Δημήτρης Γάκης: Η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει το δρόμο για την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο της κοινωνίας

Ολοκληρώθηκε στο διήμερο 29-30 Ιουνίου,με πολύ μεγάλη επιτυχία, η συνεδρίαση του μεταβατικού συντονιστικού της Νέας Αριστεράς που ασχολήθηκε με την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών  που έγιναν στις 9 Ιουνίου. 
Παρά το άσχημο αποτέλεσμα για την Νεα Αριστερά, στη συνεδρίαση υπήρξε ισχυρή θέληση να συνεχίσουμε το δρόμο για την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο της κοινωνίας. Να προχωρήσουμε μπροστά με το κεφάλι ψηλά.

Η Τοποθετηση μου

Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Δώσαμε μια μάχη σε πολύ δύσκολες πολιτικές συνθήκες.
Κληθήκαμε να κινηθούμε  και να δράσουμε ανάμεσα σε συμπληγάδες. Η πόλωση ήταν το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτές τις εκλογές στην οποία δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε. Δεν μπόρεσαμε να την "σπάσουμε" με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε ψηφοφόρους  από Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον ΣυΡιζΑ. Δεν καταθέσαμε καινοτόμες και διακριτές θέσεις με ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά να μπορούν να γίνονται και κτήμα της κοινωνίας. Έτσι δεν καταφέραμε να πείσουμε. Δεν μπορέσαμε να δικαιολογήσουμε επαρκώς πολιτικά την αποχώρηση μας από το ΣυΡιζΑ. Ήταν δύσκολο.
Ο κεντρικός πολιτικος μας στόχος να αποτελέσουμε τον καταλύτη του πολιτικού συστήματος για την δημιουργία ενός μετώπου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που θα αντισταθεί και θα ανατρέψει τις συντηρητικές πολιτικές της νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ώριμος. Ήταν μακριά από τις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα επικοινωνιακά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν ανύπαρκτα. Υλικά απρόσιτα απ' τον πολύ κόσμο. Είχαμε εντοπίσει πρόβλημα ορατότητας του κόμματος μας. Οταν γυρίζαμε όμως τις πλατείες  δεν αφήνουμε πίσω μας την εικόνα μας, δεν αφήναμε πίσω μας μία κάρτα των υποψηφίων. Δείξαμε σύντροφοι, στον τρόπο προσέγγισης των πολιτών, μια φοβία που ξεκινάει, κατά την άποψή μου, από μια έλλειψη εμπειρίας και συμπληρώνεται από κακώς νοούμενη αντίληψη ότι δεν πρέπει να κάνουμε προσωπική προβολή. Όμως έτσι περνούσαμε, φεύγαμε και μας ξεχνούσανε. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης σύντροφοι μεταφράζονταν σαν μια ελιτίστικη συμπεριφορά μας. Αλήθεια υπήρχε οδηγία να μην έχουν και να μοιράζουν οι υποψήφιοι μας μια προσωπική τους κάρτα;
Τι κάνουμε τώρα.
Τα μεγάλα ερωτήματα σήμερα είναι:
Υπάρχει πολιτικός χώρος να εκφράσουμε; 

Μας αναθέτει η κοινωνία αυτό το ρόλο και τι πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε:

Πρέπει να επιβιώσουμε σαν κόμμα μέσα στην καινούργια πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται. Για να το κάνουμε αυτό

Πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε σκέψη για ομαδοποιήσεις και παραγοντισμούς. 
Να συμβάλουμε στην διαμόρφωση του δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου  αφού όμως πρώτα καθίσουμε και συγκροτήσουμε θέσεις που θα μπορούν να είναι διαπραγματεύσιμες σ' αυτή τη διαδικασία. Θέσεις Αριστερές.

Συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μένουμε έξω από τις εξελίξεις. Αν το κάνουμε δεν θα έχουμε μέλλον.
Θέλει όμως και προσοχή γιατί κάτι πολιτικά επιπόλαιο δεν θα έχει βιωσιμότητα και θα οδηγηθεί γρήγορα σε ένα απογοητευτικό τέλος. Ίσως το πείραμα συγκρότησης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς και της Προόδου να είναι ένα καλό παράδειγμα. Λέμε ναι σ' αυτού του είδους των κυβερνητισμό.
Παράλληλα αρχίζουμε να συζητάμε για τις προγραμματικές μας θέσεις. Θεωρώ σαν πρώτο στόχο την αντιμετώπιση της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Χωρίς αυτό τον αγώνα δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Η καταδίκη της νέας Δημοκρατίας για την θέση της στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και στην συμφωνία των Πρεσπών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να κηρύξουμε πολιτιστική μορφωτική και κοινωνική επανάσταση που θα ανατρέψει την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Αυτό να θεωρηθεί σαν κορυφαίος στόχος διαρκείας.
Να οργανώσουμε ένα κόμμα με δημοκρατική και αποκεντρωμένη λειτουργία. Ενα κόμμα με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Όχι ακόμα ένα Αθηνοκεντρικό σχήμα αλλά να οργανώσουμε ένα κόμμα με περιφερειακή ισχυρή δομή.  Και διαφάνεια. Η εμπειρία μου σαν πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών δείχνει ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ας αρχίσουμε πρώτα από τη συγκρότηση των επιτροπών για το συνέδριο και των μεταβατικών οργάνων.
Άκουσα χθες συντρόφισσες και συντρόφους από τις Κυκλάδες όπου κατέθεταν για μια ακόμα φορά την αγωνία τους για την αδυναμία ή άρνηση κατανόησης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής χώρας.

Σύντροφοι οι μεταφορές τα νησιά δεν είναι όπως στην Στερεά Ελλάδα, 

Η υγεία στα νησιά δεν είναι όπως στην Στερεά Ελλάδα, 
Το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά δεν είναι παρόμοιο με αυτό της υπόλοιπης χώρας,

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες ιδιαίτερα στα μικρά νησιά δεν μοιάζουν καθόλου με αυτές της υπόλοιπης χώρας. 

Δεν μπορούμε να νομοθετούμε οριζόντια χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις οικονομικές, εδαφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. 

Γι' αυτό προτείνω. 
1. Μετά την εφαρμογή του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ισοδυνάμου να προχωρήσουμε στην πρόταση για το ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ  ισοδύναμο και του ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ισοδύναμο. 
2. Σε κάθε μας θέση, σε κάθε μας απόφαση να καθιερώσουμε σαν κόμμα την ΡΗΤΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ στο καταστατικό μας. Σε κάθε θέση μας δηλαδή, σε κάθε πρόταση μας να υπάρχει πρόνοια για την νησιωτική και ορεινή ιδιαιτερότητα.
Αυτό θα δείξει ένα κόμμα με ευαισθησίες στη νησιωτική χώρα και έτοιμο να συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή της πατρίδας μας. 
Σύντροφοι οφείλουμε 

1. να σεβαστούμε την ιστορία και την πορεία της αριστεράς. 

2. Να οραματιστούμε το μέλλον της 

3. Να υλοποιήσουμε την δυναμική της στην κοινωνία  και

4. Να καταδικάσουμε το ΕΓΩ και το ΕΜΕΙΣ και στη θέση τους να βάλουμε το ΕΣΕΙΣ.
 

Δημήτρης Γάκης 

πρωην Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...