1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Πολιτικη

Άμεση αντίδραση Νικητιάδη για τις αγωγές του Δημοσίου στους Αρκιούς και άλλα μικρά νησιά

Άμεση αντίδραση Νικητιάδη για τις αγωγές του Δημοσίου στους Αρκιούς και άλλα μικρά νησιά Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή Αντιδρώντας άμεσα στο πρόβλημα που προέκυψε με διεκδικήσεις του δημοσίου και με…

Σύνταξη Verena30 Ιανουαρίου 2025 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Άμεση αντίδραση Νικητιάδη για τις αγωγές του Δημοσίου στους Αρκιούς και άλλα μικρά νησιά

Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Αντιδρώντας άμεσα στο πρόβλημα που προέκυψε με διεκδικήσεις του δημοσίου και με την Κυβέρνηση να αγνοεί δικό της νόμο του 2022 επικαλούμενη μάλιστα και το Οθωμανικό Δίκαιο, έναντι ιδιοκτησιών στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στο Μαράθι, στην Ψέριμο και τη Σαρία, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης αφού έλαβε υπόψη του και το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου της 28ης Ιανουαρίου, έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, με τον ν. 4972/2022 και συγκεκριμένα το άρθρο 126, επιχειρήθηκε να δοθεί λύση σε ένα πολύ σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα με τις διεκδικήσεις του δημοσίου έναντι κατοίκων στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στο Μαράθι, στην Ψέριμο και τη Σαρία. Με την ως άνω ρύθμιση καθιερώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου για όσα ακίνητα νέμονταν οι συμπολίτες μας, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών,  και καταργήθηκαν οι εκκρεμείς δίκες μεταξύ των νομέων και του Ελληνικού Δημοσίου.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Παρά την ψήφιση του νόμου το Ελληνικό Δημόσιο, συμφώνως με πρόσφατα δημοσιεύματα,  εξακολουθεί να αμφισβητεί τις κτηματολογικές εγγραφές των ανωτέρω ακινήτων επ’ ονόματι των ιδιοκτητών τους και στρέφεται με αγωγές κατά των κατοίκων. Αντίστοιχα δε ζητήματα, υφίστανται σύμφωνα με τα ίδια ως άνω δημοσιεύματα, στα κομβικής σημασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ Λέβυθα. Προς δικαιολόγηση των ανωτέρω ενεργειών του και της μη εφαρμογής της διάταξης που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι δεν έχουν αιτηθεί την μεταγραφή της περιουσίας τους.

Για  τον εμπαιγμό αυτό, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου συνεδρίασε με μόνο θέμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων Αρκιών και Μαραθίου και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα – καταγγελία για τους χειρισμούς της πολιτείας, που αγνοούν όχι μόνο την σημασία των ακριτικών αυτών περιοχών αλλά και την ουσία και το πνεύμα του νόμου που η ίδια η πολιτεία νομοθέτησε. Στο ανωτέρω ψήφισμα επισημαίνεται, περαιτέρω, ορθώς, ότι θα πρέπει η ως άνω διάταξη του ν. 4972/2022 να τροποποιηθεί και να ληφθεί μέριμνα και για την περιουσία προσώπων των οποίων οι γονείς κατοικούσαν ή είχαν δεσμούς με τους Αρκιούς.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη: 1)Γιατί προέκυψε το παραπάνω ζήτημα και τι έχουν κάνει οι υπηρεσίες του Δημοσίου για την αντιμετώπιση του; 2) Προτίθεται να φέρει νομοθετική παρέμβαση ώστε ο νόμος να καλύπτει και τους μη μόνιμους κατοίκους; 3) Σκοπεύει να σταματήσει κάθε σχετική διοικητική και δικαστική διαδικασία, να παραιτηθεί το Υπουργείο από κάθε δικαίωμα και δικόγραφο σε όσες αγωγές έχουν ασκηθεί ήδη κατά των ιδιοκτητών, να απέχει το Υπουργείο από την έγερση νέων διεκδικήσεων και αγωγών και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων;

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.