Γιάννης Παππάς: Ολοκλήρωση του ενιαίου Εθνικού Κτηματολογίου το 2025

Γιάννης Παππάς: Ολοκλήρωση του ενιαίου Εθνικού  Κτηματολογίου το 2025.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και λοιπές διατάξεις» , μπαίνουν οι βάσεις για την ολοκλήρωση του ενιαίουΕθνικού Κτηματολογίου μέχρι το τέλος του 2025. Έτσι η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο, με χρήση νέων εφαρμογών και διαδικασιών που θα διευκολύνουν τους πολίτες.

 

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την κτηματογράφηση της.

 

Ειδικά όταν αναλογιζόμαστε  ότι στην Ολλανδία η μετάβαση στο νέο ψηφιακό κτηματολόγιο ολοκληρώθηκε το 1985, στη Σουηδία το 1995, στη Βουλγαρία το 2009 και στην Πολωνία το 2010.

 

Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, να μιλάμε δηλαδή για ένα ενιαίο Εθνικό Κτηματολόγιο έπρεπε κάποιος να πάρει την απόφαση και να αναλάβει την ευθύνη να το κάνει.

Τελικά έπρεπε να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία την ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το 2025 με τη χώρα μετά από δεκαετίες εντάσσεται στο ψηφιακό και ενιαίο σύστημα του κτηματολογίου.

 

Το αποτέλεσμα θα είναι κάθε ιδιοκτήτης να βλέπει αποτυπωμένη την περιουσία του σε έναν ενιαίο χάρτη σε όλη την επικράτεια και να λαμβάνει άμεσα τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για την μεταβίβαση του.

 

Με το εν λόγω νομοσχέδιο οι πολίτες αποκτούν νέα ψηφιακά εργαλεία διασφάλισης της ακίνητης περιουσίας τους και επιταχύνονται ρυθμοί έκδοσης αποφάσεων καταχώρισης ακινήτων, ενώ τα χρόνια προβλήματα  θα επιλύονται άμεσα στο Κτηματολογικό Γραφείο, αντί μετά από χρόνια στο δικαστήριο. 

 

Το Εθνικό Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων. 

 

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης μέσω της λήψης, επεξεργασίας και καταχώρισης στοιχείων σε πράξεις που υποβλήθηκαν στο Κτηματολόγιο, καταρτίζει σχετικές εισηγήσεις προς τα πρόσωπα που έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα, τα οποία όμως δεν δεσμεύονται, αλλά υποβοηθούνται από αυτές.

 

Όποιος από τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια έχει επιχειρήσει να αξιοποιήσει την περιουσία του, να πουλήσει ή να αγοράσει νέα μπορεί να καταλάβει πόσο θα συμβάλλει η μείωση των χρονοβόρων διαδικασιών και η υπηρεσίες του κράτους θα είναι για να διευκολύνουν και όχι να βάζουν δύσκολα στους πολίτες.

 

Άλλο ένα θέμα που επιλύεται είναι η τροποποίηση των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Πλέον θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να τροποποιεί μόνος του το εμβαδόν την οριζόντιας ιδιοκτησίας του, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών τη πολυκατοικίας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης ειδική μνεία για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές στις οποίες δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού στα κτηματολογικά γραφεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιτακτικές ανάγκες.

 

Η αποστολή μας είναι να ακούμε την κοινωνία και τα αιτήματά της και να επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια υπαρκτά προβλήματα.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...