Από την Καλαμάτα στην Ρόδο…. Η διαδρομή που με καθόρισε…Γράφει η Ελένη Καρύδη.

Μεγαλώνοντας  σε δύο υπέροχες πόλεις των οποίων το απέραντο γαλάζιο τόσο του Μεσσηνιακού κόλπου όσο και του Αιγαίου, σημεία φυγής της σκέψης, της ψυχής σου των ονείρων, ανοίγματα απόλαυσης των χρωμάτων δεν μπορείς παρά να ισορροπείς νιώθοντας τυχερός. Γιατί τόσο η Ρόδος όσο και η Καλαμάτα είναι πλουσιοπάροχα ευνοημένες από την ιστορία, τον πολιτισμό τον τουρισμό, την λαογραφία, την φύση και τους ανθρώπους  που ανέδειξαν όλα αυτά, αρκεί να  το θελήσουν.. να τολμήσουν….. και να  πιστέψουν ότι μπορούν να νικήσουν…..
Η Καλαμάτα για μένα είναι η προσωποποίηση όλων των εικόνων που κουβαλώ μέσα μου δεκαετίες.  Μια επαρχιακή πόλη που στην  πορεία,  άλλαξε, μεγάλωσε, και ακμάζει με τη βοήθεια, την τόλμη κάποιων προσώπων, της πολιτικής, της κοινωνίας  και  όχι μόνο.
Προστέθηκαν θεσμοί  που της έδωσαν παγκόσμιο κύρος. Η ανάδειξη της φυσικής της ομορφιάς,  μιας παραλίας 17χλμ, της ιστορίας της, έχτισε μια παγκόσμια μυθολογία που, σε συνδυασμό με τις καινούργιες υποδομές , τον αυτοκινητόδρομο, το Costa-Navarino, το Μέγαρο Χορού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας,  το Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, η αναγνώριση της Κορώνης από την UNESKO, ως «εμβληματική κοινότητα» για τη μεσογειακή διατροφή, της έδωσαν ζωή με αύξηση του  τουρισμού 44.38%  σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και  η Καλαμάτα είναι πρώτη στις διεθνείς αφίξεις το οκτάμηνο του 2013-  σε μια εποχή κρίσης.
Μέχρι το τέλος του 2014, η Καλαμάτα θα έχει ένα νέο μουσείο Παραδοσιακής ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας σε διατηρητέο κτήριο, ένας χώρος σύγχρονος με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που θα φιλοξενήσει αυθεντικές, σπάνιες φορεσιές από όλη την Ελλάδα και παράλληλα θα φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες. Η κ. Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, η ψυχή του Λ.Ε.Κ, θέλει μετά από 25 χρόνια θητείας,  να προετοιμάσει την αποχώρησή  της με ένα μεγάλο δώρο στο Λύκειο και στην πόλη της Καλαμάτας.      
Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό κέντρο της πόλης μετά από ανάπλασή του ξαναζωντάνεψε, έγινε σημείο συνάντησης όλων των ηλικιών και εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου στις 23 Μαρτίου 1821 οπλαρχηγοί έδωσαν τον όρκο για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Περπατάς στον πεζόδρομο της Αριστομένους σε έναν πανέμορφο δρόμο με νεοκλασικά κτίρια αριστερά και δεξιά και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η ανάπλαση της ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012 μέσω ΕΣΠΑ (αστικές αναπλάσεις) -ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ  και  ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από 1  χρόνο, συνολικού εμβαδού περίπου 12.000 μ. (φυτεύτηκαν 70 φίκοι Ρόδου) μιας πλατείας όπου η ζωή ανθεί, ο κόσμος συναντιέται γνωρίζεται, όπως  χρόνια πριν όπως θυμάμαι στα γυμνασιακά μου χρόνια.
