Πως η τρόικα μπλόκαρε την Gazprom - Το τηλεφώνημα Ζ.Μπαρόζο που "άναψε κόκκινο"

Ένα τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το Σάββατο το πρωί σε υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλχος μπλόκαρε την συμμετοχή των δύο ρωσικών εταιρειών στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Το Σάββατο ο ΖοΖέ Μπαρόζο ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez.

Από το ημιεπίσημο τηλεφώνημα του Ευρωπαίου αξιωματούχο στον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Ρώσοι γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα προβάλλει ενστάσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ επέλεξαν να μην καταθέσουν καν πρόταση για την εξαγορά των δύο εταιρειών.

Σήμερα πάντως όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα: «Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον διαγωνισμό".

Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε αυτό που μετέδωσε κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr προηγούμενως ότι η απόφασή της να μην υποβάλει προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αφορά την μη παροχή εγγυήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την αποπληρωμή των χρεών που οφείλονται στην ΔΕΠΑ από ιδιώτες, αλλά αυτή η άρνηση παροχής εγγυήσεων συνδέεται φυσικά με την αρνητική στάση της ΕΕ και της τρόικα, γενικότερα.

«Δεν έχουμε λάβει αρκετές εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας... Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της Gazprom. Ήδη τώρα η ΔΕΠΑ έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Gazprom, «ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων».

Γι' αυτούς τους λόγους η Gazprom αποφάσισε να μην καταθέσει πρόταση για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Οδηγίες προστασίας από αναπνευστική λοίμωξη από το νέο κοροναϊό. Τί είναι οι...
Νέος πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου είναι ο Παναγιώτης Εγγλέζος, ενα έμπειρο συνδικαλιστικό...
Ενα τραγούδι για την Ελένη Τοπαλούδη απο το Διδυμότειχο που δολοφονήθηκε άγρια στη Ρόδο εγραψε και...
ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ-Στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει συνεχώς...