ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Απριλίου 2024
ΘΕΜΑ: «Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών»
Η διάβρωση των ακτών ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Μάνου Κόνσολα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έχει αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος σε όλες του τις διαστάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι όλες οι μελέτες συντείνουν στο ότι το 31% των παραλιών με άμμο δεν θα υπάρχουν το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των παραλιών μας και των επιχειρηματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται σε αυτές.
«Οι προσπάθειες που έκανα το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν στην έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών για την αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης σε 3 ακτές της ΒΔ Ρόδου, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece», τον συντονισμό του οποίου έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι στο τραπέζι μια σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει, ζητώντας από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και το Δήμο να τις στηρίξουν και να ενωθούν όλες οι τοπικές δυνάμεις απέναντι σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα πρέπει να δρομολογηθούν:
- Ειδικές ακτομηχανικές μελέτες σε όλες τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που να συνοδεύονται από γεωλογικές και περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και βυθομετρήσεις, ώστε να υπάρχει μια ολιστική και βιώσιμη πρόταση.
- Νέοι κανόνες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές.
- Παρεμβάσεις στη θάλασσα (είτε με ακτόλιθους ή με άλλους φυσικούς τρόπους) για να περιοριστεί η επέκταση της στην ξηρά. Θα μπορούν να τοποθετηθούν κυματοθραύστες για να σταθεροποιηθεί η ακτή, με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και σύμφωνα με τις κατά τόπους ακτομηχανικές μελέτες.
- Παρεμβάσεις στις αμμώδεις παραλίες με την προστασία και καλλιέργεια της φυσικής βλάστησης με τις αμμοθίνες που εμποδίζουν τη διάβρωση και την εξαφάνιση των παραλιών με άμμο. Ουσιαστικά, μιλάμε για έργα τεχνητής ανάπλασης των ακτών με άμμο, προκειμένου να επεκταθεί η ακτή και να ανασχεθεί η πορεία διάβρωσης.
- Καθορισμός ακτολογίου, κάτι που σήμερα, όσο και αν φανεί παράξενο, δεν υπάρχει.
Σε ό, τι αφορά στους απαιτούμενους πόρους για αυτά τα έργα, ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι στη χώρα μας αντιστοιχεί 1,5 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την αυτοδιοίκηση.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Θωμάτος Μιχαήλ, Αντιδήμαρχος Καμείρου, η κα. Παπαγεωργίου Σαββίνα, Αντιδήμαρχος Πεταλούδων, ο κ. Βαγιαννάκης Βασίλης, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Σαββής Μανώλης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου, ο κ. Μαρίνος Γιάννης, Πρόεδρος Κοινότητας Σορωνής, ο κ. Σκλαβούρης Παναγιώτης Γεώργιος, Πρόεδρος Κοινότητας Καλαβάρδων, ο κ. Γκουσιόπουλος Μανώλης, Πρόεδρος Κοινότητας Φανών, ο κ. Λαός Βαγγέλης, Πρόεδρος Κοινότητας Κρεμαστής, ο κ. Μαλιωτάκης Κυριάκος, Πρόεδρος Κοινότητας Παραδεισίου, ο κ. Σταυριάς Γεώργιος, Πρόεδρος Κοινότητας Θεολόγου και ο κ. Διακογεωργίου Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός.