1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Πολιτικη

Κόντρα Υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις λάσπες της Ρόδου: Με το νόμο απαντάει ο Σταϊκούρας στα «καρφιά»

Στα απόνερα της Ρόδου η αντιπαράθεση για τις ευθύνες της αντιπλημμυρικής προστασίας Σε πολιτική διελκυστίνδα έχει μετατραπεί πλέον το καίριο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, με αφορμή τις…

Σύνταξη Verena3 Δεκεμβρίου 2024 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Στα απόνερα της Ρόδου η αντιπαράθεση για τις ευθύνες της αντιπλημμυρικής προστασίας 

Σε πολιτική διελκυστίνδα έχει μετατραπεί πλέον το καίριο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, με αφορμή τις καταστροφές στη Ρόδο.

Υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα χθες να τονίζει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα αποτελούν ευθύνη των Περιφερειών.

Το…γάντι σήκωσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος τονίζοντας στο ραδιόφωνο του Real τα εξής: «Δεν ισχύει αυτό που είπε ο Υπουργός και μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Αποκλείεται να μην ξέρει τη νομοθεσία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αυθαίρετα, δεν υπάρχει καμία απολύτως καμία σχέση της Περιφέρειας. Υπεύθυνες είναι οι πολεοδομίες που είναι δημοτικές και εκδίδουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και επίσης οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, οι οποίες είναι αρμόδιες για την υλοποίηση αυτών των πρωτοκόλλων όταν αυτά οριστικοποιηθούν. Για τα έργα είναι υπεύθυνα όλη η δημόσια διοίκηση και το Υπουργείο στο οποίο προΐστανται ο κ. Σταϊκούρας, εκτελεί έργα. Το ρέμα της Ιαλυσού είχε καθαριστεί επανειλημμένα και με επιμέλεια. Πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία, ήταν απόλυτα καθαρό»

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κ. Σταϊκούρα να εξηγεί το νομοθετικό πλαίσιο αποδίδοντας την ευθύνη στην Περιφέρεια. Προσθέτει δε ότι στην παρούσα φάση στο νησί της Ρόδου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν εκτελεί κανένα οδικό έργο, ούτε έργο με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα και ούτε υπάρχει κάποιο έργο που να έχει χαρακτηρισθεί ως έργο εθνικού επιπέδου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τον ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Διευκρινίζεται ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού κλειστών ρεμάτων έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων.

Στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται και διευκρινίζονται στο υπ. αριθ. Α5519/22-11-2024 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Αρμοδιότητες φορέων σε έργα και μέτρα πρόληψης για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις Δήμων και Περιφερειών».

Στο νησί της Ρόδου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν εκτελεί κανένα οδικό έργο, ούτε έργο με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αυτή την περίοδο και ούτε υπάρχει κάποιο έργο που να έχει χαρακτηρισθεί ως έργο εθνικού επιπέδου.

ΠΗΓΗ:newsbomb

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.