Για προσχεδιασμένη επιλογή να κλείσει μια κερδοφόρα τράπεζα μιλά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης αναφορικά με την Τράπεζα Δωδεκανήσου σε συνέντευξη που παραχωρεί στην “Γνώμη” και σημειώνει ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές σε πολλαπλά επίπεδα για την οικονομία της Δωδεκανήσου. Συμφωνεί ότι οι αντιδράσεις ήταν τουλάχιστον υποτονικές ενώ η πιο σημαντική ήταν αυτή της εισαγγελικής παρέμβασης από τον Κωνσταντίνο Μπούτσικο. «Τα μειωμένα αντανακλαστικά και η παθητικότητα αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων για τον τόπο, που δείχνουν οι εκπρόσωποι μας αλλά και η τοπική κοινωνία γενικότερα , σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν για τη συνέχεια. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες, επί του θέματος…» συμπληρώνει με νόημα… Καταθέτει την άποψη του για τη φονική πλημμύρα, τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει. Όπως τονίζει δεν υπήρξε συντονισμός των φορέων, δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ενώ τα μπαζωμένα ρέματα έπαιξαν και αυτά σημαντικό ρόλο. Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, προαναγγέλλει ότι έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εργασίας από μελετητές που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουν αναλυτικές τεκμηριωμένες θέσεις επί του θέματος.
Αναφέρεται στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου και εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί η παράταξη στην οποία ηγείται, ήρθε πρώτη:
«Υπάρχει η ηθική ικανοποίηση ότι στην πλειοψηφία των μηχανικών ανεξάρτητα αν στήριξαν εκλογικά ή όχι τη παράταξή μας, υπάρχει αναγνώριση της σκληρής δουλειάς, της προσπάθειας και των αγώνων που δόθηκαν κάτω μάλιστα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες την τελευταία θητεία, για να διασφαλιστεί το κύρος του ΤΕΕ και η αξιοπρέπεια των συναδέλφων».
Σε 1,5 μήνα από τώρα θα γνωρίζουμε αν ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του προέδρου η όχι: «Έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις με άλλες παρατάξεις προκειμένου να διερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης και συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές δεσμεύσεις.
Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον κλάδο μας, τους συναδέλφους, για την ύπαρξη του ίδιου του φορέα μας δεδομένων των δραματικών περικοπών των πόρων. Η επόμενη θητεία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για όλους».
Περιγράφει, τέλος, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος του μηχανικού την εποχή των μνημονίων.
Πολλοί επιλέγουν, όπως λέει, το δρόμο της μετανάστευσης…
Να ξεκινήσω από το μαύρο στην Τράπεζα Δωδεκανήσου. Το χαρακτηρίσατε ως εγκληματική ενέργεια… Γιατί;
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας Δωδεκανήσου αποτελεί μία πρόκληση πολιτική, κοινωνική και οικονομική για τον τόπο μας. Από την μια πλευρά παρατηρούμε να δίνονται πολλά δις για την ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων τραπεζών και από την άλλη να μην περισσεύουν λιγότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για την Τράπεζα Δωδεκανήσου. Να υπάρχει προσχεδιασμένη επιλογή για να κλείσει μία κερδοφόρα τράπεζα με 250 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις και με ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μιας εθνικά ευαίσθητης περιοχής. Χωρίς να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος χρονικό διάστημα ολίγων ημερών για την εύρεση εναλλακτικής λύσης όπως είχε ζητηθεί. Η τράπεζα Δωδεκανήσου μόνο το 2012 έδωσε με άμεσο τρόπο στο κράτος 3,5 εκατομμύρια ευρώ (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές). Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της τράπεζας Δωδεκανήσου κ. Φρόνας Γιώργος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 9-12-2103 ανέφερε δημόσια ότι το Σάββατο 7-12-2013 το βράδυ,την ημέρα δηλαδή που ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός, είχε ενημέρωση μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδινε διαβεβαίωση για δεκαήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού και ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος ήταν σύμφωνος επί του θέματος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει εμπράκτως με τον πιο τραγικό τρόπο ότι έχουμε εκχωρήσει επίσημα ως κράτος σε τρόικα και Ε.Κ.Τ τη δυνατότητα λήψης σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Οι άμεσες συνέπειες από το κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν νομίζω ότι είναι ακόμη αντιληπτές. Πέραν του κινδύνου της απώλειας των χρημάτων όσων στήριξαν το εγχείρημα της τράπεζας Δωδεκανήσου αγοράζοντας συνεταιριστικές μερίδες και αρκετών θέσεων εργασίας, οι μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις θα υποστούν μεγάλο πλήγμα σε θέματα ρευστότητας και πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα με κίνδυνο ακόμη και για την επιβίωσή τους. Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο και της δεύτερης μεγάλης Δωδεκανησιακής συλλογικής προσπάθειας μετά τη ΔΑΝΕ και την δικαιολογημένη απογοήτευση που επέφερε, πολύ δύσκολα στο μέλλον θα υπάρξει εμπιστοσύνη για τη στήριξη ανάλογου εγχειρήματος
Ως συνήθως δεν είδαμε αντιδράσεις…Τι λέτε; Οι Δωδεκανήσιοι συνήθισαν πια να αποδέχονται τη μοίρα τους…
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι μετά από μια τέτοια οδυνηρή εξέλιξη και το παρασκήνιο που προηγήθηκε θα ανέμενε κανείς να υπάρξει σωρεία αντιδράσεων, τουλάχιστον απ” τους άμεσα θιγόμενους. Αντίθετα, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την πρώτη κρίσιμη εβδομάδα θα χαρακτηριζόντουσαν ως υποτονικές. Δεν υπήρχε στοιχειώδης συντονισμός κινήσεων μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων αλλά και ούτε έχει παρθεί έως τώρα κάποια πρωτοβουλία για το συντονισμό ενιαίας παρέμβασης των τοπικών φορέων (βουλευτές, περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια κλπ), έτσι ώστε να υπάρξει πίεση και κάποιες ελπίδες για την ανατροπή της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μόνη ευχάριστη εξαίρεση, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, ήταν η γενναία απόφαση του κ. Μπούτσικου να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα μειωμένα αντανακλαστικά και η παθητικότητα αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων για τον τόπο, που δείχνουν οι εκπρόσωποι μας αλλά και η τοπική κοινωνία γενικότερα, σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν για τη συνέχεια. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες , επί του θέματος, γιατί αν αυτό δεν γίνει και μάλιστα το συντομότερο, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε μπροστά και σε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πριν είχαμε τη φονική πλημμύρα…Και εδώ περάσαμε στην «επόμενη μέρα» γεμάτη με λήθη…Υπάρχουν υπεύθυνοι;
Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι για την φονική πλημμύρα και τις τεράστιες καταστροφές οφείλεται αποκλειστικά ο κακός καιρός.
Τα κύρια αίτια πιστεύω ότι είναι τα ακόλουθα:
- Η έλλειψη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία, η σύγχυση των αρμοδιοτήτων και η μη εφαρμογή προληπτικών μέτρων πχ καθαρισμός ρεμάτων.
- Το ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνήθως έπονται των καταστροφών, ενδεικτικό παράδειγμα η χρήση της ιρλανδικής διάβασης στην Κρεμαστή σε δρόμο δηλαδή που αποτελεί κεντρικό οδικό άξονα του νησιού.
- Το μπάζωμα ρεμάτων με αυθαίρετες κατασκευές και το έλλειμμα παιδείας από ορισμένους που πετούν με ευκολία μπάζα και ογκώδη αντικείμενα σε ρέματα.
Τουλάχιστον θα βάλουμε μυαλό; Θα γίνουν αυτά που πρέπει;
Ας ελπίσουμε ότι τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα θα ενεργοποιήσουν – ευαισθητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις ιδιαίτερα τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Συνοπτικά πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε στους ακόλουθους άξονες:
- Να γίνει αντιληπτό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μπορεί να μην αποτελούν έργα βιτρίνας αλλά η σπουδαιότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Συχνά το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος πρόληψης.
- Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας της Ρόδου και την ιεράρχηση των έργων υποδομής.
- Πρέπει να υπάρξει προστασία των ρεμάτων και η κατά προτεραιότητα κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που μειώνουν την παροχετευτικότητά τους
- Την ύπαρξη συντονισμού και την σαφή καταγραφή των ενεργειών που οφείλει να κάνει ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό του ρόλο αλλά και την ευθύνη προσφοράς στην κοινωνία μας , έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εργασίας από συναδέλφους μελετητές που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουν αναλυτικές τεκμηριωμένες θέσεις επί του θέματος.
