Ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο μετά τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Εντόπισε το πρόβλημα που γκρέμισε τη γέφυρα στο Φαληράκι, στο 13ο χιλιόμετρο της Ε. Οδού Ρόδου-Λίνδου, απάντησε στις κατηγορίες για παρανομίες που έγιναν στην περιοχή με την ανοχή του δήμου και σχολίασε την κόντρα Περιφέρειας με ΔΕΥΑΡ.
Ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης μιλώντας στην εκπομπή «Η Ρένα στα γεγονότα» σχολίασε την εικόνα που έχει σήμερα η Ρόδος και δη η περιοχή του Φαληρακίου: «Το πρώτο που πρέπει να δούμε ακριβώς είναι ότι το νησί υπέστη μεγάλες ζημιές. Δεύτερον, ότι τα νερά που έπεσαν ήταν πάρα πολλά. Στην πρώτη φορά έπεσαν 300- 350 χιλιοστά και την δεύτερη πέσαν περίπου τα 150-200 χιλιοστά.
Τρίτον, πρέπει να δούμε τι κάνουμε με την πρόβλεψη, γιατί όλα αυτά είναι μία πρόβλεψη και με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και για το αύριο. Γιατί τα δεδομένα τα περσινά ή τα παλιότερα είναι πολύ διαφορετικά. Θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Το Φαληράκι πριν 30 χρόνια ήταν ένας αμμόλοφος, ο οποίος δεν είχε προβλήματα όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, όσο νερά και να ρίχνε. Και έβλεπα ότι το ρέμα αυτό στο οποίο έπεσε η γέφυρα ήταν πάρα πολύ μικρό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ρέματα.
Άρα τι δείχνει, ότι τα εδάφη καλλιεργούνταν, ότι τα νερό δεν είχε τη δυνατότητα να κατέβει με τόση ταχύτητα και να δημιουργήσει τόσες ζημίες, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι αυτές που δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα λοιπόν για μένα στέκεται σε τρία σημεία όσον αφορά την πρόληψη. Το πρώτο είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων.
Το δεύτερο αφορά τον έλεγχο της στατικότητας των τεχνικών τα οποία υπάρχουν στο εθνικό δίκτυο. Και το τρίτο είναι οι ευθύνες που υπάρχουν, όσον αφορά τον έλεγχο των καταπατήσεων ή των παρεμβάσεων που γίνονται μέσα στο ρέμα. Αυτά δεν είναι εύκολα να γίνουν, εγώ το αντιλαμβάνομαι, αλλά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα παρακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις που έχει το νησί. Στο Φαληράκι το 1961 υπήρχαν μόνο 500 κάτοικοι. Σήμερα είναι τεσσερισήμισι χιλιάδες με 40 χιλιάδες κρεββάτια. Βλέπουμε λοιπόν τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί και τη δυναμική που έχει η περιοχή. Και βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι η πολιτεία στο θέμα των σχεδίων έχει πραγματικά μεγάλες ευθύνες, με τον νόμο Τρίτση ο οποίος εγκλώβισε όλα τα πολεοδομικά και τα σχέδια τα οποία έπρεπε να γίνουν για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Μην ξεχνάτε ότι οι δήμοι τότε, δουλεύανε όλοι εκτός σχεδίου.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έπρεπε να παρακαλέσουν τον κάθε ιδιοκτήτη, τον κάθε ιδιώτη για να μπορέσουν να κάνουν ένα δρόμο, να κάνουν έργα για όμβρια, να ελέγχουμε το κάθε τι που δεν είχαμε αρμοδιότητες. Και όλα αυτά δημιουργήσανε προβλήματα γιατί οι
εξελίξεις τρέχουν. Αντιστοίχως το κράτος μένει πίσω, δεν μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα».
Ο κ. Ιατρίδης σχολίασε αυτό που ακούγεται, ότι έχουν γίνει παρανομίες γύρω και μέσα στο ποτάμι της γκρεμισμένης γέφυρας: «Πολεοδομία δεν είχε ο Δήμος τότε. Ήταν η πολεοδομία της νομαρχίας. Άρα δεν έχουμε καμία ευθύνη, ούτε για τα αντιπλημμυρικά αλλά ούτε για τις παρανομίες οι οποίες μπορεί έγιναν μέσα στο ποτάμι. Δεν ήμασταν σερίφηδες για να ελέγχουμε το κάθε τι που δεν είχαμε αρμοδιότητα.
Για το θέμα του βιολογικού στο Βόδι και την κόντρα ανάμεσα σε περιφέρεια και ΔΕΥΑΡ ο κ. Ιατρίδης ανέφερε τα εξής: «Καταρχήν όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει τον Δήμο της Ρόδου και τη ΔΕΥΑΡ. Είναι ένας βιολογικός ο οποίος προβλέφθηκε για να καλύψει ανάγκες 50 χιλιάδων κατοίκων και ξαφνικά έγινε για 100 χιλιάδες. Άρα έχει μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση και σίγουρα η συντήρηση και η δυνατότητα λειτουργίας του δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι, γιατί το δημόσιο δυστυχώς, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και σίγουρα υπάρχουν προβλήματα. Εγώ ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν».
Ο κ. Ιατρίδης τοποθετήθηκε για την γκρεμισμένη γέφυρα και για το τι πρέπει να γίνει: «Η γέφυρα αυτή τη στιγμή είναι στο πιο κομβικό σημείο του Φαληρακίου. Αυτός ο δρόμος καλύπτει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες και επιχειρήσεων και τουριστικών μονάδων και επισκεπτών. Η γέφυρα αυτή λοιπόν έπαθε τη ζημιά που έχει πάθει. Εκτιμώ ότι η ζημιά για τη γέφυρα ξεκίνησε από το 13ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου.
Γιατί εκεί πέρα κατέβηκαν πολλά φερτά ειδικά, βούλωσε το γεφύρι, έκανε οπισθοδρόμηση των νερών μπορώ να το πω, ξαφνικά άνοιξε το γεφύρι, έφυγε με μεγάλη ταχύτητα το νερό, γιατί αν δείτε την λεκάνη την οποία δημιούργησε πίσω από το 13ο το ρέμα, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Που σημαίνει ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από τη λειτουργία αυτής καθε αυτής της κοίτης του ποταμού. Άμεσα πρέπει να τρέξουν, άμεσα πρέπει να αντικατασταθεί, γιατί η ζημιά θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θα είναι οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες, θα είναι οικονομική ζημιά για όλη την περιοχή του Φαληρακίου και για όλον τον οικισμό. Γιατί θα φορτωθεί πάρα πολύ το οδικό δίχτυο και το πρόβλημα είναι και η δυσφήμιση που θα βγει προς τα έξω σε σχέση με τους τουρίστες που έρχονται. Η δυσφήμιση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί ο κόσμος που κυκλοφορεί στην περιοχή είναι
πάρα πολύς. Η αποκατάσταση της γέφυρας πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, με ταχύτητα για να μην έχουμε προβλήματα».