Μίκα Ιατρίδη: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπαγόρευσε το νομοσχέδιο για να προστατευτούν οι τράπεζες και όχι οι δανειολήπτες. Προχωρήστε σε “σεισάχθεια” και προστασία της πρώτης κατοικίας».
Τις βασικές αντιρρήσεις της για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010», εξέφρασε η Μίκα Ιατρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής αργά το βράδυ της Δευτέρας.
«Η τρόικα αποφασίζει και η συγκυβέρνηση απλά εκτελεί», τόνισε η βουλευτής Δωδεκανήσου, σημειώνοντας το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών κατατέθηκε μόνο όταν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στη συνέχεια, η Μίκα Ιατρίδη, αφού επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αφορά, τελικά, σε πολύ λίγους δανειολήπτες, σημείωσε ότι στόχο έχει την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών και την παράδοση της στα διάφορα ξένα funds, για αυτό και υπάρχει η τροποποίηση του άρθρου 2 του νόμου Κατσέλη, που δίνει τη δυνατότητα για εκχώρηση των απαιτήσεων του πιστωτή, δηλαδή των τραπεζών, σε τρίτους, ακόμα και σε εκδοχέα που δεν έχει κύρια έδρα ή κατοικία στην Ελλάδα.
Κλείνοντας, η βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι η συγκυβέρνηση πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα, να προχωρήσει σε «σεισάχθεια» και να μην πειράξει το τελευταίο καταφύγιο της ελληνικής οικογένειας, την πρώτη κατοικία. Διαφορετικά, κατέληξε η βουλευτής, «αν δεν δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα, ο κόσμος θα στραφεί συνολικά ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, με όποιους κινδύνους κρύβει μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα».
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση προσπάθησε για μία ακόμα φορά να εκβιάσει την ελληνική Βουλή, να εκβιάσει τους Έλληνες πολίτες επικαλούμενη την επικείμενη συνεδρίαση του EUROGROUP και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Και προχώρησε σ’ αυτόν τον εκβιασμό, γιατί το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στα προβλήματα του κόσμου, προβλήματα που έχει προκαλέσει η πολιτική του μνημονίου με τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, τα χαράτσια, την εκρηκτική ανεργία, την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, όσων έχουν απομείνει να δουλεύουν.
Αποδεικνύεται, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η ίδια η Κυβέρνηση, ότι το νομοσχέδιο είναι γραμμένο σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι βεβαίως για να προστατευθούν οι Έλληνες πολίτες αλλά για να εξασφαλισθούν οι ίδιες οι τράπεζες.
Για μία ακόμα φορά, πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεικνύεται ότι η τρόικα αποφασίζει και η συγκυβέρνηση απλά εκτελεί. Συνεχίζουν οι τροϊκανοί ακάθεκτοι να συμπεριφέρονται ως σουλτάνοι και η συγκυβέρνηση να παρακαλά για τα αυτονόητα, όπως για τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαμε πει ήδη πριν τις περσινές εκλογές, στην εθνική μας αντιπρόταση, ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα έως και 30% των δανείων και των ιδιωτών και των επιχειρηματιών. Το ίδιο λέει άλλωστε στην πρόσφατη έκθεσή του και το ίδιο το ΔΝΤ. Και βέβαια αυτό το κούρεμα μπορεί και πρέπει να φτάσει έως και το 50% γιατί οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες.
Αυτό δεν είναι ούτε μαξιμαλιστικό ούτε αντιπολιτευτικό. Είναι μια ουσιαστική ανάγκη και είναι μια πολιτική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Άλλωστε, εκατοντάδες αποφάσεις Πρωτοδικείων έχουν δείξει ήδη το δρόμο.
Η ουσία αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι για να ενταχθείς στη ρύθμιση θα πρέπει να βάλεις υποθήκη, Δυστυχώς, αυτή είναι η ουσία. Είναι γεγονός ότι οι δανειστές μας δεν στοχεύουν μόνο στη δημόσια, έχουν βάλει στο μάτι και την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ήδη, δια στόματος του κ. Σκορδά και ουσιαστικά με τις πράξεις της Κυβέρνησης, έχει τεθεί ζήτημα –αν δεν έχει αποφασιστεί βέβαια ήδη- η άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Το τελευταίο καταφύγιο του Έλληνα θέλουν να το πάρουν και αυτό.
Και βέβαια αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να συνδυαστεί με την τροποποίηση του άρθρου 2, του νόμου Κατσέλη, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά για εκχώρηση των απαιτήσεων του πιστωτή, δηλαδή των τραπεζών, σε τρίτους, ακόμα και σε εκδοχέα που δεν έχει κύρια έδρα ή κατοικία στην Ελλάδα, όπου στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ορισθεί αντίκλητος.
Αυτή η προσθήκη στο άρθρο 2 φωτογραφίζει τα διάφορα funds που θα θελήσουν να αγοράσουν τα διάφορα δάνεια των Ελλήνων. Όσο κι αν το διαψεύδει η Κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα συγκεκριμένα funds ζουν από τέτοιος καταστάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αυτό αφορά ελάχιστο αριθμό δανειοληπτών, αφορά ελάχιστο αριθμό Ελλήνων πολιτών. Αφορά μόνο τους ενήμερους. Καμία μέριμνα για τους πολύτεκνους, καμία απολύτως μέριμνα, ρύθμιση, ούτε καν αναφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που με τη μνημονιακή αυτή πολιτική έχουν δει τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν.
Ακόμα και για όσους εκ των δανειοληπτών δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση, οι ωφελούμενοι πάλι είναι λίγοι. Τι θα γίνει με τα ήδη υπάρχοντα κόκκινα δάνεια, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι με την πολιτική που ήδη εφαρμόζει, με δική της ευθύνη, ακόμα και όσοι μπορούν ακόμη να είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους, σύντομα δεν θα μπορούν να είναι.
Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε πει από την αρχή ότι πρέπει να υπάρξει μείωση-κούρεμα των δανείων. Αυτή είναι μία λύση που την υπαγορεύει η ίδια η πραγματικότητα.
Ως νέος άνθρωπος και ως νέα Βουλευτής, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να ενταχθεί σε κομματικές σκοπιμότητες είτε από την Κυβέρνηση ή από την Αντιπολίτευση.
Η κατάσταση με τα δάνεια είναι εξαιρετικά σοβαρή, όπως και η άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Φοβάμαι ότι αν δεν δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα ο κόσμος θα στραφεί συνολικά ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, με όποιους κινδύνους κρύβει μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα συνολικά.
Αν πραγματικά, κύριοι της Κυβέρνησης, ενδιαφέρεστε για τους Έλληνες πολίτες, μπορείτε έστω και την ύστατη στιγμή να εφαρμόσετε αυτό που είχε κάνει ο Σόλωνας στην αρχαία Ελλάδα. Να εφαρμόσετε το κούρεμα των δανείων, γνωστή και ως «Σεισάχθεια» ή ρύθμιση του Σόλωνα, ο οποίος την εφάρμοσε προκειμένου να απελευθερώσει του Αθηναίους από τους δανειστές τους.
Νομίζω ότι έχετε υποχρέωση απέναντι σε όλους μας να το πράξετε.
Σας ευχαριστώ.