1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Πολιτικη

Τα αυθαίρετα δεν χωράνε στην Ρόδο. Δεν θα αφήσουμε το νησί μας να γίνει αρένα συμφερόντων και παρανομίας

Ως αρμόδιος εισηγητής στη Βουλή, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που συνέπεσε την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο βουλευτής…

Σύνταξη Verena19 Απριλίου 2022 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Ως αρμόδιος εισηγητής στη Βουλή, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που συνέπεσε την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, έγκαιρα προώθησε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ώστε να διαβαστούν οι απόψεις του αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών στη Ρόδο.

Εδώ ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα με κεντρικό θέμα τη μάστιγα των παράνομων κατασκευών που «εμφανίζονται» το τελευταίο διάστημα στις περισσότερες από τις πιο τουριστικές παραλίες του νησιού μας. Ένα τόσο σημαντικό θέμα για την βιωσιμότητα του ίδιου του νησιού, του περιβάλλοντος και των τοπικών επιχειρήσεων αξίζει την πλήρη προσοχή μας και απαιτεί άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκα και προσωπικά, φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή μέσω της κατάθεσης από 5/4/22 Ερώτησης και ΑΚΕ με τίτλο «Όργιο αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες της Ρόδου. Τα αυθαίρετα απειλούν το νησί και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις». Οι σχετικές απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων αναμένονται ακόμη.

Τα τεραστίου μεγέθους οικοδομήματα και κατασκευές απειλούν ευθέως το φυσικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της Ρόδου, συνδέονται με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέρονται που λυμαίνονται την τοπική οικονομία και απειλούν ευθέως τη φυσιογνωμία όλου του νησιού μας. Η τοπική κοινωνία στέκεται απορημένη και εξοργισμένη μπροστά σε αυτήν την γοργά εξελισσόμενη «μάστιγα» και μας ρωτά όλους: δεν υπάρχει νομοθεσία; Γιατί δεν εφαρμόζεται;

Η απάντηση, παρά τα όσα στο δημόσιο διάλογο δολίως διαρρέονται, είναι πως η νομοθεσία και οι διαδικασίες για την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων αυτών κατασκευών, υπάρχουν. Όπως επίσης τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, έχουν εκδοθεί για τα περισσότερα από αυτά. Αυτό όμως που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους, αφού η ίδια η Κυβέρνηση, προφανώς απλώνοντας μια ομπρέλα προστασίας σε συμφέροντα και ημέτερους, επέλεξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να αναστείλει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, προσβάλλοντας τις τοπικές κοινωνίες και κλείνοντας το μάτι σε ανομίες και σε καταστροφικές για το περιβάλλον πρακτικές.  

Εμείς σήμερα εδώ, ως εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής της Ρόδου και καθένας από το θεσμικό του μετερίζι, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρες θέσεις για το ζήτημα, καθώς μόνο έτσι θα υπηρετήσουμε το ρόλο μας και την υποχρέωση μας προς τους πολίτες του νησιού, χωρίς να υπεκφεύγουμε για το αν έχουμε την αρμοδιότητα ή όχι. Καμία αβελτηρία δεν επιτρέπεται και καμία γενικόλογη καταδίκη, που δε θα συνοδεύεται από πρακτικές λύσεις και δράση.

Θεωρώ ότι στη σημερινή ζήτηση θα πρέπει να τεθούν οι παρακάτω άξονες:

1. Το ομόθυμο αίτημα προς την Κυβέρνηση να αποσύρει την από 30/3/22 νομοθετική ρύθμιση περί αναστολής των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

2. Την ισχυρή εντολή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες όχι μόνο να μην εκδώσουν αποφάσεις ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των παράνομων αυτών κατασκευών αλλά να προχωρήσουν σε έναν μαζικό και ενδελεχή έλεγχο όλων των παροχών που βρίσκονται παρακειμένως των παράνομων αυτών οικοδομημάτων.

3. Την ανεπιφύλακτη δέσμευση των ΟΤΑ α και β βαθμού στην ενεργή συμμετοχή τους για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, συνδράμοντας το έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου

Μόνο με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα μπορούμε εκ βάθρων να ανατρέψουμε λογικές και πρακτικές που προσβάλλουν τη Ρόδο και προσπαθούν να επιβάλλουν την παρανομία, ως ένα καθεστώς κανονικότητας. Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι στην υποβάθμιση του νησιού μας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη μη εφαρμογή των Νόμων, δεν μπορούμε να μην συστρατευθούμε με τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας για δικαιοσύνη και ισονομία, δεν μπορούμε να μην ανταποκριθούμε στο θεσμικό μας ρόλο. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων, ενάντια σε κάθε προσπάθεια, από όπου και αν πηγάζει, να γίνει το νησί μας αρένα συμφερόντων και παρανομίας. Τα αυθαίρετα δεν χωράνε στην Ρόδο.»              

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου
Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.