Το καίριο ζήτημα της εγκατάλειψης της Ειδικής Αγωγής στο νότιο Αιγαίο έφερε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.
Στην ερώτηση της προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει ότι τα κενά στην Ειδική Αγωγή είναι πολλά, ενώ η προσπάθεια να προσληφθεί προσωπικό, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση, αφού οι δομές της Ειδικής Αγωγής απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Καταλήγοντας, η Μίκα Ιατρίδη, καλεί τους Υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε να καλυφθούν τα κενά, τονίζοντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση βάζει τέλος στην Ειδική Αγωγή στο νότιο Αιγαίο.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: «Πλησιάζει το τέλος της Ειδικής Αγωγής στο νότιο Αιγαίο».
Μετά τις διαπιστωμένες τραγικές ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία των νησιών του νότιου Αιγαίου, διαπιστώνονται εξίσου σημαντικά κενά και στη ειδική αγωγή. Τα ΚΕΔΔΥ και ΣΜΕΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Δωδεκάνησα και Κυκλάδες – δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων ειδικοτήτων).
Και ενώ, αρχικά, είχε ληφθεί η απόφαση να ενταχθεί και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όταν ήρθε η στιγμή να κατανεμηθούν οι πενιχρές πιστώσεις, οι προσλήψεις στο νότιο Αιγαίο μέσω ΕΣΠΑ – και για εκπαιδευτικούς και για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό – πάγωσαν, προφανώς με την αιτιολογία ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι «πλούσια».
Δόθηκε η υπόσχεση ότι θα βρεθούν πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τη λογική του Μνημονίου και του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, δεν αναμένεται να ευοδωθεί. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και η προκήρυξη του ΟΑΕΔ, με κύριο, όμως, προσόν το χρόνο ανεργίας και τα κοινωνικά κριτήρια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό έμπειρων και με μεταπτυχιακά εκπαιδευτικών. Αν και είναι αυτονόητο ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην εργασία, εντούτοις, δομές όπως τα ΚΕΔΔΥ και ΣΜΕΑ έχουν ανάγκη από έμπειρο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
Επειδή με την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής πλησιάζει το τέλος της ειδικής αγωγής και η υποβάθμιση της στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
1. Ποια μέτρα θα λάβουν για την στελέχωση των προαναφερθέντων δομών στο νότιο Αιγαίο;
2. Πως θα εξασφαλιστεί η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, όταν αγνοούνται οι πίνακες των υποψήφιων αναπληρωτών και προτάσσεται το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ;
3. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να είναι το μόνο υπεύθυνο για τη στελέχωση των δομών ειδικής αγωγής;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη