Κουραμπιέδες και μελομακάρονα - του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Γίνονται κουραμπιέδες και μελομακάρονα με λιγότερες θερμίδες; Φυσικά και γίνονται. Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε και θα διαπιστώσετε ότι δεν διαφέρουν καθόλου σε γεύση.

  ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
  ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
•    δύο φλιτζάνια λάδι
•    ένα φλιτζάνι φυτίνη ή φρέσκο βούτυρο
•    ένα φλιτζάνι άχνη ζάχαρη για τη ζύμη και όσο χρειαστεί για να καλύψουμε τους κουραμπιέδες στο τέλος( περίπου ένα τέταρτο)
•    δυο κρόκους αυγών
•    ένα φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
•    δυο βανίλιες
•    ένα κιλό περίπου αλεύρι
•    ενάμισι φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και κομμένα
•    ένα φλιτζάνι ροδόνερο
•    ένα κουταλάκι γλυκού σόδα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στο δοχείο του μπλέντερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες, το αμύγδαλο και το αλεύρι. Χτυπάμε καλά τα υλικά για να γίνει ένα ομοιογενές υλικό και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά να ηρεμήσει. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρά κομμάτια και τους τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 20 με 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν ρίχνουμε από πάνω το ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη.
    
    












 
MΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
    YΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
•    δύο κούπες λάδι
•    τρία τέταρτα της κούπας χυμό πορτοκάλι
•    μια κούπα ζάχαρη
•    ένα κιλό αλεύρι
•    ένα τέταρτο της κούπας κονιάκ
•    δυο κουταλιές μπέικιν πάουντερ ή σόδα
•    ξύσμα ενός πορτοκαλιού
•    ένα φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
•    κανέλα και γαρύφαλλο
ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
•    δυο κούπες μέλι
•    δυο κούπες νερό
•    ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

 EΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του
πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά,
ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι
μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφού γίνει ένα συμπαγές μίγμα πλάθουμε σε μικρά μεγέθη τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους
180 βαθμούς. Τα τοποθετούμε σε μια βαθιά
πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το σιρόπι.
Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και
λίγη κανέλα. Όσο αφορά το σιρόπι ρίχνουμε όλα
τα υλικά μαζί στο κατσαρόλι και βράζουμε
το μίγμα για 5 περίπου λεπτά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...