Ξήλωμα του "Καλλικράτη" προτείνει ο Α. Τσίπρας

Την αλλαγή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προτείνει ο Αλ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του ξηλώματος του «Καλλικράτη» και της δημιουργίας δήμου σε κάθε χωριό, κάνοντας λόγο για «οργανικές, κοινωνικοοικονομικές, πολιτιστικές ενότητες με υψηλό βαθμό εσωτερικής κοινωνικής συνοχής».

Περιγράφοντας το σχέδιό του, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από «χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο «μνημόνιο» που έχει επιβληθεί στους δήμους με οικονομικά προβλήματα, υποστηρίζοντας ότι έχει καταλυθεί η αυτοτέλειά τους που βασίζεται στο Σύνταγμα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του περιορισμού στις προσλήψεις συμβασιούχων, αλλά υπέρ της μονιμότητας για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Δήλωσε, εξάλλου, ότι τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως προέβλεψε ότι θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και κατά της εκποίησης – όπως είπε – της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να στεγάσει χωρίς κόστος όλες τις υποδομές του κεντρικού και αποκεντρωμένου κράτους.

Ως απάντηση στο ερώτημα από πού θα χρηματοδοτηθούν οι νέες αυτοδιοικητικές δομές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να αναφερθεί σε κοστολόγηση του προγράμματός του, ο κ. Τσίπρας εστίασε γενικόλογα σε τρεις άξονες: τη φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες, το δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Αναφερόμενος, τέλος, στο εργασιακό καθεστώς των δημοτικών και δημοσίων, εν γένει, υπαλλήλων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επαναφορά και διεύρυνση όλων των ασφαλιστικών, εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων» που εθίγησαν από το Μνημόνιο.

Του Αιμίλιου Περδικάρη Πηγή:www.capital.gr

Φωτογραφικό υλικό

DODEKANISOS SEAWAYS

dodekanisos seaways

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Απάντηση σε τουρκικές αιτιάσεις για τα Δωδεκάνησα Η Τουρκία θέτει θέμα «αποστρατιωτικοποίησης»...
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, μίλησε...
H Dodekanisos Seaways, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των νησιωτών μας, ξεκίνησε από την Δευτέρα 14...
Οι άγνωστες ιστορίες της Ρόδου. - Του Νικολού Φαρμακίδη, πολιτικού μηχανικού. - Έχουν περάσει...