Όλο το παρασκήνιο της τροπολογίας Σηφουνάκη… για το σπάσιμο των δήμων σε 7 μεγάλα νησιά
Η Ελλάδα, λένε, είναι ένα «μεγάλο χωριό» και όλοι λίγο-πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, μυστικά σε ένα χωριό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για νησιά. Και όπου νησί υπάρχει και… φουρτούνα, έστω κι αν τη φουρτούνα αυτή την έχει προκαλέσει… ο «Καλλικράτης» ή ο Ραγκούσης, με τα πιο μεγάλα νησιά της χώρας να είναι ένας δήμος, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα με επιπτώσεις στους κατοίκους.
Το θέμα, λοιπόν, των πέντε μεγάλων νησιών (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λέσβος, Χίος και Ρόδος) προκλήθηκε από την εμμονή του Ραγκούση «κάθε νησί και ένας δήμος» που οδήγησε στην εξομοίωση των μεγάλων αυτών νησιών με τα μικρά που το 2010 έγιναν και αυτά ένας δήμος… Δηλαδή νησιά με πάνω από 50.000 κατοίκους αποτέλεσαν έναν δήμο με τα ίδια κριτήρια που η Πάρος και η Αντίπαρος, τα νησιά στα οποία ο Γ. Ραγκούσης διετέλεσε δήμαρχος, έγιναν 2 δήμοι αντί να γίνουν ένας!!! Ήταν ένα ζήτημα που από τότε που ψηφιζόταν στη Βουλή ο «Καλλικράτης», η ΚΕΔΚΕ το είχε θέσει με έμφαση στον τότε αρμόδιο υπουργό Γ. Ραγκούση, ο οποίος όμως είχε αρνηθεί να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή…
Η πρωτοβουλία του Ν. Σηφουνάκη για το «σπάσιμο» της Λέσβου και έξι ακόμη μεγάλων νησιών σε μικρότερους και περισσότερους δήμους δεν ήταν άγνωστη στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. (όπως ήταν γνωστό και το ενδιαφέρον του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, οι επόμενες εκλογές θα τον βρουν κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιο βουλευτή στη Λέσβο) ούτε βέβαια το ενδιαφέρον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια για την εκλογική του περιφέρεια, την Κέρκυρα, όπου οι πιέσεις για σπάσιμο σε περισσότερους δήμου είναι έντονες.
Ούτε ήταν άγνωστη, ιδιαίτερα στους άσπονδους «φίλους» του από το ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση που είχε έναν μήνα πριν με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά προκειμένου να δοθεί λύση, ενώ «γαλάζιοι» υπουργοί της κυβέρνησης έδιναν υποσχέσεις ότι το «σπάσιμο» αργά ή γρήγορα θα γίνει, κόντρα στις θέσεις που διατύπωνε δημοσίως και μέσα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, λέγοντας ότι λίγο πριν από τις εκλογές δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα «Καλλικράτη». Είχε διαβεβαιώσει γι’ αυτό όλα τα κόμματα και μάλιστα είχε προχωρήσει στη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, με σκοπό την αξιολόγηση του «Καλλικράτη».
Έτσι λοιπόν η τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός του ΠΑΣΟΚ καθώς, αν γινόταν δεκτή, θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να προκαλέσει πλημμυρίδα αιτημάτων για κατάτμηση μεγάλων δήμων που δημιουργήθηκαν μέσα από πολλές συγκρούσεις και διαμαρτυρίες την εποχή του «Καλλικράτη». Τα τοπικά συμφέροντα είναι πάντα ισχυρά. Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών θα άναβε τοπικές «φωτιές» όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Την ώρα που ο Νίκος Σηφουνάκης το μεσημέρι της Τρίτης επέστρεφε με το αεροπλάνο από τη Μυτιλήνη, το Συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξέδιδε «απαγορευτικό» στην τροπολογία του πρώην υπουργού, ο οποίος λίγο αργότερα διεμήνυε πως θα την υποστηρίξει μέχρι τέλους (πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια).
