Ο Κυρ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΟΝ Κυρ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !
Στις 25 Νοεμβρίου 2019, όταν η Θ’ Αναθεωρητική Βουλή συζητούσε την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε και, μεταξύ πολλών άλλων, ανέπτυξε τα επιχειρήματα του για την πρόβλεψη του άρθρου 32, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μειωμένη πλειοψηφία (ακόμη και με σχετική πλειοψηφία !). Για να θυμηθούμε τι είπε :
«… Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δε μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν.
Βέβαια, θα ήταν παράξενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μπορεί να εκλεγεί από την Βουλή με αυξημένη κοινοβουλευτική συναίνεση – αυτό δηλαδή που όλοι επιθυμούμε – να έχει λιγότερη πολιτική νομιμοποίηση …
Είναι αυτονόητο, ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία, δεν αναιρεί – επαναλαμβάνω – δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας, να αναζητεί πρόσωπο, το οποίο να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
Αυτά έλεγε στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Νοέμβρη του 2019, όταν αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα και δόθηκε η δυνατότητα στο πλειοψηφικό στο Κοινοβούλιο κόμμα, να «κονταίνει» την δημοκρατική νομιμοποίηση του ή της Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και με λιγότερες από 150 ψήφους !
(Ενώ το Σύνταγμα της χώρας έχει θεσπίσει, από το 1975 (αμέσως μετά την δικτατορία), τις 200 ψήφους βουλευτών, για την εκλογή Προέδρου. Και κατ’ εξαίρεση, μετά από τρίτη ψηφοφορία, την εκλογή με 180 ψήφους).
Ενώ λοιπόν έλεγε (επί λέξει) τα παραπάνω στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, τώρα τι κάνει στην πράξη, με την πρόταση του κ. Τασούλα (εν ενεργεία βουλευτή της Ν.Δ), για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ;
- Η πρόταση του είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας του, για συσπείρωση των δεξιών δυνάμεων του πολιτικού φάσματος, ακόμη και πέραν της ΝΔ.
- Η εκλογή του νέου Προέδρου (του κ. Τασούλα) θα γίνει με λιγότερη πολιτική νομιμοποίηση, αφού θα ψηφιστεί μόνο από Ν.Δ & Σπαρτιάτες.
- Που πήγε η πολιτική ευθύνη ν’ αναζητήσει πρόσωπο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στην Βουλή ;
Για να θυμηθούμε, πως προηγούμενοι πρωθυπουργοί (ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης) πρότειναν πρόσωπα, με επίγνωση της ευθύνης, να αναζητήσουν πρόσωπα, που «να εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», όπως εδεσμεύετο στην Βουλή, το Νοέμβρη του 2019, ο σημερινός πρωθυπουργός :
- Ο Κώστας Καραμανλής, το 2005 είχε προτείνει τον Κάρολο Παπούλια, που εκλέχθηκε με 279 ψήφους βουλευτών.
- Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 και ο Κώστας Σημίτης το 2000, πρότειναν τον Κωστή Στεφανόπουλο, που εκλέχθηκε με 269 ψήφους.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2020 είχε προτείνει την Κατερίνα Σακαλλαροπούλου, που εκλέχθηκε με 261 ψήφους.
- Ο Αλέξης Τσίπρας, το 2015 είχε προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, που εκλέχθηκε με 233 ψήφους.
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της ευθύνης που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί, (όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν), επί 30 χρόνια. Τώρα θα εκλεγεί Πρόεδρος, με δημοκρατική νομιμοποίηση 160 - 170 ψήφων βουλευτών της Ν.Δ και των «Σπαρτιατών» του Κσιδιάρη. Τα συμπεράσματα δικά σας …
17 / 1 / 2025
Κοσμάς Σφυρίου.