Υπεγράφη η σύμβαση για την επισκευή και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης του Δήμου Λέρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Υπεγράφη η σύμβαση για την επισκευή και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων  μονάδων αφαλάτωσης του Δήμου Λέρου

 

Επιβεβλημένη η συντήρηση των καταπονημένων μονάδων που λόγω έλλειψης συντήρησης έφτασαν να αποδίδουν σήμερα μόλις το 10% της δυναμικότητάς τους.

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Λέρου εξήραν το επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών

 

Στην υπογραφή σύμβασης  με τον ανάδοχο για την επισκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων μονάδων αφαλάτωσης του Δήμου Λέρου που έχουν υποστεί σημαντική καταπόνηση και φθορές από την παρατεταμένη έλλειψη συντήρησης προέβησαν χθες, Πέμπτη,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Η σύμβαση ανέρχεται σε 583.186,00 ευρώ (προ ΦΠΑ) με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και συγκεκριμένα Ταμείο Αλληλεγγύης, και με χρονική διάρκεια τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που συνήψε με τον Δήμο Λέρου τον περασμένο Φεβρουάριο, για σειρά έργων που θα λύσουν το πρόβλημα ύδρευσης του νησιού.

Σκοπός του έργου είναι η διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών για την άρτια λειτουργία των

υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης προκειμένου να υπάρχει ασφαλής και επαρκής κάλυψη των

αναγκών σε πόσιμο νερό του Δήμου Λέρου.

 

Σημειώνεται πως η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για πόσιμο νερό του Δήμου Λέρου

γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των συστημάτων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού που διαθέτει ο

Δήμος. Οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης με δυναμικότητα 2 x 1.000Μ3 ημερησίως, είναι σε λειτουργία από το 2016 και εκτός από τις ανάγκες του Δήμου καλύπτουν και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.  Ως αποτέλεσμα αυτού, απαιτείται η συνεχής λειτουργία και των δύο μονάδων όλη τη διάρκεια του έτους.

Από το γεγονός της πτώσης της απόδοσης των Μονάδων Αφαλάτωσης στο 10% της δυναμικότητας τους, κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να γίνει μια γενική συντήρησή τους με την προμήθεια καιεγκατάσταση όλων των απαραίτητων ανταλλακτικών και υλικών έτσι ώστε να επιτευχθεί ξανά η

ονομαστική δυναμικότητα της όλης εγκατάστασης.

 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης απευθύνθηκε στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο με πολύ θερμά λόγια για την δρομολόγηση σειράς σημαντικών έργων του νησιού, όπως η ύδρευση, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι λιμενικές υποδομές.  Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης εξήρε το επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης με τον Δήμαρχο Λέρου, ως προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη, ενώ τόνισε ότι τα καλά λόγια  ανήκουν πρωτίστως στους συνεργάτες του στην Περιφέρεια που υπερβάλλουν εαυτόν για να προχωρήσουν τα έργα των νησιών.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...