Δεν είναι μόνο το παραδοσιακό έντυπο υλικό, δημιουργήσαμε και πολλά μικρά θεματικά βίντεο. Οι παραλίες, τα αναρριχώμενα πεδία, το σέρφινγκ, όλα δημιουργήθηκαν με κόστος που φτάνει περίπου τα 10000 ευρώ. Έτσι η πρώτη "επίθεση" μας ξεκινά με ζωντανές εικόνες της Καρπάθου, αλήθεια ποιος μπορεί να αντισταθεί στον παράδεισο;

Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στις διεθνείς εκθέσεις, φέτος θα φτάσουμε και στο Ισραήλ, αφού βλέπουμε ένα δυναμικό ρεύμα από εκεί κάτω. Όμως δεν είναι μόνο οι δράσεις εκτός Καρπάθου, το φθινόπωρο σε μια εξαιρετική εκδήλωση τιμήσαμε μερικούς από τους επισκέπτες που επιλέγουν σταθερά και για πολλά χρόνια το νησί μας. Μια συγκινητική εκδήλωση, που θα γίνει θεσμός και γιατί όχι, θα επαναλαμβάνεται δυο φορές τον χρόνο. Είχαν τόσο χαρά και ευτυχία εκείνοι που τους τιμήσαμε με το δίπλωμα που τους δώσαμε, που έμοιαζε σαν να τους γράψαμε το καλύτερο οικόπεδο πάνω στη Κάρπαθο! Τέτοια ήταν η ικανοποίηση και το καμάρι των ανθρώπων που αγαπούν το νησί και το επισκέπτονται σταθερά για πολλά χρόνια. Πρόκειται για τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας.

7. Ερ: Οι Καρπάθιοι βλέπουν, σήμερα εισπράττουν κάποια αλλαγή στα Δημοτικά ζητήματα;

Ο κόσμος πρώτα από όλα αναγνωρίζει την αλλαγή της νοοτροπίας και τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος. Το εισπράττουμε στην καθημερινή μας επαφή, το βλέπουμε στα μάτια των δημοτών μας.

Φυσικά ο Δήμος δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, έχουμε άριστη συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή από την οποία πήραμε τη σκυτάλη και εμείς συνεχίζουμε μπροστά. Ο Δήμος Καρπάθου δεν σταματά εδώ, έχει κι άλλα περιθώρια εξέλιξης, που αυτή τη φορά θα έρθει από τον εκσυγχρονισμό μας σε υλικοτεχνική υποδομή.

8. Ερ. Υπάρχει σχεδιασμός για κάποια νέα έργα;

Απ. Πράγματι, φέτος κατορθώσαμε και υποβάλαμε τρία έργα μεγάλης σημασίας για το νησί μας.

Πρόκειται για την ανάπλαση χώρου πρασίνου και παραλίας Πηγαδίων Καρπάθου. Μια μελέτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Γιαννόπουλος, αναφέρεται στη πεζοδρόμηση από το δασονομείο μέχρι το Εδέμ.

Με πεζοδρόμηση και χώρους στάθμευσης, έτσι θα αλλάξει άμεσα μορφή το κέντρο της πόλης. Η δεύτερη φάση του έργου που δεν είναι ενταγμένο, αφορά το τμήμα από το λιμεναρχείο μέχρι το Δημαρχείο. Στη μελέτη υπάρχει ακόμη και τρίτη φάση, και αφορά το τμήμα από το Εδέμ μέχρι το Βρόντη. Τα σχέδια για το σπουδαίο έργο έγιναν από ανάθεση της προηγούμενης δημοτική αρχή.

Δεύτερο έργο έχουμε την αποπεράτωση του αγρ. δρόμου από την Αυλώνα στον Κοίλιο.

Και το τρίτο έργο που καταθέσαμε έχουμε την 2η φάση βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων εντός των ορίων οικισμού Πυλών Καρπάθου. Με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του Κουσουρελακείου ιδρύματος και σε συνεργασία με τους μηχανικούς των Πυλών. (Μια ιδέα που ξεκινά από τον μορφωτικό-φιλανθρωπικό όμιλο Απόλλων Πυλών).

Και οι τρεις προτάσεις κατατέθηκαν έγκυρα και μέσα στις πρώτες προθεσμίες. Ελπίζουμε ότι και τα τρία έργα θα ευδοκιμήσουν μέσα στην προσεχή χρονιά και θα γίνουν πραγματικότητα στο νησί μας.

9. Ερωτ: Με ποιές πρώτες σκέψεις, πρώτες αγωνίες, ξεκινά το 2015;

Όλα τα μεγάλα έργα προχωρούν. Το φράγμα Σχοινά, τα δίκτυα αποχέτευσης, αλλά και η τρίτη εργολαβία που αφορά τα κτιριακά του βιολογικού, όλα τρέχουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μάλιστα οι εργασίες που αφορούν τα δίκτυα του βιολογικού υπολογίζουμε ότι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, θα έχουν παραδοθεί. Όμως δεν είναι μόνο αυτά, το 2015 θα μας απασχολήσει και το θέμα του λιμανιού των Πηγαδίων, αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη του.

Βέβαια υπάρχουν πάντοτε και τα μεγάλα, τα χρόνια ζητήματα του τόπου. Ωστόσο φαίνεται ότι πλησιάζουν και νέα θέματα. Για παράδειγμα θα μας προβληματίσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέους οργανισμούς λιμένων. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, θα υπαχθούμε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σήμερα είμαστε στο λιμενικό ταμείο Δωδεκανήσου. Δεν ξέρουμε το σχήμα, δεν ξέρουμε τον ρόλο και τη δική μας ουσιαστική συμμετοχή. Είναι ένα ζήτημα που μέσα στην επόμενη χρονιά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Ένα άλλο θέμα που μπαίνει είναι τα υδατοδρόμια, που έχει ξεκινήσει η περιφέρεια, μια επένδυση ύψους 1,3 εκ. και θα δούμε πια νησιά θα επιλεχθούν και αν τελικά η Κάρπαθος είναι μέσα στον σχεδιασμό. Και φυσικά αν είναι μια γόνιμη ιδέα για το νησί μας.

(Στο θέμα των υδροπλάνων και τον υδατοδρομίων, μέχρι σήμερα έχουν πάρει το πράσινο φως 5 νησιά στις Κυκλάδες και 6 στα Δωδεκάνησα. Η Κάρπαθος παραμένει μέχρι και σήμερα εκτός του σχεδιασμού).

10. Ερ: Από την εκλογή σας και μετά πόσο άλλαξε η ζωή σας;

Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι είμαι στο γραφείο και μέσα στις υποχρεώσεις μου στο Δήμο, όμως δεν σταματώ εκεί, αισθάνομαι τη διάθεση, έχω την όρεξη, υπάρχει και το μεράκι. Έτσι ακόμη κι όταν βγαίνω στο δρόμο ή σε ένα καφενείο, μου αρέσει να ακούω, να αφουγκράζομαι τους συνανθρώπους και προσπαθώ να κατανοήσω τα προβλήματα. Ναι, τώρα είναι πολύ διαφορετικά, όμως νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω και παλεύω για το καλύτερο.

Κλείνοντας να στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους συμπατριώτες μας. Η πατρίδα μας, όπως και όλος ο κόσμος, αλλά και οι μετανάστες μας, που τους σκεπτόμαστε, τους αγαπάμε και τους περιμένουμε, να κάνουν χαρούμενες γιορτές και η νέα χρονιά να είναι γόνιμη, γεμάτη από υγεία και ευτυχία.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...