Μέσα σε αυτό τον κακό χαμό είχαμε και τις εκλογές του ΤΕΕ. Πως είδατε το αποτέλεσμα;
Η πρώτη παρατήρηση που προκύπτει είναι οι μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν από τις παρατάξεις που διεκδίκησαν τη ψήφο των μηχανικών. Συγκεκριμένα, μετά από πολλά χρόνια δε συμμετείχαν στις εκλογές του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, η Ανεξάρτηση Κίνηση Μηχανικών με επικεφαλής τον κ. Σκιαδόπουλο Κώστα και η Δ.Κ.Μ, η παράταξη της ΝΔ στο χώρο των μηχανικών με τον κ. Αργύρη Πράντη. Αντίθετα, συμμετείχε για πρώτη φορά η «Ένωσις Μηχανικών» με επικεφαλής τον κ. Αριστείδου Σωτήρη η οποία μάλιστα αν και συγκροτήθηκε λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές σημείωσε καλά εκλογικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά τη Συνεργασία Μηχανικών Δωδεκανήσου την παράταξη δηλαδή που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, ενώ στις εκλογές του 2010 ήταν 2η δύναμη με ποσοστό 29 % και 10 έδρες, στις πρόσφατες εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 41% και 14 έδρες. Πέρα πάντως από ποσοστά και έδρες, υπάρχει η ηθική ικανοποίηση ότι στην πλειοψηφία των μηχανικών ανεξάρτητα αν στήριξαν εκλογικά ή όχι τη παράταξή μας, υπάρχει αναγνώριση της σκληρής δουλειάς, της προσπάθειας και των αγώνων που δόθηκαν κάτω μάλιστα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες την τελευταία θητεία, για να διασφαλιστεί το κύρος του ΤΕΕ και η αξιοπρέπεια των συναδέλφων.
Με την συγκρότηση του προεδρείου τι γίνεται; Σας ερωτώ γιατί ακούγονται διάφορα…Θα είστε και πάλι πρόεδρος, τι εκτιμάτε;
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΤΕΕ οι παρατάξεις αναλογικά με τη εκλογική δύναμή τους εκλέγουν εκπροσώπους στην αντιπροσωπεία (35μελή για το τμήμα Δωδεκανήσου). Στην συνέχεια πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση και εκλέγονται τα όργανα διοίκησης του φορέα μας. Η παράταξή μας αμέσως μετά τις εκλογές πραγματοποίησε συνάντηση των μελών της προκειμένου να αποφασιστούν συλλογικά οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη συνέχεια. Έτσι ήδη έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις με άλλες παρατάξεις προκειμένου να διερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης και συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές δεσμεύσεις. Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον κλάδο μας, τους συναδέλφους, για την ύπαρξη του ίδιου του φορέα μας δεδομένων των δραματικών περικοπών των πόρων. Η επόμενη θητεία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για όλους. Πιστεύουμε λοιπόν ότι για την συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων παρατάξεων και αυτό θα προσπαθήσουμε. Σε 1,5 περίπου μήνα από τώρα η απάντηση στο ερώτημά σας θα έχει απαντηθεί οριστικά.
Το επάγγελμα του μηχανικού τι ζόρι τραβά με το …μνημόνιο;
Οι συνάδελφοι όχι απλά τραβούν “ζόρια” αλλά δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση. Ενδεικτικά θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Την τελευταία περίοδο μεγάλο μέρος των μηχανικών αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης αλλά και την αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος σε μεγάλο φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι επιλέγουν τη λύση της μετανάστευσης και ενώ στην αρχή ήταν κυρίως νέοι που είχαν τελειώσει πρόσφατα τις σπουδές τους, τώρα υπάρχουν και περιπτώσεις που παλαιότεροι συνάδελφοι μεταναστεύουν οικογενειακώς. Η κατάσταση για τους νέους συναδέλφους που τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είναι αποκαρδιωτική. Πολλοί από αυτούς μετά από τόσα χρόνια σπουδών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στηρίζονται κυρίως στην οικονομική ενίσχυση των γονέων τους. Όλα αυτά είναι άμεσα αποτελέσματα των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Η πρωτοφανής συνεχιζόμενη ύφεση, η κατακόρυφη μείωση των μισθών και συντάξεων, οι φοροεισπρακτικές πολιτικές και τα χαράτσια, η κατάργηση θεμελιωδών κοινωνικών κατακτήσεων στην υγεία την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα δημιουργούν ένα ζοφερό παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία που όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται, να θυμίσουμε την εξαγγελία-ανέκδοτο ότι για τις άδειες δόμησης θα απαιτούνται 5 μόνο εργάσιμες μέρες, το ότι πολλά τεχνικά γραφεία επιβιώνουν με την «τακτοποίηση αυθαίρετων», συνθέτουν το σημερινό τοπίο άσκησης του επαγγέλματος. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι τα προβλήματα στον κλάδο μας σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές επιλογές που επικρατούν στη χώρα μας. Η αντιμετώπισή τους και η επιβίωσή μας δεν θα γίνει εάν ο κανένας μας κοιτά να σώσει τον εαυτό του αλλά μόνο μέσα από συλλογικές δράσεις , αλληλεγγύη και συσπείρωση μέσα από συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς. Σας ευχαριστώ θερμά για τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους αναγνώστες σας.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα Γνώμη