Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνει παρόν στις εξελίξεις του Τόπου - Γράφει o Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνει
παρόν στις εξελίξεις του Τόπου
(Εγκαίνια αναστηλωμένου κτηρίου και διάλεξη)

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακαίνισε ένα από τα δεσπόζοντα κτήρια της Ρόδου. Σε μια σεμνή τελετή άνοιξε πρόσφατα  και πάλι τις κύριες πύλες του για να δηλώσει σε όλη την κοινωνία το σπουδαίο πνευματικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται. Φάρος εκπαίδευσης και εργαστήρι σκέψης για το σήμερα ώστε το αύριο να είναι καλύτερο για τον τόπο και για την κοινωνία. Η έδραση του στο νησί αποτελεί τη θεμελίωση του σύγχρονου πολιτισμού μας και της ανάδειξης της αγωγής ως μέσο για την αλλαγή στάσης από την στατικότατα και την σημερινή ακαμψία.   
Καθηγητές άοκνοι, προσφέρουν και τη ψυχή τους για να συνεχιστεί το εκπαιδευτικό έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες σε μια παραμεθόρια περιοχή, όπου το Ίδρυμα εκπέμπει και γεωπολιτική διάσταση για την χώρα σε μία περιοχή ρευστότητας και συνεχών ανακατατάξεων. Το περιορισμένο διοικητικό προσωπικό εξυπηρετεί με όλη τη δύναμη των αντοχών τους χιλιάδες φοιτητές για να σταθεί όρθιο το Πανεπιστήμιο στις προκλήσεις των καιρών.   
Και όμως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνει συνεχώς παρόν στις εξελίξεις του τόπου και αποτελεί βαγόνι βιωσιμότητας και ανάτασης μέσα από γκρίζες συνθέσεις και  μουντής προοπτικής.
Σε συνέχεια αυτών, το Πανεπιστήμιο συνεχίζει πιστό και συνεπές στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Δήμο για 4η  χρονιά τις μηνιαίες διαλέξεις διαφωτισμού για το κοινό. Αυτό το Σάββατο αναπτύχτηκε το θέμα «Ρόλος και αξία της περιοχής της Κυμισάλας», από το εξέχοντα επίκουρο καθηγητή Μανόλη Στεφανάκη                            
Η περιοχή της Κυμισάλας βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου και εμπίπτει σήμερα στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, καταλαμβάνοντας τις παράκτιες εκτάσεις των δημοτικών διαμερισμάτων Μονολίθου και Σιαννών. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην ύπαιθρο της Ρόδου, όπως φανερώνουν τα εκτεταμένα ορατά ερείπια που είναι διάσπαρτα σε διάφορες θέσεις και χρονολογούνται από του Μυκηναϊκούς χρόνους έως και την Ύστερη Αρχαιότητα. Κατά την ελληνιστική περίοδο η περιοχή, όπως πιστοποιούν η διατήρηση του αρχαίου τοπωνυμίου και επιγραφές από τη νεκρόπολη ανήκε στον Δήμο των Κυμισαλέων και υπαγόταν διοικητικά στην Κάμιρο.
Η Κυμισάλα είναι γνωστή ως αρχαιολογική θέση από τα τέλη του 19ου αι. Οι Ιταλοί διενέργησαν την πρώτη ανασκαφή το 1915, τα αποτελέσματα και τα ευρήματά της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Annuario della Regia Scuola Archeologica di Atene το 1916. Η πρώτη αυτή έρευνα αποτέλεσε σημαντικό οδηγό για κάθε νέα έρευνα, καθώς αποτύπωνε τις σημαντικότερες αρχαιότητες του χώρου, όπως για παράδειγμα τα εξαιρετικά μέχρι σήμερα σωζόμενα τείχη της ακρόπολης, το ναό και πολλές άλλες θέσεις.
Από το 2006 στην περιοχή διεξάγεται Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση των κ.κ. Μανόλη Στεφανάκη, Επίκουρου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής και της Αρχαιολόγου Δρος Βασιλικής Πατσιαδά αντίστοιχα, με σκοπό τον καθαρισμό των εμφανών υπέργειων μνημείων, τον εντοπισμό περισσότερων μνημείων και αρχαιολογικών θέσεων, τη συστηματική ανασκαφή των σημαντικότερων από αυτά και, μεσοπρόθεσμα, την ανάδειξη του χώρου.
Ο Δήμος των Κυμισαλέων, φαίνεται πως κατοικείτο τουλάχιστον από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-6ος αι. μ.Χ.), όπως μαρτυρούν τόσο η ανασκαφική έρευνα στην κεντρική νεκρόπολη, όσο και τα κατά καιρούς σποραδικά αρχαιολογικά ευρήματα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί και πρωιμότερα κατάλοιπα, νεολιθικής εποχής και εποχής του Χαλκού, συγκεκριμένες όμως αρχαιολογικές θέσεις δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Για το μέλλον προβλέπεται, το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχαιολογική Έρευνα Κυμισάλας, Ρόδος» να αποτελέσει ουσιαστικά την δεύτερη μετά την ανασκαφή στο Ιερό του Ερεθιμίου Απόλλωνος στον Θεολόγο, συστηματική αρχαιολογική έρευνα που διενεργείται στην ύπαιθρο της Ρόδου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η ΚΒ’ ΕΠΚΑ, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργάζονται αρμονικά και στοχευμένα με σκοπό τον καθαρισμό των εμφανών υπέργειων μνημείων, τον εντοπισμό περισσότερων μνημείων και αρχαιολογικών θέσεων, τη συστηματική ανασκαφή και τεκμηρίωση των σημαντικότερων από αυτά και, μεσοπρόθεσμα, την ανάδειξη του χώρου.
Αποτελεί μια περιοχή με έντονο γεωμορφολογικό ενδιαφέρον, μοναδικού οικοσυστήματος, αξιόλογου συγκριτικού πλεονεκτήματος  που σε συνδυασμό με την ανάδειξη των αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων, μπορεί και προτάθηκε να οδηγήσει σύντομα στη δημιουργία ενός μοναδικού αρχαιολογικού-οικολογικού πάρκου, το οποίο θα διασφαλίζει τη φυσιογνωμία της περιοχής και θα κατευθύνει σε μια αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη την ευρύτερη ημειορεινή περιοχή του Ακραμίτη.
Πάνω σε αυτό το project έχει εγκριθεί η δημιουργία ενός οικολογικού μονοπατιού με τη χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σ΄ ένα πλαίσιο συμμετοχής και του τοπικού στοιχείου στο όλο εγχείρημα, αλλά και δείχνοντας έμπρακτα τη φροντίδα στην περιοχή σε μια στόχευση παντρέματος της κουλτούρας, του πολιτισμού, της οικολογίας, της απασχόλησης, της προστασίας της μοναδικής  βιοποικιλότητας της ζώνης ενδιαφέροντος, το οποίο είναι το ζητούμενο της εποχής.
Η Ρόδος αγκαλιάζει αυτούς που την σέβονται, γιατί είναι ο Τόπος που δίδαξε φιλοξενία και διαπολιτισμικότητα…
    

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...