Πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών από την κακοκαιρία Bora στη Ρόδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών από την κακοκαιρία Bora στη Ρόδο
 

 

Η αντιπλημμυρική προστασία και η διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Bora, στη Ρόδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Περιφερειακής Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

 

Όπως είναι γνωστό, στο νησί της Ρόδου, στις 30 Νοεμβρίου, σε χρονική διάρκεια από τις 10:00 π.μ. έως τις 22:00 της ίδιας ημέρας, σε χρονικό διάστημα δηλαδή 12 ωρών, το ύψος της βροχόπτωσης μετρήθηκε σε 174,6χιλ., διπλάσιο από αυτό που αντιστοιχεί σε ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο (ο μέσος όρος του ύψους βροχής κατά το μήνα Νοέμβριο ανέρχεται σε 88χιλ. (https://www.meteo.gr/ClimaticData.cfm), ενώ στο σύνολο του φαινομένου ξεπέρασε τα 324 χιλ. βροχόπτωσης. Η βροχόπτωση αυτή προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλά σημεία/τμήματα του οδικού δικτύου της Ρόδου, όπως αυτά κατεγράφησαν σε 1η φάση από τα κλιμάκια Μηχανικών της Τεχνικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για τις βλάβες που διαπιστώθηκαν απαιτούνται άμεσα έργα αποκατάστασης, προκειμένου να εξαλειφθούν κίνδυνοι για τους πολίτες και τις περιουσίες τους αλλά και για να επανέλθει σε ομαλή κατάσταση η κοινωνική – οικονομική λειτουργία του συνόλου του νησιού της Ρόδου που έχει αναμφίβολα επηρεαστεί.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά τη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής, πρώτο θέμα τέθηκε το  έργο καθαίρεσης της κατεστραμμένης γέφυρας στο Φαληράκι καθώς και η αποκατάσταση υποσκαφών κατά μήκος τμήματος της Επαρχιακής Οδού Κρεμαστής-Μαριτσών στο ύψος της διασταύρωσης προς Παστίδα και ειδικότερα η έγκριση των όρων Δημοπράτησης και ο ορισμός της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού για το έργο με τίτλο: «Καθαίρεση κατεστραμμένης γέφυρας επί της Επ Οδού 81Α04 στο ρέμα «ΠΑΧΥ ΑΜΜΟΣ» & αποκατάσταση Επ. Οδού 81 Α11 στο ρέμα «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε ότι η καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας είναι επιβεβλημένη για τους παρακάτω λόγους:

-           Θα επισπεύσει σημαντικά τον συνολικό χρόνο κατασκευής νέας γέφυρας στη θέση της παλαιάς, ως απαιτούμενο προπαρασκευαστικό έργο.

-        Δεδομένου ότι το τμήμα της γέφυρας που έχει καταρρεύσει, λειτουργεί πλέον ως ανάχωμα στην υδραυλική ροή του χειμάρρου και άρα η όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση των υλικών της καθαίρεσης από την κοίτη του ρέματος "ΠΑΧΥ ΑΜΜΟΣ" εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή του.

Αντιστοίχως, και η αποκατάσταση του επιχώματος επί της Επ. Οδού 81Α11 στο ρέμα "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" είναι επιβεβλημένη, καθώς αφενός θα αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και αφετέρου θα αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης της υποσκαφής σε μεγαλύτερο πλάτος, δεδομένου ότι διανύουμε χειμερινή περίοδο με συχνές βροχοπτώσεις.

 

Επιπλέον, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά και σοβαρά προβλήματα και σε άλλα σημεία/τμήματα του οδικού δικτύου. Αρμόδια κλιμάκια μηχανικών της ΠΝΑΙ διαπίστωσαν και κατέγραψαν τις εν λόγω βλάβες και έθεσαν σε προτεραιότητα τα ακόλουθα: 1) Να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί της επαρχιακής οδού στο Φαληράκι επί του ρέματος Παχυ άμμος 2) Να επανακατασκευαστεί το επίχωμα της εθνικής οδού Τσαΐρι – Αεροδρόμιο, λόγω της υποσκαφής του από το παρακείμενο ρέμα Πασαούτια 3) Να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στη θέση της γέφυρας της επαρχιακής οδού Κρεμαστή Μαριτσά στη διακλάδωση προς Παστίδα (διασταύρωση της επαρχιακής οδού με το ρέμα Αποστολής). 4) Να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στη θέση του κιβωτοειδούς οχετού στο ρέμα Ροδίνι, εξαιτίας της υπερπήδησης του οποίου προκλήθηκαν βλάβες στο ίδιο και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην κίνηση οχημάτων και πεζών.

Για την κατασκευή των παραπάνω νέων γεφυρών και επιχώματος απαιτείται καταρχάς η εκπόνηση εξειδικευμένων υδραυλικών μελετών από μελετητή.  Για τον σκοπό αυτόν, το δεύτερο θέμα της περιφερειακής επιτροπής αφορούσε την έγκριση των υδραυλικών μελετών στα  τέσσερα ως άνω ρέματα του νησιού με τίτλο: Κατεπείγουσες υδραυλικές μελέτες στα ρέματα «ΠΑΧΥ ΑΜΜΟΣ» (Φαληράκι), «ΠΑΣΑΟΥΤΙΑ» (Τσαΐρι) και «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» (Παστίδα).

 

Τέλος, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα, της φύσης και της πολυπλοκότητας του τεχνικού αντικειμένου αποκατάστασης των ζημιών, το οποίο έχει μεγάλη διασπορά εφαρμογής σε μεγάλο αριθμό θέσεων σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε τη συνεργασία με εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο για την υποστήριξη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών. Το θέμα εξετάστηκε στην Περιφερειακή Επιτροπή, στην οποία  εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης του έργου με τον τίτλο: «Τεχνικός Σύμβουλος υποστήριξης Γ.Δ.Υ. ΠΝΑΙ για τη μελέτη αποκατάστασης βλαβών που διαπιστώθηκαν μετά την από 30-11-2024 & 01-12-2024 πλημμύρα που έπληξε τη ν. Ρόδο».

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...