Περπατάς σε αναπλασμένα πεζοδρόμια περίπου  7μ φάρδους, μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ (αστικές αναπλάσεις-κεντρικοί άξονες-ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ), απαλλαγμένα από στέγαστρα στάσεων, πινακίδες, τραπεζάκια, και από οτιδήποτε άλλο προϊόν προς πώληση, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των πεζών, των ποδηλατιστών, των ΑΜΕΑ, έχουν χρησιμοποιηθεί φιλοπεριβαλοντικά υλικά με ιδανικό ηλεκτροφωτισμό. Σημαντικό όμως ότι τα έργα ανάπλασης συνεχίζονται σε όλους τους δρόμους της Καλαμάτας, όπως απόξεση παλιού ασφαλτοτάπητα  δηλαδή  θα ταπεινωθεί η στάθμη του για να γίνει η κατάλληλη προσαρμογή με άλλο δρόμο και να είναι ασφαλές για την κυκλοφορία οχημάτων, γίνονται δεντροφυτεύσεις,  τοποθετείτε  πράσινο, τοποθετούνται  νέα καλαίσθητα φωτιστικά σώματα - ενεργειακής απόδοσης, εργασίες πλακόστρωσης και  δύο νέα έργα προτείνονται από το Δήμο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ( Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης και ανάπλαση στον προλιμένα)  καθώς και η αναβάθμιση εισόδων της Καλαμάτας, όπου και αναδείχτηκε ο προσωρινός μειοδότης για το έργο «Βελτίωση οδικού δικτύου εισόδων Καλαμάτας»
 Περπατάς ή οδηγείς το όχημά σου, χωρίς να προβληματίζεσαι που είναι η τάδε οδός ή περιοχή ή και ακόμη αν στρίψεις αριστερά η δεξιά  γιατί υπάρχει πολύ καλή σήμανση  (κάθετη- οριζόντια) και την διαγράμμιση   των οδών την ανέλαβε εταιρία για πρώτη φορά με ανάθεση από τον Δήμο Καλαμάτας.
Ένας Δήμος που αναδείχτηκε πρώτος στο θέμα της ανακύκλωσης με κέντρο διαλογής και με δεκάδες υπόγειους κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης χωρίς να προσβάλλουν αισθητικά το περιβάλλον.
Παίρνεις το ποδήλατό σου και ξεκινάς από το ιστορικό κέντρο και φτάνεις στην παραλία σε ένα ποδηλατοδρόμο 5.000 μ και συνεχίζεις ακόμη για έναν απλό περίπατο στη Ναυαρίνου, αναπνέοντας το ιώδιο της θάλασσας σε ένα πεζοδρόμιο με πολύ καλό δημοτικό φωτισμό με φοίνικες με παγκάκια για να ξεκουραστείς αγναντεύοντας τη θάλασσα, κάνοντας όνειρα για την επόμενη βόλτα σου.
Αν θέλεις μπορείς να πας και στην μαρίνα της Καλαμάτας, με σκάφη μικρά και μεγάλα μονίμως αγκυροβολημένα ή περαστικά, να καθίσεις και να απολαύσεις καταπληκτικές ταβέρνες, ή να συνεχίσεις στο λιμάνι και της απέραντης παραλίας όπου δραστηριοποιούνται δεκάδες καταστήματα, χωρίς τις ενοχλητικές παράνομες φωτεινές πινακίδες και να απολαύσεις την απεραντοσύνη του Μεσσηνιακού κόλπου, μαζί με τον καφέ σου, το φαγητό  και το παγωτό.
Έργο σπουδαίο, έργο ανάπτυξης, ο περιφερειακός Καλαμάτας που θα ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο. Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στα σημεία όπου έχουν παραδοθεί χώροι, με έμφαση στην κατασκευή γέφυρας (μήκους 360μ και ύψους 45μ). Το ποσοστό ολοκλήρωσης των εργασιών του εν λόγω τμήματος ανέρχεται στο 40% και υπάρχει πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια
Το κτήριο που παλιού  Νοσοκομείου Καλαμάτας, παραχωρήθηκε στο Δήμο το 2008. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012. Οι εργασίες ολοκλήρωσης του, συνολικού εμβαδού 4.000τμ, είναι σε πολύ ικανοποιητικό στάδιο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Δημάρχου κ. Νίκα  θα λειτουργήσει ως Διοικητικό Κέντρο το 2013, στεγάζοντας όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ταυτόχρονα το νέο Νοσοκομείο Καλαμάτας μπαίνει σε άλλη εποχή με την ολοκλήρωση του έργου της ηλιοθερμίας και είναι το μεγαλύτερο δημόσιο, πρωτοποριακό σημαντικό έργο   που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα μας που θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στη μείωση της οικονομικής δαπάνης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και   χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.
Ένας Δήμος που κάθε χρόνο προσλαμβάνει δασοπυροσβέστες διαθέτοντας πυροσβεστικά και υδροφόρες…
Ένας δήμος που έχει αναπτύξει πολιτισμό και από τα τέλη του 2008 και… προλαμβάνοντας τον Καλλικράτη, ο Δήμος Καλαμάτας  έχει  ενώσει τις δράσεις της ΔΕΠΑΚ, του ΔΗΠΕΘΕΚ, του Κ.Ε.Κ, του Εικαστικού Εργαστηρίου, του Δημοτικού Ωδείου, της Δημοτικής Πινακοθήκης «Α. Τάσσος» με 600 έργα νεοελληνικής τέχνης, το Κέντρο  Τέχνης Καλαμάτας, τη Δημοτική σχολή χορού, πυλώνες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και τις κοινωνικές του δράσεις, υπό την «ομπρέλα» της Κοινωνικής Επιχείρησης  «ΦΑΡΙΣ».
