1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Περιφερεια Ν.Αιγαιο

65 έργα σε 28 μικρούς νησιωτικούς δήμους, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 65 έργα σε 28 μικρούς νησιωτικούς δήμους, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Στο πλαίσιο της εφαρμογής στρατηγικών Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης μικρών νησιών Κυκλάδων…

Σύνταξη Verena22 Σεπτεμβρίου 2025 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

65 έργα σε 28 μικρούς νησιωτικούς δήμους, με χρηματοδότηση από την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στο πλαίσιο της εφαρμογής στρατηγικών Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης μικρών νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο πίνακας 65  νέων έργων σε 28 μικρούς νησιωτικούς δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που έρχονται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των μικρών νησιών.

Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα νέων έργων, η οποία έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας δουλειάς περίπου ενός χρόνου προετοιμασίας, με διαβούλευση που προηγήθηκε με τους Δήμους και άλλους τοπικούς φορείς,  υπό τον γενικό τίτλο «Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη μικρών νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», με σκοπό να στηρίξει τα μικρά νησιά, κάτω των 3.100 κατοίκων που λόγω υποστελέχωσης ή έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας, δεν έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν πόρους και να εκτελέσουν έργα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος της Περιφέρειας είναι να διαμορφώσει συνθήκες ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για το σύνολο των νησιών της.

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

 Περιλαμβάνει έργα και δράσεις που κυρίως αφορούν τη διαχείριση υδάτων (ύδρευση αποχέτευση), έργα πολιτισμού και αναπλάσεις, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και κοινωνικές υποδομές (παιδεία-υγεία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης μικρών νησιών των Κυκλάδων ανέρχεται σε 20,6 εκ. ευρώ (38 έργα σε 16 νησιά) και των Δωδεκανήσων σε 16,6 εκ. ευρώ (27 έργα σε 12 νησιά). Η χρηματοδότησή τους θα γίνει μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027, με τις εντάξεις να ξεκινούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για τα νησιά:

Στις Κυκλάδες: Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ίος, Κέα,  Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος,  Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος.

Στα Δωδεκάνησα: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάσος, Λειψοί, Μεγίστη,  Νίσυρος, Πάτμος, Σύμη, Τέλενδος, Τήλος,  Χάλκη, και Ψέριμος.

Και στις δύο Χωρικές Ενότητες, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κύριος στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ελκυστικότητας των μικρών νησιών, με οδηγό τον τομέα του τουρισμού και τη διασύνδεσή του με κλάδους που θα ενισχύσουν τη διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα της τοπικής οικονομίας, στη βάση της βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης των προορισμών, συμβάλλοντας:

  • στη διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας κάθε μικρού νησιού
  • στην ενθάρρυνση της διαφοροποίησης του μοντέλου ανάπτυξής τους και
  • στη στήριξη της αναβάθμισης των όρων νησιωτικής διαβίωσης και ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των μικρών νησιών
  • τη συγκράτηση και ανάπτυξη των πληθυσμών τους και
  • την κοινωνικό - οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών τους.


Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

«Κανένα νησί μας δεν είναι μόνο του και αυτό το εννοούμε και το υπηρετούμε. Στην πράξη, στην καθημερινή δουλειά μας. Με 65 νέα σε 28 μικρά νησιά της Περιφέρειας μας, αξιοποιούμε πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 προς όφελός τους, αφού πρώτα φροντίσαμε να έχουν δικό τους, διακριτό, χρηματοδοτικό χώρο. Και αν τα νησάκια μας δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν τα έργα αυτά μόνα τους και μας ζητήσουν βοήθεια, θα την προσφέρουμε με αγάπη και με χαμόγελο. Γιατί όταν ζητάς ειδικές πολιτικές, πρώτα εσύ ο ίδιος τις εφαρμόζεις και δίνεις το παράδειγμα.»

Επισυνάπτονται οι πίνακες των έργων  σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Το Γραφείο Τύπου

Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.