1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Πολιτικη

Η παιδεία στα νησιά σε κρίση

Η παιδεία στα νησιά σε κρίση Έντονη ανησυχία επικρατεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την κατάσταση των σχολείων στα νησιά, μετά και την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης τοποθέτησης…

Σύνταξη Verena17 Νοεμβρίου 2025 · Ανάγνωση 2′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Η παιδεία στα νησιά σε κρίση

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την κατάσταση των σχολείων στα νησιά, μετά και την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης τοποθέτησης αναπληρωτών. Παρά τις πρόσφατες προσλήψεις, τα κενά παραμένουν σοβαρά και εκτεταμένα, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.. Παρά τις πρόσφατες προσλήψεις, οι αναπληρώσεις παραμένουν ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα μεγάλα και κρίσιμα εκπαιδευτικά κενά να παραμένουν ανοιχτά δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα προβλήματα στελέχωσης που εμφανίζονται σε όλη τη χώρα πολλαπλασιάζονται στα νησιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Το υψηλό κόστος ζωής, αποτέλεσμα της ακρίβειας που πλήττει δυσανάλογα τις νησιωτικές περιοχές, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες ανεύρεσης στέγης ακόμη και για εννέα μήνες, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς, καθιστούν δυσχερή την προσέλκυση εκπαιδευτικών.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Παρά τη γνώση των προβλημάτων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα. Η νησιωτικότητα, που θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό άξονα πολιτικής, παραμένει ανύπαρκτη στον σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι σχολεία με ελλιπές προσωπικό, τάξεις χωρίς βασικές ειδικότητες και μαθητές που περιμένουν ακόμη δασκάλους.

Οι συνέπειες αυτής της αδράνειας είναι σοβαρές:

•άνιση πρόσβαση των μαθητών στη μόρφωση,

•κατακερματισμένη σχολική χρονιά,

•απώλεια διδακτικών ωρών που δεν αναπληρώνονται,

•εξουθένωση των λίγων εκπαιδευτικών που υπηρετούν,

•οικογένειες που αναγκάζονται να αναζητούν λύσεις μακριά από τον τόπο τους.

Είναι αδιανόητο το 2025 να λειτουργούν νησιωτικές σχολικές μονάδες στα όρια, χωρίς δασκάλους και καθηγητές σε βασικά μαθήματα. Η κατάσταση αυτή υπονομεύει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.

Το Κίνημα Δημοκρατίας θέτει επιτακτικά την ανάγκη για άμεσο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις πραγματικές συνθήκες των νησιών:

1.
Άμεσηκάλυψηόλωντωνεκπαιδευτικώνκενών, μεειδικήμέριμναγιαμικρέςκαιδυσπρόσιτεςνησιωτικέςκοινότητες.


2.Θεσμοθέτησηκινήτρωνπροσέλκυσηςκαιπαραμονής. Οικονομικά, στεγαστικά, συγκοινωνιακάκαιυπηρεσιακήςεξέλιξης, ώστεοεκπαιδευτικόςναμπορείναζειαξιοπρεπώς.


3.Μόνιμοςμηχανισμόςπαρακολούθησης, σεπραγματικόχρόνο, μεταχείαδιαδικασίατοποθέτησηςαναπληρωτών.


4. Ενσωμάτωσητηςνησιωτικότηταςστηνεκπαιδευτικήπολιτική, όχιωςτυπικήαναφορά, αλλάωςουσιαστικόκριτήριοσχεδιασμού.
Το«Ισοδύναμο»στηνΠαιδεία: ΑναγκαίαΠροϋπόθεσηγιαταΝησιά

Η νησιωτικότητα επιβάλλει την εφαρμογή εκπαιδευτικού «Ισοδυνάμου». Ο εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε νησί πρέπει να έχει αντίστοιχες οικονομικές και λειτουργικές προϋποθέσεις διαβίωσης με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο αυτό:


1 Επέκτασητουθεσμούτωνδυσπρόσιτωνσχολείωνσεόλατανησιά, ιδιαίτερατατουριστικά.


2 Ειδικάοικονομικάκαιβαθμολογικάκίνητραγιαδιορισμόκαιπαραμονή.


3 Αυξημέναμόριαεντοπιότηταςγιατηνπροσέλκυσηντόπιωνεκπαιδευτικών.


4 Φορολογικέςαπαλλαγέςγιανησιάέως 3.000 κατοίκους.


5 ΕφαρμογήτουΜεταφορικούΙσοδυνάμουκαιστουςεκπαιδευτικούς.


6 Στεγαστικήπολιτική, μέσωεπιδότησηςενοικίουήδιάθεσηςκατοικιώνμεδωρεάνήσυμβολικόκόστος.


ΈναΧρέοςπροςτη νησιωτική οικογένεια

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας για παιδεία παραμένει επίκαιρος. Οφείλουμε στα παιδιά των νησιών το αυτονόητο: να έχουν τους δασκάλους και καθηγητές τους από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

 

Κίνημα Δημοκρατίας

Τομέας Νησιωτικής πολιτικής

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.