Όσοι είχαν ζήσει την πρώτη περίοδο της πολιτιστικής άνθησης περιγράφουν κάτι το συγκλονιστικό: μια πόλη να πάλλεται από δημιουργία, να διαμορφώνει ταυτότητα, αισθητική, να βλέπει την καθημερινότητα της να αλλάζει μέσα από την τέχνη. Όλα αυτά έχουν εξήγηση. Η πόλη ευτύχησε να βρει μέντορες του διαμετρήματος του Μάνου Χατζηδάκι, που συνέλαβε την ιδέα να απλωθεί ένα δίχτυ πολιτισμού από την παραλία ως το Κάστρο για παιδιά……… 3 ως 73. Έτσι κι έγινε, το 1985, με την ίδρυση της ΔΕΠΑΚ.
Στις 31 Αυγούστου η Καλαμάτα απέκτησε ένα ακόμη κίνητρο για να την αγαπήσεις, είτε μένεις εκεί, είτε είσαι επισκέπτης, είτε ήρθες για να δεις τη μητέρα σου τα αδέλφια σου, τους συγγενείς, την πατρίδα σου όπως εγώ.
Η ιδέα της « Λευκής Νύχτας» την τελευταία νύχτα του Αυγούστου, είχε τεράστια επιτυχία και δικαιολογημένα πανηγύρισαν οι συντελεστές αυτής της ιδέας, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η εκδήλωση καθιερώνεται, γίνεται θεσμός  όπως  τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ.Π. Νίκας, και ανέφερε « αποδείξαμε πως πρέπει να κουνάμε τα χέρια μας, να βάζουμε το μυαλό μας να δουλεύει- φτάνει η μιζέρια και η γκρίνια». Μίλησε για λαμπρή νύχτα, για λαμπρό αποτέλεσμα, καθώς προβλήθηκε η πόλη, έπεσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην πόλη μας, ήρθαν επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο.  
Από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια  επαγγελματιών της πόλης. Η νύχτα ήταν….χρυσή και όχι λευκή….  
Χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών ξεχύθηκαν στους δρόμους, έκαναν βόλτες, αγόρασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν, γεύτηκαν παραδοσιακά προϊόντα, χάρηκαν, συμμετείχαν  σε ένα ολονύχτιο γλέντι και πάνω από όλα άλλαξε η ψυχολογία τους έστω και για λίγο, γιατί, όλοι θέλουμε μια πόλη ζωηρή, χαρούμενη,  οικονομικά ακμαία και φιλόξενη για όλους όσους ….την επισκέπτονται…  
Όλα αυτά είναι… πολύ λίγα για να περιγράψω αυτή την Λευκή Νύχτα… την έζησα και εγώ…. γιατί ήμουν στη Καλαμάτα και θα μεταφέρω όλη τη  βραδιά με εικόνες και αποσπάσματα του τύπου στους φορείς της Ρόδου για να οργανώσουμε και εμείς τη Λευκή Νύχτα … στη Ρόδο, μια εκδήλωση που  έχει γίνει θεσμός εδώ και  χρόνια σε Ευρωπαϊκές πόλεις.
Όσα θα ήθελα να γράψω για την Καλαμάτα την πατρίδα μου- δεν καλύπτονται με όσα ανέφερα. Όποια…. πέτρα και να σηκώσεις, μπορεί να ανακαλύψεις μια θετική προσπάθεια που θα άξιζε να αναφερθεί.
 Ίσως αναρωτηθείτε ότι όλα κυλούν…. ωραία στη Καλαμάτα…. στους δύσκολους καιρούς για την χώρα μας ….όχι φυσικά… όμως αυτό που διαπιστώνεις ….είτε είσαι κάτοικος, είτε επισκέπτης… είναι ότι προσπαθούν και οι προσπάθειες αυτές  γεννούν ελπίδες για το μέλλον,  δίνουν το στίγμα τους, αναδεικνύοντας την ανάπτυξή τους και τις επιτυχίες τους σε ότι τόλμησαν…. και τολμούν ….
