Αριστερό Σχήμα Αιγαίου: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων, των φοιτητών και των διδασκόντων στα πανεπιστήμια

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΑΡΙ.Σ.)

Εν μέσω πανδημίας έναρξη νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 
9 Οκτωβρίου 2020

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά χαρακτηρίζεται από κάτι εντελώς νέο και συνάμα πρωτόγνωρο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φονική πανδημία που πλήττει θανάσιμα όλον τον πλανήτη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο σε όλον τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας έχουμε πάνω από 420 νεκρούς μέχρι σήμερα. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, είχε όλο το χρόνο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, πρόληψης και προφύλαξης μπροστά στο νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν πήρε κανένα μέτρο, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τις ευπαθείς ομάδες, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους μετανάστες, τους άστεγους. Αυτά που ήταν πρώτης προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία, δεν τα έκανε: Δεν προχώρησε στην απαραίτητη αύξηση κλινών στις ΜΕΘ, δεν προσέλαβε επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν προσέλαβε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα νοσοκομεία. Δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα σε δομές μεταναστών, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις φυλακές. Δεν έλαβε καμία πρόνοια για τους άστεγους που έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Δεν προχώρησε σε αύξηση των ΜΜΜ, αφήνοντας τους εργαζόμενους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο καθώς πηγαίνουν με τις μάσκες στη δουλειά τους! Ο κατάλογος βέβαια είναι πολύ μακρύς. 

Τα ίδια ακριβώς βλέπουμε και στο χώρο της εκπαίδευσης. Αντί να αυξήσει σε όλη την Ελλάδα τους χώρους που θα λειτουργήσουν ως σχολικές μονάδες, αντί να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, στοίβαξε τους μαθητές μέσα στις τάξεις, δίνοντας τους ένα παγουρίνο και μία μάσκα αλεξίπτωτο. Μαθητές σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί, κατέλαβαν τα σχολεία τους και διεκδικούν ζωή και μόρφωση! Είμαστε στο πλευρό τους. 

Άμεσο επακόλουθο μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, για τα σχολεία -δημοτικά γυμνάσια και λύκεια- είναι να μην ενδιαφέρεται και για τα πανεπιστήμια. Είναι κοροϊδία η προκήρυξη 200 νέων θέσεων ΔΕΠ, τη στιγμή που φέτος μόνο συνταξιοδοτήθηκαν 400 μέλη ΔΕΠ. Είναι κοροϊδία να δίνονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 3 επιπλέον πιστώσεις με βάση το ΠΔ 407/80 (από 6 που έδιναν, φέτος θα δώσουν 9 και αυτό δεν είναι πλέον σίγουρο!). Και όλα αυτά να θεωρούνται μέτρα για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια ενόψει πανδημίας. Σε αυτήν την κοροϊδία να προσθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία πρόσληψη σε διδακτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Ουδεμία δε αναφορά για αυξήσεις δρομολογίων των λεωφορείων σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται Τμήματα και Σχολές, ώστε να πηγαίνουν με ασφάλεια και με τις απαραίτητες αποστάσεις, οι φοιτητές στις παραδόσεις τους. Δεν αποτελεί όμως κοροϊδία, γιατί είναι πραγματικά επικίνδυνο, η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θέλει τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, όταν σε πόλεις και νησιά της παραμεθορίου δεν έχει αυξήσει, ούτε κατά μία, τις κλίνες στις ΜΕΘ στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο που διαθέτει ο νομός! 

Αντίθετα η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών και μεταφορικών επιχειρήσεων. Οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα και τα πλοία 80%, (μέσα με τα οποία έρχονται οι φοιτητές στα νησιά του Πανεπιστήμιο Αιγαίου) όταν υπάρχει μόνιμη επίκληση σε όλους τους χώρους ακόμη και τους εξωτερικούς, να μην υπάρχει συνωστισμός! Ενδιαφέρθηκε για το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων και τη λειτουργία της οικονομίας χωρίς προηγούμενα να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα εξασφάλιζαν τη δημόσια υγεία. 

