Δ Ε Λ ΤΙΟ Τ Υ Π Ο Υ Ρόδος 14/06/13 Θέμα: βράβευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για την καθοριστική συμβολή της στο Ελληνικό Πρωινό της Ρόδου Σε πανηγυρική εκδήλωση που οργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσιάστηκε το Ελληνικό Πρωινό και τιμήθηκε η Ένωση Ξεν/χων Ρόδου για την καθοριστική συμβολή της στο «Ελληνικό Πρωινό της Ρόδου», παρουσία της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, του γενικού γραμματέα Υπουργείου Τουρισμού κ Αναστάσιου Λιάσκου, του προέδρου του ΞΕΕ κ Γιώργου Τσακίρη, μελών ΔΣ ΞΕΕ κλπ. Το Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» είναι πρωτοβουλία του ΞΕΕ, ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και σύντομα ανέδειξε τους τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς σε κάθε προορισμό της Ελλάδας. Καθιερώθηκε μέσα από τα σύμφωνα που υπέγραψαν 15 Ενώσεις Ξενοδόχων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε σε εκθέσεις τουρισμού και προβλήθηκε πανελλήνια μέσα από τη συμμετοχή στη HORECA 2013. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, βραβεύτηκαν τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Από τη Ρόδο βραβεύτηκε ο κ. Γιώργος Τσέλιος, γενικός διευθυντής του ξεν/χείου Sun Beach Resort Complex καθώς επίσης τα ξεν/χεία Elysium resort & spa, Eden Rock. Για την ΕΞΡ, παρέλαβε την τιμητική διάκριση η αντιπρόεδρος κα Αντα Καραγιάννη. Στην ομιλία του στην εκδήλωση του «Ελληνικού Πρωινού», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το «Ελληνικό Πρωινό» είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης. «Πέτυχε, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης». Όπως επισημαίνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» Γιώργος Πίττας : «Παραμένει ο στόχος για συμμετοχή στο Ελληνικό Πρωινό 1.000 ξενοδοχείων θα εισέλθουν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2015». Ταυτόχρονα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην πιστοποίηση των ενταγμένων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». Για το «Ελληνικό Πρωινό της Ρόδου» η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου συνεργάζεται με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων σε κάθε εκδήλωση όπως η 1η παρουσία στο Rodos Palace στην εκδήλωση «τα Τοπικά Προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη»-2012, η Horeca, εκθέσεις κλπ. Η ΕΞΡ έχει δώσει και επί πλέον κοινωνική διάσταση στο «Ελληνικό Πρωινό της Ρόδου» μέσα από παρουσιάσεις σε σχολεία και προσαρμογή του project στο επίπεδο σπιτιού και οικογένειας. Έτσι προκύπτει όφελος στην τοπική κοινωνία με αλλαγή των προτιμήσεων, των επιλογών, της διατροφής των παιδιών σε ένα βασικό γεύμα που είναι το πρωινό. Επίσης, εστιατόρια έχουν ζητήσει το τοπικό πρωινό για να το προσφέρουν στους πελάτες τους, βελτιώνοντας το τουριστικό προϊόν. Το έργο εντάσσεται επίσης στην Κουζίνα του Αιγαίου με αντίστοιχη εκπαίδευση των επαγγελματικών. Οι εφαρμογές σε οικογενειακό και επιχειρηματικό επίπεδο δεν τελειώνουν, δίδεται εξωστρέφεια, ετοιμάζονται εγχειρίδια από το ΞΕΕ με τις κατά τόπους τοπικές συνταγές και προϊόντα για το πρωινό δίνει αξία και γίνεται όπλο και εργαλείο ουσιαστικό για το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο τόσο σε επίπεδο ξεν/χείων όσο και σε επίπεδο προϊόντων και παραγωγών. Έχει ανοίξει ένα κεφάλαιο που δένει την παράδοση με την καινοτομία στις υπηρεσίες, ένα νέο θέμα που εμπνέει δημιουργούς, επαγγελματίες, επιχειρηματίες με πολύ εξωστρέφεια και άμεσα αποτελέσματα που είναι το ζητούμενο σήμερα.