Ρόδος, μελλοντική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γιατί δεν μπορούμε; Γράφει Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σε απάντηση για το φιλόδοξο σχέδιο της δημοτικής αρχής για την κατάθεση φακέλου υποψηφίας για να ανακηρυχθεί η Ρόδος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 το οποίο είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, επιθυμώ να αναδημοσιεύσω αυτούσιο άρθρο μου του Σεπτεμβρίου του ’13….,
ευχόμενος Καλή Επιτυχία στο εγχείρημα.
«Περπατώντας στη Ακτή Μιαούλη μπορείς να ανακαλύψεις το απόγευμα το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου. Μπορείς να καμαρώσεις το γαλάζιο της θάλασσας σε απόχρωση πορφυρή. Το νησί του ήλιου προσφέρει ακόμη το μεγαλείο του σε όλους που το λατρεύουν, το επισκέπτονται, το υπηρετούν.
Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες για το προβλήματα της Ρόδου, αλλά σπάνια μπορούμε να αναγνώσουμε τις λαμπρότητες του νησιού. Είναι γεγονός ότι διαθέτει ένα πλούτο πραγμάτων, στοιχείων, αξιοθέατων τα οποία μπορούν άμεσα να ανατρέψουν κάθε κακοήθη κριτική, κάθε βλαπτικό σχόλιο, κάθε μικροπολιτική προσέγγιση. Η Ρόδος παρουσιάζεται ως  δύναμη εξελίξεων, γεγονότων, πολιτιστικών αφηγήσεων. Θα μπορούσε να ήταν μια από τις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Αλλά τι είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;
Ο θεσμός της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  αποτελεί από το 1985, όταν και πρωτοξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, εορτασμό των πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν και ενώνουν τους Ευρωπαίους και δίνει ώθηση στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής «πολιτότητας». Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και η Πάφος της Κύπρου θα πάρει τη σκυτάλη το 2017, 32 χρόνια αργότερα!
Κάθε χρόνο, οι πόλεις στις οποίες απονέμεται ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας υπενθυμίζουν τον πλούτο και την πολιτιστική ποικιλομορφία των λαών της Ευρώπης και τα χαρακτηριστικά τα οποία μοιραζόμαστε ως Ευρωπαίοι Πολίτες.
Στόχος του θεσμού αυτού είναι να κάνει όλους τους πολίτες μιας πόλης να αγκαλιάσουν και να αναμειχθούν στη διοργάνωση του, γιατί πάνω απ’ όλα είναι ένας θεσμός που αφορά αυτούς τους ίδιους. Ας τονιστεί, ότι μια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα προκειμένου να είναι επιτυχημένη δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη αλλά χρειάζεται να είναι σε θέση να επιτύχει και να επιδείξει την τόσο την Μοναδικότητα της, όσο και την Ευρωπαϊκή της Διάσταση. Υπάρχει σχέδιο και προχωρά με επιτυχία για το ενδεχόμενο πρόκρισης της Ερμούπολης (για το 2021) – με ένα σοβαρό σκεπτικό. Συνεπώς η Ρόδος οφείλει και αυτή να δηλώσει παρούσα με την προσωπικότητα της και τα δικά χαρακτηριστικά.  
Αν ο κόσμος του νησιού καταλάβει πως αυτή είναι η ευκαιρία του, να παραμερίσει τον επανερχόμενο διάλογο για την χωροταξία των πολλών ή του ενός δήμου στο νησί, βάζοντας ένα μεγάλο καινούργιο στόχο υπερβαίνοντας μικρο-ανταγωνισμούς, αν εμπνευσθεί απ’ αυτόν το θεσμό  και συστρατευθεί σε μια προσπάθεια που αναγκαστικά θα αντιμετωπίσει και τα κακώς κείμενα, τότε θα ανοίξει το βήμα  προς την ανάπτυξη, τη Ρόδο του ήλιου και της λάμψης.
Παλαιοτέρα είχε πέσει αυτή η ιδέα, όμως η μετέπειτα δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να συνεχίσει αυτό το δίκαιο εγχείρημα.  
Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να γίνει το επίκεντρο της Ευρώπης, γιατί εδώ στην Οδό Ιπποτών γεννήθηκε η πρώτη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεσαιωνικά χρόνια.
Οι κοινωνίες, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε έναν στόχο – μόνον έτσι προχωράμε. Με ομοφωνία των τοπικών παραγόντων, με ένα σύνθημα μπορούμε να γίνουμε άλλη μια φορά το «πρότυπο» της Ευρώπης. Για την μεγάλη πορεία επιλογής χρειάζεται συνεργασία, σύμπραξη, σεβασμός για τα οράματα του πολιτισμού και της ζωής, μιας και υπερηφανευόμαστε για τον τόπο μας ως το «Σταυροδρόμι του Πολιτισμού».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το Πήδημα…»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...