Προσκεκλημένος της οργάνωσης «για τη φύση»
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου
Γ. Ανδρουλάκης στη Ρόδο για το TCCForum
Βαρύνουσα σημασία προσλαμβάνει για την επιχειρηματικότητα και το φυσικό περιβάλλον το φετινό συνέδριο TourisminClimateCrisisForum (TCCForum), οι εκδηλώσεις &εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 21έως 26 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, με επίσημο προσκεκλημένο τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη και τιμώμενο φορέα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με δωρεάν είσοδο για όλες και όλους.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν, μεταξύ των άλλων, δύο στόχοι:
- Η περιβαλλοντική στροφή των μικρών επιχειρήσεων.
- Η αποτελεσματικότητα και η οικονομική ανεξαρτησία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Η παρουσία του ίδιου του προέδρου, αλλά και στελεχών του Πράσινου Ταμείου θα λειτουργήσουν καταλυτικά, καθώς μέσω του forum θα ενημερωθούνοι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες για όλα όσα αφορούν τις προτεραιότητες, τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις των μικρών και μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Ουσιαστική συνάντηση
Πράσινου Ταμείου
με τις τοπικές οργανώσεις
Στις εργασίες της 2ης ημέρας του TCCForum, οι εκπρόσωποι από όλες τις τοπικές οργανώσεις (σωματεία, σύλλογοι, αμκε, κοινσεπ, κοισπεκλπ), θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με τον πρόεδρο και τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως σχεδιάστηκε από την οργάνωση «για τη φύση», έχει ως ζητούμενο να δειχθεί ο δρόμος της χρηματοδότησης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση έργων με στόχο το συλλογικό – περιβαλλοντικό – κοινωνικό όφελος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Πράσινο Ταμείο αποτελεί τον επίσημο φορέα διαχείρισης και για το «Γαλάζιο Ταμείο», που χρηματοδοτεί δράσεις σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, στο φετινό TourisminClimateCrisisForumακαδημαϊκοί επιστήμονες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων θα αναλύσουν μια σειρά από προκλήσεις για τη στροφή προς τη βιωσιμότητα.
Το πλήρες πρόγραμμα συζητήσεων του TCCForum περιλαμβάνει επίσης:
- Προκλήσεις της περιβαλλοντικής και της ειδικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον.
- Ανθεκτικότητα στον Τουρισμό. Από τη Διαχείριση στη Χρηματοδότηση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Αστική βιοποικιλότητα και οι αόρατες κοινωνίες στους αρχαιολογικούς χώρους
- Μνημειακά δέντρα και μνημεία της φύσης, αναγνώριση και διατήρηση.
Χώροι του συνεδρίου και το γενικό πρόγραμμα:
Ακολουθεί το γενικό πρόγραμμα του TCCForum, η συμμετοχή στο οποίο είναι εντελώς δωρεάν για όλο τον κόσμο (το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις προσεχείς ημέρες):
- 21 – 23 Σεπτεμβρίου 2026, το πρόγραμμα του TCCForum περιλαμβάνει το κινηματογραφικό φεστιβάλ για το περιβάλλον (RhodesClimateFilmFestival), όπως αυτό θα γίνει μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και για το οποίο γίνονται ξεχωριστές ανακοινώσεις, και θα συνεχιστούν.
- 24 Σεπτεμβρίου 2026, βιωματικό σεμινάριογια την αστική βιοποικιλότητα, στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Ρόδου. Το σεμινάριο θα απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων (10.00’ – 12.00’), όσο και για τους πολίτες – επισκέπτες της Ρόδου (18.00’ – 20.00’). Αναλυτικές, λεπτομέρειες θα δοθούν σε χωριστή ανακοίνωση.
- 25 Σεπτεμβρίου 2026, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ώρες 17.30’ έως 21.00’.
- Κεντρικό πάνελ συζήτησης, με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννη Ανδρουλάκης και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, για το θέμα της στροφής των μικρών & μεγάλων επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λειτουργίας.
- Θα ακολουθήσουν οι απονομές των πιστοποιητικών ForestAmbassador&MarineSteward προς των ξενοδοχείων και των λοιπών επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της οργάνωσης «Για τη φύση».
- 26 Σεπτεμβρίου 2026, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, ώρες 10.30’ έως 16.00’. Πέντε πάνελ:
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση.
- Χρηματοδοτήσεις του Πράσινου Ταμείου & του Γαλάζιου Ταμείου για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
- Αστική βιοποικιλότητα, μνημεία της φύσης: Αναγνώριση και διατήρηση.
- Το toolkit των μικρών επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα.
- Τουρισμός, βιωσιμότητα & ανθεκτικότητα.
Ποιος το οργανώνει:
Το TCCForum, όπως και το RhodesClimateFilmFestival είναι έργο τηςπεριβαλλοντικής οργάνωσης «για τη φύση», τα επιστημονικά μέλη και στελέχη της οποίας δουλεύουν τους τελευταίους μήνες για τη σημαντική αυτή στιγμή. Στο πλευρό της στέκονται ωςσυνδιοργανωτές οι: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Ρόδου – Διεύθυνση Πολιτισμού, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.
Το RFCC&TCCForum τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, υλοποιούνται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την έμπρακτη στήριξη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.
Χορηγοίφιλοξενίαςείναιοι: mitsis hotels και 10GR Boutique Hotel & Wine Bar.
Χορηγοίεπικοινωνίας: ΗΡοδιακή, Δημοκρατική,GRTraveller,ΕΡΤΝότιοΑιγαίο, RealVoice, TOPfm, Verena.gr, ΑιγαίοTV, Λωτός, Rhodes.com.gr.