Ήρθε, όμως η ώρα να σας αφήσω…να τελειώσω… με όσα είχα καταθέσει πέρσι, επιστρέφοντας στη Ρόδο… γιατί ίσως σας κούρασα….. Η Ρόδος είναι η δεύτερη πατρίδα μου και αυτό δεν το ξεχνώ, μιας και εδώ έζησα έντονα συναισθήματα χαράς αλλά και πόνου και νοιάζομαι πολύ και αυτό το αποδεικνύω   με τις δραστηριότητές μου.
 Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω ότι η Ρόδος το σταυροδρόμι του πολιτισμού και η Ρόδος σήμερα θα έπρεπε να είναι η μοναδική και όμως για χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις και δεν κατάφεραν να αναδείξουν όλα αυτά που απλόχερα τις χάρισε ο Θεός.
Είναι γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος που σημαδεύεται από αδυναμίες, που σημαδεύεται από ατολμία. Είναι μια περίοδος πολύ επώδυνη για την κοινωνία. Είναι μια περίοδος που λείπει η αποφασιστικότητα. Λείπει αυτό το στοιχείο για συνεργασία και είναι μια περίοδος που φανερώνει τις μεγάλες αδυναμίες του συστήματος και δεν μας επιτρέπει για πολλά πράγματα να ελπίζουμε….γιατί κάποιοι δεν τόλμησαν και δεν τολμούν….
Συνεχίζω όμως τον απόηχο της επιστροφής μου στη Ρόδο και για το 2013, να είναι μικτός. Χαρά και λύπη. Χαρά γιατί υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, τόλμη.. οι οποίες θα συντελέσουν σε ένα μεγάλο βαθμό στο να αναδειχτεί η Ρόδος ως ο μοναδικός προορισμός και αυτό θα βοηθήσει σε ένα βαθμό να βγούμε από το τέλμα της ανεργίας,  της οικονομικής κρίσης, της γκρίνιας….
Λύπη, γιατί τόσα χρόνια ενώ άλλοι έτρεχαν με χίλια και ανάδειξαν τις πόλεις τους, εμείς στη Ρόδο δεν σχεδιάσαμε, δεν υλοποιήσαμε, δεν αναδείξαμε την ιστορία μας τον πολιτισμό μας την ομορφιά του τόπου μας, την μοναδικότητα της Ρόδου…δεν μας επέτρεψαν.. να ελπίζουμε.
Θα ήταν πολύ εύκολο να αναφερθώ στο τι θα μπορούσαν να έχουν γίνει π. χ ή κεντρική πλατεία της Ρόδου ένα απέραντο παρκινγκ, Περιμετρική οδός χωρίς σήμανση,  Β΄ Φάση Περιμετρικής Οδού….πότε…  η πολύπαθη Εθνική οδός Ρόδου-Λίνδου, χρόνια να τελειώσει, Επαρχιακή οδός Ρόδου-Καμείρου, πεζοδρόμια έτσι.. για να μην χρησιμοποιούνται από τους πεζούς και ΑΜΕΑ, ποδηλατοδρόμοι ανύπαρκτοι, παρτέρια χωρίς πράσινο, Παλιό Νοσοκομείο,  σήμανση με το φανάρι του Διογένη, πόλη χωρίς παρκινγκ, Μεσαιωνική Πόλις.. με προβλήματα.. χωρίς…  και χωρίς …. άλλες υποδομές που να γεννούν ελπίδες, είμαι όμως σίγουρη ότι τα γνωρίζουν, αλλά σιωπούν για τους λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν για χρόνια.
 Το ότι αγαπάμε την πατρίδα, μας οδηγεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας απέναντι σ’ αυτή.  
Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτόν μου σαν πατριώτη, αλλά ακόμη περισσότερο μου αρέσει να τον σκέφτομαι σαν άνθρωπο.
Κατά την προσωπική μου άποψη απαιτείται πολιτική βούληση, τόλμη…. συνέπεια σε όλα αυτά που υποστηρίζουν και ανακοινώνουν κατά καιρούς και ταυτόχρονα συνεργασία, με δεδομένο ότι στην εποχή μας η συνεργασία είναι αναπόφευκτη ανάγκη, προκειμένου να εδραιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και όχι μόνο.
Και κάτι τελευταίο.   Όλα όσα έγραψα, τα έγραψα γιατί αγαπώ την δεύτερη Πατρίδα μου τη Ρόδο, δεν την πικραίνω, αρκεί να μην λέω ψέματα.
Ρόδος, Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει………  Ελένη Καρύδη

   



    

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...