Δεν θα μπούμε στην λογική αφού η κυβέρνηση άνοιξε τα μπαράκια, άνοιξε τα εστιατόρια, άφησε ανεξέλεγκτο και ελεύθερο τον τουρισμό, άνοιξε τα σχολεία χωρίς καμία θωράκιση, πρέπει όλα να λειτουργήσουν ανοχύρωτα.

Τα πανεπιστήμια ως χώρος διδασκαλίας και έρευνας πρέπει να είναι ζωντανός και να λειτουργεί καθημερινά. Η κοινωνία χρειάζεται την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την έρευνα. Έρευνα χωρίς διδασκαλία δεν μπορεί να υπάρξει. Οι πόλεις χρειάζονται τα πανεπιστήμια γιατί είναι οι πλέον ζωντανοί χώροι, χώροι μάλιστα που επιτρέπουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και τη διακίνηση των νέων ιδεών. Όπως έχουμε ήδη πει ως Σύλλογος, Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, η δια ζώσης επαφή εκπαιδευτικού και εκπαιδευόμενου είναι αναντικατάστατη ως προς το βάθος και το εύρος της διαδικασίας μετάδοσης της γνώσης. Το μάθημα στο αμφιθέατρο, την αίθουσα διδασκαλίας, το εργαστήριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί παρά μόνο να συμπληρωθεί από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, και μόνο όταν αυτό κρίνεται παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά αναγκαίο.  

Τώρα σε σχέση με την ΚΥΑ που απέστειλε το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια: εκτός από τις φοβερές ασάφειες (έχει έρθει ήδη μια διευκρινιστική και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων  ζητούν και άλλες διευκρινιστικές), και τους αυθαίρετους αριθμούς (γιατί 50 και όχι 40 ή 60 εγγεγραμμένοι;), πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς. Πρόεδροι και διδάσκοντες θεωρούνται υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων, όταν κανείς πχ δεν γνωρίζει ποια είναι η απόσταση ασφαλείας μεταξύ 2 ατόμων στην αίθουσα διδασκαλίας. 

Στο πανεπιστήμιό μας μεγάλο μέρος των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως και ταυτόχρονα αρκετά μαθήματα/εργαστήρια στα περισσότερα Τμήματα γίνονται με φυσική παρουσία. Το σύνολο δε των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε όλα περίπου τα Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι μικτά, δηλαδή οι μισές διδακτικές ώρες γίνονται με φυσική παρουσία και οι άλλες μισές εξ αποστάσεως. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα λύση εκτάκτου ανάγκης και ως τέτοια τη βλέπουμε σε αυτήν τη συγκυρία. Σ΄αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, τα μέλη ΔΕΠ και όλοι οι διδάσκοντες του πανεπιστημίου μας όλο το προηγούμενο εξάμηνο, κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις και δυσκολίες που παρουσιάζει αυτό το είδος διδασκαλίας, ειδικά για όσους δεν το είχαν ξανακάνει.

Πρώτη προτεραιότητα για εμάς τους πανεπιστημιακούς είναι η δημόσια υγεία. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών υγείας και αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ειδικά για εμάς τους πανεπιστημιακούς του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει σε 6 νησιά, εκ των οποίων τα 5 είναι στην παραμεθόριο, αυτή η διεκδίκηση αφορά την ίδια μας τη ζωή, τη ζωή των φοιτητών μας και των κατοίκων των νησιών μας. 

Επιπλέον για να μπορέσει κάποια στιγμή να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα πανεπιστήμια, με φυσική παρουσία η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων, των φοιτητών και των διδασκόντων στα πανεπιστήμια. Να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα με σταθερή σχέση εργασίας. Να προσλάβει άμεσα επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, με σταθερή σχέση εργασίας. Να παράσχει δωρεάν μάσκες σε φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους. Να κάνει τακτικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους Να εξασφαλίσει σε όλους τους φοιτητές ασφαλείς μετακινήσεις στην πόλη που φοιτούν και να αυξήσει τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...