Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ σχετικά με την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή Αγίου Νικολάου καταθέτουμε την κάτωθι τεκμηριωμένη σχετική πρόταση η οποία έχει ήδη κατατεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή από τον κ.Σπύρο Σπυρόπουλο τέως δημοτικό σύμβουλο την οποία και προσυπογράφουν σήμερα και οι Βυρίνης Αθανάσιος , Καραταπάνης Σάββας , Χριστοδούλου Σάββας , Καλαποδάκης Βασίλης , Σπυρόπουλος Σπύρος .
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Ρόδος 26 Απριλίου 2023
ΠΡΟΣ :ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. (ΔΕΗ Α.Ε.)
Οδός Χαλκοκονδύλη, αριθμός 30.
Υπόψη διευθύνοντα συμβούλου κ. Γεωργίου Στάσση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε
Οδός Περραιβού και Καλλιρόης, αριθμός 5.
Υποψη διευθύνοντα συμβούλου κ. Αναστασίου Μάνου
Κύριοι
Όπως γνωρίζετε στην περιοχή Αγίου Νικολάου (Κόβα) του δήμου Ρόδου, επί των οδών Αυστραλίας και Χ. Μούσκου, λειτουργούσε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της πρώτης από εσάς, εκτάσεως δεκατριών χιλιάδων εκατόν είκοσι τριών τετραγωνικών μέτρων (13.123 Μ2), με κτηματολογικά στοιχεία τόμος οικοδομών Ρόδου 46, φύλλο 119, μερίδα V -1482 οικοδομών Ρόδου και φάκελος 6065 του Κτηματολογίου Ρόδου.
Ειδικότερα πρόκειται για κτήριο, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο, με την υπ΄αριθμό ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/56797/1620 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 408/ΑΑΠ/12-09-2008 και η οποία χαρακτηρίζει ως μνημείο το κελύφος και τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Κόβα της Ρόδου (Ν. Δωδεκανήσου),
Ήδη εντός του ίδιου οικοπέδου, έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμος προς λειτουργία, από την δεύτερη από εσάς Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., ο υποσταθμός Μέσης Τάσης, Αγίου Νικολάου Ρόδου, «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Υ/Σ 150KV/20 KV»
Ωστόσο, λόγω του ότι, το παλαιό κτήριο, εντός του οποίου λειτουργούσε το εργοστάσιο, εδώ και τριάντα χρόνια περίπου έχει εγκαταλειφθεί και δεν συντηρείται βρίσκεται σε κακή κατάσταση, τόσο από οικοδομικής και στατικής κατάστασης, όσο και από αισθητικής.
Με δεδομένο ότι το ακίνητο, βρίσκεται επί της οδού η οποία συνδέει την ανατολική παραλιακή πλευρά του νησιού, με τον λιμένα αυτής, και το κέντρο της πόλης της Ρόδου, έναντι δε αυτού, βρίσκεται η νέα Μαρίνα Ρόδου, καθίσταται επιβεβλημένο, το συντομότερο στα πλαίσια ανάπλασης της όλης περιοχής, να ανακαινισθεί το κτήριο και να καταστεί ευπρεπές λειτουργικά και αισθητικά.
Το παραπάνω πέραν του ότι είναι απολύτως αναγκαία, για την συντήρηση και ευπρεπισμό του κτηρίου είναι και εφικτά, σύμφωνα με:
α) την προαναφερθείσα υπ. αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/56797/1620 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 408/ΑΑΠ/12-09-2008 και η οποία χαρακτηρίζει ως μνημείο το κελύφους και τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Κόβα της Ρόδου (Ν. Δωδεκανήσου), ιδιοκτησίας της πρώτης από εσάς Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), καθώς και
β) την παρ. 2 του άρθρ. 11 τσυ Ν. 3028/02 (ΦEK153/A/28-6-02) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής κληρονομιάς» στο οποίο αναφέρεται ότι:
«2. Ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις των Αρθ-40 και 41. Αν ο κύριος ή νομέας αδρανεί, την ίδια υποχρέωση έχει ο κάτοχος, ο οποίος μπορεί να αναχθεί κατά του κυρίου ή του νομέα. Αν η Υπηρεσία κρίνει ότι καθυστερεί η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης ή στερέωσης για οποιονδήποτε λόγο ή ότι αυτές είναι ανεπαρκείς, μπορεί να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, διατηρώντας τη δυνατότητα να καταλογίζει το σύνολο ή μέρος της σχετικής δαπάνης σε βάρος των υπόχρεων κατά τις σχετικές περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων διατάξεις.» και
γ) την υφιστάμενη εξωτερική και εσωτερική κατάσταση του πρώην αυτόνομου ηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην διασταύρωση των οδών Αυστραλίας και Χαραλ. Μόσχου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 235 της Δημοτικής Ενότητας Ροδίων Δήμου Ρόδου (σπασμένα τζάμια, σοβαρή διάβρωση του φέροντα σκελετού, έλλειψη στοιχειώδους στεγανοποίησης, ο οποίος σε πολλά σημεία δεν προστατεύεται πλέον, λόγω παντελούς καταστροφής των επιχρισμάτων και της εξωτερικής βαφής, χωρίς φωτισμό το βράδυ κλπ), θα πρέπει η πρώτη από εσάς, να υποχρεωθεί από τον Δήμο Ρόδου σύμφωνα με τα οριζόμενα στις πιο πάνω διατάξεις της παρ. 2 του άρθρ. 11 του Ν. 3028/02 (ΦΕΚ153/Α/28602) να προβεί κατ΄αρχήν στην στοιχειώδη συντήρηση του πιο πάνω κτιρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εκτός των άλλων πολεοδομικές διατάξεις.
Β. Ταυτόχρονα αφού λάβαμε υπόψην μας, όλα τα παραπάνω, καθώς και αδυναμία αξιοποίησης και συντήρησης του ως άνω κτηρίου, τόσο από την πρώτη από εσάς, όσο και από την δεύτερη, με την παρούσα επιστολή μας, αιτούμεθα :
Ι. την επισκευή του πρώην αυτόνομου ηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε., ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο, επί των οδών Αυστραλίας και Χαραλ. Μόσχου με συνεργασία ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και Δήμου Ρόδου και
ΙΙ. την δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση του κτιρίου με ταυτόχρονη υποχρέωση του Δήμου Ρόδου για συντήρηση αυτού για κοινωφελείς σκοπούς, κάτι απολύτως εφικτό και δυνατό, στα πλαίσια, μάλιστα αντισταθμιστικών μέτρων για την ανέγερση του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Υ/Σ 150KV/20 KV»
Με εκτίμηση