Σε μία ευνομούμενη πολιτεία τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της και κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια τους επιλύονται από τους αρμόδιους φορείς χωρίς να πρέπει να ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος ο πολίτης ή έστω αν υπάρχει κάποια παράλειψη το θέμα επιλύεται μετά από αίτημα του για παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η εμπειρία μου απέδειξε ότι δεν μπορώ να περιμένω από τους αρμοδίους να κινηθούν αυτοβούλως για να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και οι όποιες παρεμβάσεις μου κατά κανόνα προσκρούουν σε τοίχο εγκληματικής αδιαφορίας. Έτσι κατέληξα να ακολουθήσω προσωρινά και όχι ιδεολογικά, αλλά λόγω της σκληρής πραγματικότητας, την άποψη ότι μόνο αν δημοσιοποιήσω το πρόβλημα σε εφημερίδες και ραδιόφωνα τότε μόνο μπορεί κάτι να γίνει. Ελπίζω να μην καταλήξουμε (ή καταντήσουμε) να παίρνουμε και αριθμό πρωτοκόλλου του αιτήματός μας από αυτά τα μέσα.
Σχετικά λοιπόν με το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων που είχα αναφέρει στην επιστολή που απέστειλα σε τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα και μετά την προσωπική μου παρέμβαση στον Περιφερειάρχη την προηγούμενη Κυριακή στη Ιαλυσό επικαλούμενος τα αιτήματα μου στις υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας, απέστειλε για επιτόπια αποτύπωση του προβλήματος το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας που διαπίστωσε τη απόφραξη της εξόδου του αγωγού ομβρίων στο ρέμα που αναφερόμουν και την απόφραξη της κοίτης του από καλαμιές και φερτά υλικά και δόθηκε η τελείως προσωρινή λύση του καθαρισμού με σκαπτικό μηχάνημα της εξόδου του αγωγού που αποτελεί ασπιρίνη στο πρόβλημα της έλλειψης καθαρισμού
Οριστική λύση για το φετινό χειμώνα θα πρέπει να δοθεί άμεσα με καθαρισμό και του ρέματος από τις καλαμιές και τα φερτά υλικά και τον σε μόνιμή βάση ετήσιο καθαρισμό, την καλοκαιρινή περίοδο που είναι προσβάσιμα, ΟΛΩΝ ρεμάτων και χειμάρρων που υπάρχουν σε κατοικημένες περιοχές.
Και επειδή στη "βράση κολλάει το σίδερο" επανέρχομαι (τώρα που το θέμα το καταστροφών είναι στην επικαιρότητα, προτού ξεχαστεί ως συνήθως) σε ένα θέμα που θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή εκατοντάδων μικρών μαθητών και των συνοδών τους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού που όλες οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις μου πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αναφέρομαι στα επικίνδυνα για κατάρρευση κτίσματα παραπλεύρως του μοναδικού πεζοδρομίου που οδηγεί στην είσοδο του, στα οποία χθες 27-11-2013 (μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής) αρμόδιοι του Δήμου τοποθέτησαν προειδοποιητικές κορδέλες αποκλείοντας μέρος του πεζοδρομίου και όχι όλο το επικίνδυνο τμήμα του. Δεν γνωρίζω αν με αυτή την ενέργεια ο Δήμος θεωρεί ότι έλυσε το πρόβλημα, αφού πλέον δεν υπάρχει πεζοδρόμιο προς και από το σχολείο και τα παιδιά θα πηγαίνουν μέσα από το δρόμο μαζί με τα αυτοκίνητα, που όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά την έναρξη και τη λήξη του σχολικού ωραρίου.
Αυτή η ενέργεια (αν θεωρηθεί ενέργεια) γίνεται δύο χρόνια μετά το αίτημα μου στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου, δύο χρόνια μετά το αντίστοιχο αίτημα μου στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, περίπου δύο χρόνια μετά τη νέα επιστολή στη Σχολική Επιτροπή με αφορμή την κατάρρευση μέρους της οροφής σχολικών αιθουσών της Ακαδημίας τον Ιανουάριο του 2012, που δημοσιεύτηκε μάλιστα στον τοπικό τύπο, ενάμιση χρόνο μετά από επίσκεψη μου στην Τοπική Κοινότητα Δήμου Ιαλυσού και έκθεση του προβλήματος στον κ. Κινδιλίδη, επίσκεψη κατόπιν μηχανικού της Τοπικής Κοινότητας στα κτίσματα, μετά από επιμονή μου βεβαίως, από τον οποίο ακόμα αναμένω έκθεση για την επικινδυνότητα ή μη των κτισμάτων και τέλος ένα χρόνο μετά από την παραίτησή μου από μέλος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αναφορά μου στο κείμενο παραίτησης αυτού του προβλήματος σαν μία από τις αιτίες αδιαφορίας και απραξίας της Επιτροπής που με οδήγησαν στην παραίτηση μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Φαίνεται ότι η ιδιότητα του τακτικού μέλους της Επιτροπής δεν αποτέλεσε παράγοντα μετατροπής μου από γραφικό πολίτη σε μέλος επιτροπής με κύρος…
Φυσικά το γεγονός ότι όλες αυτές οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκα και για το δύο θέματα (καθαρισμό ρέματος και επικίνδυνα κτίρια) όφειλαν να ενεργήσουν για την επίλυση ή έστω να μου απαντήσουν εγγράφως εντός 50 ημερών από την κατάθεση του αιτήματός μου στη σημερινή Ελλάδα μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να αναφερθεί.
Όπως ανέκδοτο κρύο (αλλά και υγρό μετά τις πλημμύρες) είναι η παρουσία νυν και τέως σωτήρων που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στις καταστροφές, που έχοντας πιάσει στασίδι δίπλα στις τηλεοπτικές κάμερες διαγκωνίζονται για οφέλη στις προσεχείς εκλογές.
Τελειώνοντας και δικαιώνοντας τον τίτλο του γραφικού που μου έχουν προσάψει κάποιοι θα αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει κανένα τις τελευταίες ημέρες γιατί θα πει κάποιος δικαιολογημένα ίσως, ότι εδώ δεν έχουμε ψωμί (μετά τις ανθρώπινες απώλειες και τις τεράστιες καταστροφές στα σπίτια και τις περιουσίες) ραπανάκια για την όρεξη θα ψάχνουμε.
Μονάχα που η καταστροφή που έχει επέλθει στο λόφο της Φιλερήμου δεν είναι ραπανάκι για την όρεξη και δεν έχει αναφερθεί πουθενά, είτε γιατί ως συνήθως κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είτε γιατί κανείς δεν μπήκε στον κόπο (και στη λάσπη) να περπατήσει στον πρώην δρόμο που οδηγούσε στο λόφο και το μοναστήρι, γιατί σήμερα μόνο με ελικόπτερο ή έστω με ερπυστριοφόρο του στρατού μπορεί κάποιος να φτάσει εκεί.
Ο δρόμος μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έχει αρκετά προβλήματα κατολισθήσεων αλλά μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι το εκκλησάκι. Από εκεί και πάνω έχουν γίνει τεράστιες κατολισθήσεις όγκων χώματος, μεγάλων βράχων και ολόκληρων δέντρων που καθιστούν τη διάβαση (εννοείται μόνο πεζών) εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Το χώμα που υπήρχε και στις δύο πλευρές του δρόμου έχει υποχωρήσει από την αριστερή πλευρά στο δρόμο και από την δεξιά στο κενό, με άμεσο κίνδυνο υποχώρησης τμημάτων του οδοστρώματος, αφού ποτέ δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης σε ένα λόφο που αποτελείται κυρίως από χωμάτινους όγκους. Επειδή όλα τα λούκια απορροής των νερών της βροχής έχουν καλυφθεί από χώματα όπως και ο δρόμος είναι φραγμένος από χώματα πέτρες και δέντρα, σε ενδεχόμενη νεροποντή τα ορμητικά νερά θα διοχετευτούν στους χείμαρρους που δημιουργήθηκαν στα άκρα των δρόμων και τις πλαγιές προξενώντας ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές. Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες και σημαντικές εργασίες άμεσα φοβάμαι ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν τα πλάνα που αφορούν τη Φιλέρημο από τα διαφημιστικά του ΠΡΟΤΟΥΡ της επόμενης περιόδου, αφού οι εικόνες που είχαμε για το λόφο δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι άγνωστες φυσικά και οι επιπτώσεις στα ήδη προβληματικά κτίρια του μοναστηριού, που με την έλλειψη πρόσβασης σε αυτά μάλλον αφέθηκαν στη μοίρα τους, όπως και κάποιος ειδικός θα πρέπει να ενδιαφερθεί για την επιβίωση των παγωνιών που δεν ήταν μαθημένα να βρίσκουν την τροφή μόνα τους, αφού τους την προσέφεραν συνήθως οι επισκέπτες.
Εικόνες της σημερινής κατάστασης υπάρχει σε ένα βίντεο με φωτογραφίες από το κινητό που έχω αναρτήσει στο διαδίκτυο και αποτυπώνει τις εικόνες αλλά και τα συναισθήματα που ένιωσα ανεβαίνοντας στο λόφο.
http://www.youtube.com/watch?v=HtMAdekG39c
Ελπίζω επίσης αυτό το καλοκαίρι να μην αφεθεί ο λόφος στην εύνοια της καλής τύχης και να υπάρξει καθημερινή και 24ωρη πυροπροστασία που δεν υπήρξε το προηγούμενο καλοκαίρι, γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι τις επιπτώσεις αν συμβεί το κακό. Σίγουρα τότε θα πρέπει να μεταφερθεί όλος ο οικισμός της Ιαλυσού σε άλλο μέρος.
Γκοτζογιάννης Λευτέρης
Σημείωση: Στα συνημμένα υπάρχει αρχείο PDF που περιλαμβάνει τα αιτήματα μου σχετικά με το επικίνδυνο κτίριο