1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Περιφερεια Ν.Αιγαιο

Μεταφορά νερού στα νησιά- Μία ασύμφορη λύση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οδηγηθήκαμε στην ασύμφορη λύση μεταφοράς νερού στα νησιά με υδροφόρες, ενώ η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε κάθε νησί, συνεχώς μετατίθεται. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου…

Σύνταξη Verena26 Ιουλίου 2015 · Ανάγνωση 2′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οδηγηθήκαμε στην ασύμφορη λύση μεταφοράς νερού στα νησιά με υδροφόρες, ενώ η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε κάθε νησί, συνεχώς μετατίθεται.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες 10 άνυδρων νησιών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου Γιάννης Γιαννέλης Θεοδοσιάδης υπέγραψε σύμβαση με τη μοναδική στη χώρα μας εταιρεία που ασχολείται με τη μεταφορά νερού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Καθημερινή, η σύμβαση προβλέπει τη μεταφορά 36.000 κυβικών μέτρων νερού στην Πάτμο, 25.600 στην Κίμωλο, 23.500 στην Αμοργό, 23.300 στους Λειψούς, 17.600 στο Καστελόριζο, 15.000 στη Λέρο, 10.000 στην Ηρακλειά, 7.500 στη Δονούσα, 6.100 στο Αγαθονήσι και 3.500 στη Σύμη, στην περιοχή του Πανορμίτη.

Το νερό προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Λαύριο για τις Κυκλάδες και από γεωτρήσεις στην Κάλαθο της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα. Το νερό που δίνεται από αυτές τις δύο πηγές είναι δωρεάν, όχι όμως και η μεταφορά του που κοστίζει 10,40 ευρώ το κυβικό.

Ετσι με βάση την τελευταία σύμβαση, η «Κυκλάδες ΙΝΕ» θα λάβει 1,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει να λαμβάνει άλλα 618.000 ευρώ από την προηγούμενη σύμβαση για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η λύση της μεταφοράς νερού στα νησιά ωστόσο είναι μάλλον ασύμφορη, ωστόσο προς το παρόν είναι η μόνη, λόγω έλλειψης σχεδίου για την εγκατάσταση και συντήρηση μονάδων αφαλάτωσης. Μάλιστα σε 7 από τα νησιά (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμης, Λειψοί, Λέρος, Δονούσα, Αμοργός και Κίμωλος) οι αφαλατώσεις έχουν αγοραστεί αλλά δεν έχουν εγκατασταθεί.

Οσο για το κόστος, σημειώνεται ότι η μεταφορά του νερού από το 2006 μέχρι πέρσι έχει κοστίσει 71 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα απαιτούμενα έργα που θα καλύψουν τις ανάγκες σε επίπεδο υποδομών δεν θα κόστιζαν περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος παραγωγής νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης θα ήταν 1,5 ευρώ ανά κυβικό.

Πηγή: Μεταφορά νερού στα νησιά- Μία ασύμφορη λύση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/218977/metafora-neroy-sta-nisia-mia-asymfori-lysi-poy-epanalamvanetai-kathe-hrono#ixzz3gz7JBcl1

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.