1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Πολιτικη

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ''Ο λαγοκέφαλος απειλεί την παράκτια αλιεία στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο''

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 11 Ιουνίου 2014 - ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ''Ο λαγοκέφαλος απειλεί την παράκτια αλιεία στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο'' -Σειρά πρωτοβουλιών ανέλαβε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος…

Σύνταξη Verena11 Ιουνίου 2014 · Ανάγνωση 2′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ   11  Ιουνίου 2014 - ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ''Ο λαγοκέφαλος απειλεί την παράκτια αλιεία στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο''
-Σειρά πρωτοβουλιών ανέλαβε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μετά τα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν για την εισβολή και εξάπλωση του τοξικού είδους του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο.
Ο Βουλευτής με επιστολές του που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Επίτροπο, αρμόδια για θέματα αλιείας στην Ε.Ε, κ. Μαρία Δαμανάκη, επισημαίνει ότι το Αιγαίο και η αλιευτική μας οικονομία είναι ουσιαστικά ανοχύρωτοι μπροστά στην ανεξέλεγκτη και ταχύτατη εξάπλωση του αυτού του τοξικού είδους.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, που διαταράσσει την ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία και απειλεί τη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας. Χαρακτηρίζει λανθασμένη τη χαμηλή αξιολόγηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών, το ΕΛΚΕΘΕ Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου) και το Τμήμα Θαλάσσιων Ερευνών Κύπρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία δράση και κανένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υλοποιηθεί άμεσα ένα πρόγραμμα διαχείρισης και αντιμετώπισης του λαγοκέφαλου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν ήδη δύο δράσεις σε εξέλιξη.
Στην επιστολή του προς την Επίτροπο Αλιείας, κα. Μαρία Δαμανάκη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και τα περιφερειακά προγράμματα δράσεις  για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος στην Αν. Μεσόγειο.
Σε δήλωση του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«H επιστημονική έρευνα χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου. Ενός κινδύνου που είναι βέβαιο ότι έχουμε υποτιμήσει.
Η ανεξέλεγκτη εισβολή αλλά και η αναπαραγωγή του επικίνδυνου τοξικού είδους του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας, απειλεί με μία ανεπανόρθωτη διαταραχή της ισορροπίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Απειλεί την ίδια την βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας αλλά και με αφανισμό τα αλιευτικά μας αποθέματα.
Πέραν του υπαρκτού και εμφανούς κινδύνου για τον άνθρωπο, το Υπουργείο οφείλει να ακούσει με προσοχή τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών και τον Υδροβιολογικό Σταθμός Ρόδου  του ΕΛΚΕΘΕ που έχει κάνει μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια.
Χρειαζόμαστε προγράμματα και δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα. Σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν να είναι πολύ αργά».
Ο κ.Κόνσολας με το άνοιγμα της Βουλής προτίθεται να καταθέσει και ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.
 

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.