Γ.Νικητιάδης: «Μετά από πέντε χρόνια θυμήθηκαν τώρα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας»
Δήλωση Γιώργου Νικητιάδη, Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υπευθύνου Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό την ενίσχυση επενδύσεων και βιομηχανίας, για την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
«Μετά από μία πενταετία ύπνωσης του «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε μόλις χθες αναφερόμενος στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας να δηλώσει για το θέμα σε εκδήλωση - φιέστα του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Αυτό, τέσσερα χρόνια μετά την «πανηγυρική» παρουσίαση του τελικού «Σχέδιου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» της Επιτροπής Πισσαρίδη και τρία χρόνια από την επίσης «πανηγυρική» επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που προέβλεπε συνολικά 3,6 δισεκατομμύρια να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο 1,14 δισεκατομμύρια έφτασαν στην αγορά.
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν λειτουργούν στοιχειωδώς ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση.
Όπως και το γεγονός ότι σε 20 βιομηχανικά πάρκα οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν αύξηση των κοινοχρήστων και αυθαίρετες αποφάσεις από τον διαχειριστή των πάρκων που πλέον είναι Fund με έδρα στο εξωτερικό. Είναι προκλητικό κάποιες φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά πλαίσια που αφορούν μόνο μερικές δεκάδες επιχειρήσεις να βαφτίζονται νέο παραγωγικό μοντέλο
Το Δεκέμβριο 2020 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τη ΧΡΩΠΕΙ υποσχόταν επένδυση Κέντρου Καινοτομίας ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα δημιουργούσε 2 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τώρα ομολογώντας την απόλυτη αποτυχία τους ανακοινώνουν ότι στο χώρο θα γίνουν κοινωνικές κατοικίες. Επιπλέον μέσα σε 30 μήνες η Νέα Δημοκρατία φέρνει δεύτερο αναπτυξιακό νόμο χωρίς να εξηγήσει γιατί 4 μόνο από τα 13 καθεστώτα του ισχύοντος έχουν ενεργοποιηθεί. Η απόλυτη κοροϊδία.
Η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου δεν ήταν τίποτε άλλο από εμβαλωματικές εξαγγελίες και υποσχέσεις χωρίς καμία συγκεκριμένη στόχευση για τους τομείς της παραγωγής που θα πρέπει να ενισχυθούν, χωρίς έναν στοιχειώδη σχεδιασμό για τον τρόπο που θα ισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία αποβλέπει ξανά στην ενίσχυση των μεγάλων, αποβλέπει ξανά σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα υπηρετεί κυρίως την ολιγαρχία. Υπερσυγκέντρωση της οικονομίας σε λίγους και εκλεκτούς. Ακόμη και τα ψίχουλα που έμειναν στον αναπτυξιακό, θα πάνε και αυτά ουσιαστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις σαν να μην έφταναν τα 70 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Νέο παραγωγικό μοντέλο κύριοι της ΝΔ σημαίνει πλήρη αναδιάρθρωση, σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, ουσιαστική εκβιομηχάνιση με ενίσχυση των επενδύσεων, προώθηση των εξαγωγών, κατάργηση της γραφειοκρατίας, εκπαίδευση και επιμόρφωση.
Η χώρα θα αποκτήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μόνο με μία νέα Κυβέρνηση που θα υπογράψει ξανά συμβόλαιο με το λαό.»