Μετά τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από αρκετούς συλλόγους και τα δημοτικά διαμερίσματα Μενετιατών και Σποϊτών, ήρθε και η ομόφωνη καταδίκη σε ορισμένες φράσεις του βιβλίου του κ. Μανόλη Μ. Μακρή, "Στα χρόνια του πολέμου - Όλυμπος και Ολυμπίτες 1939-1947", από το δημοτικό συμβούλιο της Καρπάθου.
Στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού, η συζήτηση ήταν συνασθηματικά φορτισμένη, τα γραφόμενα του κ. Μακρή έχουν πληγώσει βαθιά αρκετούς Καρπάθιους.
"Αυτό λοιπόν το βιβλίο είναι το ευχαριστώ μας; στους αγωνιστές της Καρπάθου". Αναρωτήθηκε ο Μανώλης Χαλκιάς, πρόεδρος των Σπόων.
Ενώ και ο Μενετιάτης δημοτικός σύμβουλος κος Νίκανδος Ανδρέου, στάθηκε λάβρος επικριτής της εν λόγω εκδόσεως. Χαρακτήρισε τον συγγραφέα ανιστόρητο και έφερε στην επιφάνεια τα στοιχεία που αποδεικνύουν την "αληθινή διαδρομή της ιστορία" και όχι τις "εμπαθείς απόψεις", του κ. Μακρή που το μόνο που κάνουν είναι "να παραποιούν και προσβάλουν την επανάσταση της Καρπάθου".
Η υπόθεση του βιβλίου είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ο συγγραφέας ωστόσο δεν κρύβεται, διαφωνεί κάθετα με όλους όσοι μιλούν για ξεσηκωμούς και επαναστάσεις στην Κάρπαθο. Φτάνει να χαρακτηρίσει τους Μενετιάτες πρωτοπόρους αγωνιστές "οινοβαρείς κομιτατζήδες", δηλαδή μεθύστακες αντάρτες, και τους αντίστοιχους Σποϊτες αγωνιστές "ληστές".
Βρήκα τον κ. Μακρή και του έθεσα αρκετές ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου, εκείνος απάντησε χωρίς δεύτερες σκέψεις και με ευθύτητα, για τη θύελλα, που ο ίδιος προκάλεσε.
Πως γεννήθηκε το βιβλίο σας, "Στα χρόνια του πολέμου - Όλυμπος και Ολυμπίτες 1939-1947";
"Πριν πολλά χρόνια ξεκίνησα να καταγράφω τις μνήμες των συντοπιτών μου Ολυμπιτών. Από τα καθημερινά γεγονότα και τη γεωργική ζωή, έφτασα να μαζέψω δεκάδες μαρτυρίες για τα χρόνια του πολέμου, όφειλα και δεν ήταν δύσκολο, να προχωρήσω σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση εκείνης της περιόδου. Δεν έχω κανένα απολύτως δικαίωμα να επέμβω, να κόψω και να ράψω. Να τους λογοκρίνω με στόχο να είμαι αρεστός στην κοινωνία".
Πως φτάσατε στην έκδοση του; οι έντονες διαφωνίες μέσα και έξω από την Κάρπαθο, σας προβληματίζουν;
"Είμαι ο πρόεδρος του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Δωδεκανήσου, έχουμε καταφέρει να κάνουμε περισσότερες από εξήντα εκδόσεις και συμπεριλάβαμε και την δική μου καταγραφή.
Η όλη επίθεση εναντίον του βιβλίου μόνο καλό του κάνει. Αφού προβάλεται διαρκώς, έστω και αρνητικά. Δεν σταματά να κυκλοφορεί και να ακούγεται.
Έχουμε δώσει εκατοντάδες αντίτυπα και μας ζητούν διαρκώς και άλλα. Το πιο ενδιαφέρον είναι η προσέγγιση από ξένους εκδοτικούς οίκους. Υπάρχει σοβαρή σκέψη για τη μετάφραση του βιβλίου στα Ιταλικά και τα Αγγλικά".
Απέναντι στο δημιούργημα σας στέκονται εκατοντάδες Καρπάθιοι, γνώστες της ιστορίας. Προτείθεστε να προχωρήσετε σε αλλαγές ή κάποιες διαγραφές στην επόμενη έκδοση;
"Κύριοι πολέμιοι του βιβλίου δεν είναι παρά ορισμένοι που έχουν προσωπικά συμφέροντα. Κάποιοι έστειλαν στη στέγη γραμμάτω και τεχνών Δωδεκανήσου τη δουλειά τους, που όμως κρύθηκε ακατάλληλη και δεν την συμπεριλάβαμε στις εκδόσεις μας. Από τότε καταφέρονται εναντίον μας.
Αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν, το βιβλίο είναι δεμένο και ολοκληρωμένο. Παρόλες τις δυνατές κορώνες, δεν με έχουν πείσει για να προχωρήσω σε κάποια, έστω μικρή, διαφοροποίηση.
Ορισμένοι Καρπάθιοι, "είδαν" την ιστορία γυμνή και την είπαν άσεμνη!
Όποιος φυσικά έχει άλλη, διαφορετική άποψη, έχει καθήκον και υποχρέωση να προβάλλει την γνώση του.
Να μην κρύψει τίποτε. Αρκεί και αυτός, να τεκμηριώσει την αλήθεια του".
Η έκδοση του βιβλίου έγινε με κρατική χρηματοδότηση;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ, τα χρήματα "βγήκαν" από τις συνδρομές των μελών και από πωλήσεις παλαιοτέρων βιβλίων της στέγης, κανένας κρατικός φορέας δεν έβαλε χρήματα για να τυπωθεί το βιβλίο μου.
Το ερωτηματικά παραμένουν, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου δεν έδωσε τα χρήματα της εκδόσεως;
Ωστόσο ο συγγραφέας δεν σταματά επαναλαμβάνει διαρκώς:
"Είναι γνωστό ότι Μακρυγιάννης αδικεί στα γραπτά του τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, εμείς λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε; να κάψουμε όλα τα βιβλία του Μακρυγιάννη";
Ο κ. Μανώλης Μακρής, κατέγραψε μαρτυρίες Ολυμπιτών από τα χρόνια του πολέμου. Δεν γνωρίζω αν είχε πραγματικό στόχο την ιστορική αλήθεια, μάλλον πρώτο και ουσιαστικό προσωπικό του κίνητρο, ήταν η υποβάθμιση του Καρπάθικου ξεσηκωμού.
Με το βιβλίο του σίγουρα κατάφερε να αναστατώσει, και να προκαλέσει. Η ιστορία θυμίζει έντονα το μοντέρνο μάρκετινγκ, που αγωνίζεται για να προκαλέσει κάποιο σοκ στον αναγνώστη, μήπως πετύχει ο πωλητής το στόχο του.
Αν απομένει κάτι για όλους εμάς, αλλά και τους ιστορικούς του μέλλοντος, είναι η κατάρριψη τέτοιων απόψεων, όχι με την φωτιά και το τσεκούρι, ούτε με δυνατές κραυγές. Αλλά με ώριμη παράθεση των γεγονότων, που να προβάλλουν τα ιστορικά γεγονότα στο σύνολο τους. Την γυμνή αλήθεια, όπως υπερασπίζεται ο κος Μακρής, πέρα από παραπλανητικούς λογοτεχνικούς χαρακτηρισμούς.
Διαλέγετε λοιπόν και παίρνετε. Στην συλλογική ιστορία της Καρπάθου δεν χωρούν μικροπολιτικές. Ο συγγραφέας προτίμησε μέσα από το μερικό, μέσα από δύο-τρείς φωνές, να να φορέσει με κακόγουστες φωτεινές ταμπέλες στο σύνολο της Καρπάθου.
Αντί του συγκεκριμένου βιβλίου, ο Σποϊτης ερευνητής της ιστορίας, Ηλίας Βασιλαράς προτείνει να ενώσουμε τις φωνές μας κάτω από την ιστορική αλήθεια. Ο ίδιος δεν διστάζει, μιλάει ανοιχτά:
" Οι εμπρηστικοί χαρακτηρισμοί του κ. Μακρή δηλητηριάζουν όλη την Κάρπαθο. Ο συγγραφέας έχει γνώση, έκανε μεγάλο σφάλμα, πως μπορεί να αποκαλεί κλέφτες τους Σποϊτες και μεθύστακες τους Μενετιάτες; Αν είχαν κατηγορηθεί οι Ολυμπίτες θα είχαν κλείσει το στόμα τους;
Δεν καίμε βιβλία, ούτε απαγορεύουμε εκδόσεις, όμως αισθανόμαστε να μας πνίγει το άδικο και το ψέμα.
Είναι τουλάχιστον ανήθικο, ντροπιαστικό, να μηδενίζουμε τους αγώνες των άλλων, όταν το δικό μας παρελθόν δεν στέκεται στο ίδιο ύψος".
Πράγματι οι Καρπάθιοι δεν καίνε βιβλία, τουναντίον στηρίζουν κάθε δικό τους άνθρωπο. Όμως δεν αφήνουν την ιστορία σε χέρια που κρατούν αναπτήρες και βενζίνες.
Αλήθεια μήπως είναι λάθος ότι ξεσηκωθήκαμε πρώτοι, οκτώ ολόκληρους μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα;
Μήπως στο καινούριο βιβλίο του ο κος Μακρής διαφωνήσει και με αυτό;
Manolis Dimellas