Ο Δήμος Ρόδου το 1955, μετασχηματίζοντας τον μέχρι τότε Οργανισμό Δημοτικών Υδραγωγείων Ρόδου (Ο.Δ.Υ.Ρ.), συστήνει με το Β.Δ. 4-5-1955 την Επιχείρηση Δημοτικών Υδραγωγείων Ρόδου (Ε.Δ.Υ.Ρ).
Το 1978, διευρύνεται ο σκοπός της Ε.Δ.Υ.Ρ. με το αντικείμενο της αποχέτευσης και με το Π.Δ. 64/23-1-1978 η επιχείρηση μετονομάζεται σε Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.). Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. γράφει τη δική της ιστορία, κτίζοντας σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες τις βασικές υποδομές της πόλης. Εξασφαλίζει άφθονο και καθαρό νερό στους κατοίκους, κατασκευάζει τα δίκτυα όμβριων και ακαθάρτων της πόλης και τους βιολογικούς καθαρισμούς επεξεργασίας των λυμάτων του βορείου τμήματος του νησιού. Δίνει δουλειά σε δεκάδες οικογένειες και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και αξιοποιεί μεθοδικά και αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Την επί δεκαετίες καλή αυτή πρακτική του Δήμου Ρόδου, έρχεται να την υιοθετήσει το Ελληνικό κράτος με το Ν.1069/80, ιδρύοντας σε όλη σχεδόν την επικράτεια τις γνωστές Δ.Ε.Υ.Α.
Η σημερινή ΔΕΥΑΡ προέκυψε το 2011 από τη συγχώνευση της ιστορικής Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και των υπολοίπων πέντε Δ.Ε.Υ.Α. του νησιού που κι αυτές παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είχαν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Η νέα ΔΕΥΑΡ ανέλαβε και την άρδευση, ενώ τον Απρίλιο του 2012 η αρμοδιότητα της επεκτάθηκε σε όλο το νησί.
Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες του δύσκαμπτου Καλλικρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, η σημερινή ΔΕΥΑΡ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της συνεπούς εξυπηρέτησης των πολιτών και της ανάπτυξης των υποδομών και των έργων προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού. Οι εργαζόμενοί της, δίνουν καθημερινές μάχες μέσα σε πολύ δύσκολες συνήθως συνθήκες, για να κρατήσουν ψηλά αυτές τις παρακαταθήκες.
Εκπονεί μελέτες και υλοποιεί μικρά και μεγάλα έργα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Προετοιμάζεται για την ένταξη κι άλλων έργων, στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Προετοιμάζεται ακόμα για την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά και των Έργων Ύδρευσης Ρόδου.
Η ΔΕΥΑΡ αποτελεί ΝΠΙΔ με αυτοτελή οικονομική διαχείριση. Δεν επιχορηγείται από τον Δήμο και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, που έτσι κι αλλιώς έχει πάψει προ πολλού να της εισφέρει έστω και τους ελάχιστους πόρους που το ίδιο έχει θεσμοθετήσει με το Ν.1069/80. Η ΔΕΥΑΡ δεν αποτελεί τμήμα του Δημοσίου, το προσωπικό της δεν πληρώνεται από το κράτος αλλά από τον Ροδιακό Λαό και δεν απολαμβάνει τα όποια προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα, έχει υποστεί όλες τις περικοπές των μνημονίων και των άλλων δημιουργικών εφευρημάτων της τρόικας και των υποτακτικών της.
Τα οικονομικά της ΔΕΥΑΡ παρά τις όποιες εγγενείς αδυναμίες και αγκυλώσεις και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, χάρη και στις θυσίες των εργαζομένων, βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο!
Αυτήν λοιπόν την επιτυχημένη πορεία δεκαετιών, αυτή την καλή και πρωτοπόρο πρακτική του Δήμου Ρόδου, έρχονται οι κεφαλοκυνηγοί της τρόικας -που ψάχνουν να συμπληρώσουν τον μαγικό αριθμό των 4.000 κεφαλών- να την ακυρώσουν και να την διαγράψουν με δυο αράδες σ’ ένα δημοσίευμα, χωρίς καμιά δικαιολογία, χωρίς καμιά εξήγηση. Ρίχνοντας άδεια για να πιάσουν γεμάτα, ρίχνοντας λαγούς για να μετρήσουν αντιδράσεις. Ενίοτε συνεπικουρούμενοι και από πρόθυμους υποτακτικούς!
Αυτή τους η προσπάθεια, θα απαξιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, θα θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, θα οδηγήσει στην κατάρρευση των υποδομών και των έργων που διαχειρίζεται η Επιχείρηση, θα συμβάλει στην εμβάθυνση της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας του τόπου μας. Με ποιό όφελος άραγε; Θα ελαφρυνθούν έστω και κατά ένα ευρώ οι δημόσιες δαπάνες; Όχι βέβαια. Το προφανές όφελος είναι το πέρασμα από την πίσω πόρτα της ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού, του νερού, που θα προσφερθεί στη συνέχεια ως κερασάκι στην τούρτα των μεγαλομονοπωλίων των δανειστών μας, που χτυπούν την πόρτα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΘ.
Η ΔΕΥΑΡ και η ΡΟΔΑ έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη στήριξης όλων των πολιτικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού μας. Έχουν την ανάγκη στήριξης του Δήμου και της Περιφέρειας. Έχουν κυρίως την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και ολόκληρου του Ροδιακού Λαού!
Τη μάχη όμως απέναντι σ’ αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις πρέπει και θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Κι όσοι τους θεωρούν εύκολους ή δεδομένους, όσοι τους θέλουν διχασμένους, πλανώνται πλάνη οικτρά. Θα συναντήσουν άκαμπτο τείχος αντίστασης, απ’ αυτούς που συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι, απ’ αυτούς που είναι πιο υπεύθυνοι από όσους δεν έχουν μάθει ν’ αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Τη μάχη θα τη δώσουν σε συμπαράταξη με το σύνολο των εργαζομένων των Δ.Ε.Υ.Α όλης της χώρας.
Κι επειδή μιλάμε για τη ΔΕΥΑΡ, ας τους το θυμίσουμε.... Ιδού η Ρόδος …!!!
Γιώργος Υψηλάντης
Ναυπηγός Μηχ/γος Μηχ/κός
Αν/τής Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑΡ