1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Πολιτικη

Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού» - «Ν. Σαντορινιός: Στα τραπέζια των μαγαζιών εστίασης, μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν» -…

Σύνταξη Verena27 Φεβρουαρίου 2021 · Ανάγνωση 4′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού»

- «Ν. Σαντορινιός: Στα τραπέζια των μαγαζιών εστίασης, μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν»

- Με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω (ΣΕΠΕΚΩ), και τον βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριο Σαντορινιό, για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης στο νησί. ​

Από το Δ.Σ. του ΣΕΠΕΚΩ, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Μανιάς, ο Γραμματέας κ. Γιώργος Σεγραίδος και τα Μέλη κα. Κατερίνα Γεωργαντή, κ. Στέλιος Δρόσος, κ. Παναγιώτης Σκουφεζής και κ. Αχμέτ Χατζησουλεϊμάν. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καβαδάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω, κ. Νεκτάριος Γεωργαντής.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Μπροστά σε μια καθηλωτική πραγματικότητα στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης της χώρας, οι εστιάτορες της Κω τόνισαν στον βουλευτή, και τους εκπροσώπους των τοπικών Οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν κλειδώσει την πόρτα επί σειρά μηνών, αφήνοντας αναγκαστικά εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, σε απόγνωση, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την συσσώρευση των εκκρεμών υποχρεώσεων.

Η εποχική λειτουργία της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, σε ένα νησί που βασίζεται στην τουριστική οικονομία, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή κρατική στήριξη και την αβεβαιότητα για το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν, επιτείνουν την κατάσταση δραματικά.

«Σε τέτοιες συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να είσαι ‘εξαμηνίτης’, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά αναφορικά με τα προβλήματα της εποχικότητας και νησιωτικότητας.»

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΠΕΚΩ αναφέρθηκαν αναλυτικά σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, που διατρέχουν τον κλάδο τους από την αρχή της πανδημίας, καθώς και άλλων που προκύπτουν ενώ το lockdown συνεχίζεται. Οι ίδιοι έδωσαν έμφαση στην αδυναμία πρόσβασής τους σε αναγκαίο κεφάλαιο ρευστότητας, εφόσον ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν οικονομική ζημία, δεν μπορούν να αντλήσουν τραπεζικό δανεισμό, και δήλωσαν ότι πρέπει να μπει ένα αξιοκρατικό πλαίσιο ρεαλιστικών κριτηρίων σε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση από προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, όπως το «Νησίδα», χωρίς άλλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις ή δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, η αγορά αδυνατεί να ξανανοίξει με ασφάλεια και η τοπική οικονομία ολοένα θα βουλιάζει στην ύφεση.

Παράλληλα, η αποσπασματική επιστρεπτέα προκαταβολή καλύπτει ελάχιστα από τα χρέη τους ενώ οι ίδιοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους στο ζήτημα της υποχρεωτικής και καθολικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) και δημοτικών τελών. Προβληματισμός εκφράστηκε, επίσης, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, την προστασία κατοίκων και επισκεπτών και την σκληρή ανταγωνιστικότητα που πιθανό να προκύψει με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τη νέα ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω για την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης και το ΣΕΠΕΚΩ για την παρουσία του σε έναν γόνιμο διάλογο, και παρουσίασε συνοπτικά τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και τις δικές του παρεμβάσεις, για την στήριξη της μικρομεσαίας και εποχικής επιχειρηματικότητας. 

Δυστυχώς, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στα τραπέζια των μαγαζιών της εστίασης μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν. Η κυβέρνηση δεν ακούει ούτε εμάς ούτε εσάς, τους ανθρώπους που έμπρακτα στηρίζουν την εθνική οικονομία και τον τουρισμό. Συνεχίζει την τακτική της στήριξης «με το σταγονόμετρο, αντί να προβεί σε γενναίες ενισχύσεις, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής και με τη βοήθεια των αναξιοποίητων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Αντί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο, αντί να συγκροτήσει ένα σχέδιο-σεισάχθεια για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, οδηγεί επιχειρηματίες και εργαζόμενους στα νησιά μας στα όρια της επιβίωσης, με αποτυχημένα ημίμετρα. Την ίδια στιγμή, για τη νέα τουριστική περίοδο φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο και προετοιμασία».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κόσμο της εποχικότητας και της νησιωτικότητας και οι επόμενες παρεμβάσεις μου θα συμπεριλάβουν σημαντικά στοιχεία που μου παρουσίασαν οι άνθρωποι της εστίασης της Κω».

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.