Οι πληροφορίες λένε ότι η συνεδρίαση είχε πολλά «μποφόρ». Από τους πιο αιχμηρούς ήταν ο Γ. Ντόλιος, ο οποίος διετέλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών – δίπλα στον Γ. Ραγκούση – που έφτιαξε τον περίφημο «Καλλικράτη». Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο «Καλλικράτης» θεωρείται «παιδί» του Γ. Παπανδρέου και κάθε κίνηση προς το «ξήλωμά» του θα προκαλούσε την οργή του πρώην πρωθυπουργού.
Στη συνεδρίαση έγιναν αναφορές στον ρόλο που έχει παίξει στην υπόθεση ο «γαλάζιος» υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο οποίος από την εποχή που ήταν υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών είχε υποσχεθεί κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ότι θα προχωρήσει το «σπάσιμο» σε περισσότερους δήμους. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν μάλιστα να συνδέσουν ευθέως την κίνηση αυτή με το ενδιαφέρον του υπουργού Δικαιοσύνης να είναι υποψήφιος βουλευτής στο νησί.
Το ίδιο επικριτικός εμφανίστηκε και ο Μιχ. Κασσής, ο οποίος θυμήθηκε ότι όταν ήταν δήμαρχος Περάματος, το οποίο με τον «Καλλικράτη» εντάχθηκε στον Δήμο Ιωαννιτών, δεν έβγαινε κανένας υπουργός στο τηλέφωνο, μεταξύ αυτών τότε και ο κ. Σηφουνάκης.
Πολλοί βουλευτές, όπως ο Δ. Κρεμαστινός (Ρόδος) και ο Π. Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), τόνισαν πως δέχτηκαν πολλά τηλεφωνήματα από τις εκλογικές τους περιφέρειες να μην προχωρήσει τώρα μία τέτοια κίνηση, ενώ ο Γ. Δριβελέγκας (Χαλκιδική) ζήτησε να εκδοθεί «σκληρή ανακοίνωση αποδοκιμασίας», όπερ και εγένετο με σαφή διατύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει καμία συζήτηση για αλλαγή του «Καλλικράτη» και σπάσιμο δήμων, δύο μήνες πριν από τις εκλογές καθώς και ότι θα ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό για το νομοσχέδιο να κάνει δεκτή την τροπολογία Σηφουνάκη.
Από την πλευρά του πάντως ο Σηφουνάκης υποστηρίζει ότι το θέμα συζητείται εδώ και δύο χρόνια και ότι από την ώρα που κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία την πήρε εκείνος. Το ερώτημα ωστόσο προς τον ίδιο παραμένει: Γιατί τώρα, παραμονές των εκλογών, αφού ήταν σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν έβλεπε για τώρα τις αλλαγές αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές…
Γι’ αυτό και οι άσπονδοι «φίλοι» του λένε ότι η τροπολογία κατατέθηκε για την τιμή των όπλων, αφού ήταν βέβαιη η απόρριψή της, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο έτερος βουλευτής της N.Δ., κ. Βογιατζής, είναι έξαλλος με τον Σηφουνάκη, όσο και με τον επίδοξο αντίπαλό του, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αθανασίου, με τον οποίο συνεργάζεται στενά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Και ο νοών νοείτω…
Πάντως, η όλη πολιτική στάση του Νίκου Σηφουνάκη φαίνεται να είναι το αντικείμενο των συζητήσεων στους διαδρόμους τόσο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και της και της Βουλής… Από τον περασμένο Νοέμβριο που παραιτήθηκε από εισηγητής σε θέμα του ΚΤΕ Ναυτιλίας, ο κ. Σηφουνάκης δεν αισθάνεται και πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν κάποιοι από τους συντρόφους του στο Κίνημα που συνδέουν τη στενή σχέση που έχει με τον ΓΑΠ και τη διαφωνία με τον Μπένι με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία δεν είχε γίνει, τότε που έγινε, γνωστή!!!
ΠΗΓΗ: to pontiki.gr