από την «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.»
Ανάγκη θεσμοθέτησης αντι-SLAPP Νομοθεσίας
Όπως στο Βόλο, στις Σκουριές, στη Σύρο και αλλού, οι καταχρηστικές αγωγές έφτασαν τώρα και στη Ρόδο, χάρη στη «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.». Πρόκειται για τη λεγόμενη πρακτική SLAPP (στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού), που έχει ως στόχο να εκφοβίσει και να φιμώσει όσους αντιδρούν στα σχέδια μεγάλων εταιρειών. Να ποινικοποιήσουν, δηλαδή, τη διαφωνία και τη συμμετοχή στα κοινά. Στην περίπτωση της Ρόδου, η «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» διεκδικεί μέσω αγωγής το ποσό των 700.000 ευρώ από συμπολίτη μας για «δυσφήμιση και πρόκληση βλάβης».
Το ΜέΡΑ25 έχει καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να νομοθετήσει για την προστασία φορέων και πολιτών από τις καταχρηστικές αγωγές (νομοθεσία anti-SLAPP), καταθέτοντας τόσο σχετική ερώτηση στη βουλή, όσο και πρόταση για ειδική τροπολογία. Σημειώνεται δε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει οδηγία προς τα κράτη μέλη να νομοθετήσουν ενάντια στις καταχρηστικές αγωγές, με 546 ψήφους υπέρ, 47 κατά, και 31 αποχές.
Ειδικότερα για τη Μαρίνα και τις γύρω σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις, στα ανατολικά της πόλης της Ρόδου, υπάρχει πληθώρα διαμαρτυριών στο νησί καθώς προγραμματίζεται ένα φαραωνικού τύπου έργο χωρίς καμία μέριμνα της φέρουσας ικανότητας της περιοχής. Μεταξύ άλλων, με τους ευνοϊκούς όρους δόμησης που δίνονται από την κυβέρνηση στην εταιρία στον χερσαίο χώρο τη Μαρίνας θα κτιστούν σχεδόν 90 στρέμματα ξενοδοχείων, καταστημάτων, διαμερισμάτων και μονοκατοικιών ενώ η συγκεκριμένη απόφαση των αρμόδιων υπουργείων έχει ήδη προσβληθεί στο ΣτΕ.
Ασχετα όμως από την εξέλιξη της υπόθεσης, το ΜεΡΑ25, σταθερό στις απόψεις του, καταδικάζει τις προσπάθειες εκφοβισμού της τοπικής κοινωνίας εκ μέρους της ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ ΑΕ και στέκεται αλληλέγγυο σε όσους υψώνουν το ανάστημά τους. Η συμμετοχή στα κοινά είναι πυλώνας της δημοκρατίας και η ποινικοποίησή της δε μπορεί να γίνει ανεκτή.
ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου
Υλικό: