ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/08 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ 7μμ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΚΠΛΗΠΙΕΙΟ
Την Κυριακή 6/8 πραγματοποιήθηκε συνέλευση κατοίκων, στο χωριό Ασκληπιείο με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα κατοίκων Νότιας Ρόδου, όπου συμμετείχαν κάτοικοι των χωριών της Νότιας Ρόδου, κάτοικοι των άλλων πυρόπληκτων χωριών και εθελοντές.
Στην συνέλευση υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των παρόντων η πρόταση της επιτροπής, να οργανωθούν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την διεκδίκηση από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο συγκεκριμένων αιτημάτων, για την αποζημίωση των πυρόπληκτων, για να ξαναγεννηθεί το δάσος, και την προστασία των λίγων δασών που έμειναν στο νησί μας.
Σε συνέχεια της μεγάλης συγκέντρωσης των χιλιάδων εθελοντών, προχωράμε σενέασυγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/08 στις 7μμ στην πλατεία Κύπρου , όπου καλούμε σε μαζική συμμετοχής όλους τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου και των άλλων πυρόπληκτων χωριών, τους εθελοντές που έδρασαν αποφασιστικά τις ημέρες της φωτιάς, όλα τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων, τους πολιτιστικούς συλλόγους και κάθε μαζικό φορέα.
Επιλέχθηκε η συνέλευση να γίνει στο Ασκληπιείο, γιατί είναι το χωριό που έχει τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες υλικές καταστροφές από την πυρκαγιά.
Έχουν καεί σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, ελαιόδεντρα, αγροτικά εργαλεία, αποθήκες με υλικά, καλλιέργειες και ζώα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν συλλογικά για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Γιατί όπως αναδείχθηκε από την συζήτηση ένα μεγάλο μέρος των ζημιών δεν αναγνωρίζονται από το κράτος π.χ. «αυθαίρετα» , «καλλιέργειες που δεν δηλώνονται στον οπεκεπε» και άλλες περιπτώσεις.
Από τις παρεμβάσεις των κατοίκων επισημάνθηκαν άλλη μια φορά τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης όπως αντιπυρικές ζώνες , καθαρισμοί δασών αλλά και ο ανύπαρκτος συντονισμός στην διάρκεια της φωτιάς.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάρα πολλά σπίτια στο χωριό σώθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους και πολλούς εθελοντές που δεν πειθάρχησαν στο «112» και στο τρεχάτε να σωθείτε που ήταν το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης.
Η όλη συζήτηση ήταν πλήρως αποκαλυπτική για τις αιτίες και τις ευθύνες του κράτους που η φωτιά ξεκίνησε από τα Απόλλωνα και έσβησε στην θάλασσα στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι, αλλά και για το ποιοι έχουν τελικά συμφέρον από τα καμένα δάση, δηλαδή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που στοχεύουν να βάλουν χέρι στο καμένο δάσος για ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά και άλλες κερδοφόρες μπίζνες.
Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο, που υιοθετήθηκαν από την συνέλευση είναι:
- Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των πυρόπληκτων, δηλαδή όλων όσων κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τα αυτοκίνητα, στις καλλιέργειες και τα ζώα τους.
- Να κυρηθχρούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες. Να μην «φυτρώσουν» στα καμένα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά. Να εξασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων και να μην δοθούν σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πάρουν εκτάσεις μέσω του «ανάδοχου αναδάσωσης».
- Να ξεκινήσει αναδάσωση με επιστημονικούς όρους στα καμένα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξαναζωντανέψουν τα δάση μας.
- Να γίνουν άμεσα εδώ και τώρα αντιπυρικές ζώνες στα δάση, και γύρω από τα χωριά. Να καθαριστούν όλα τα δάση που μας έμειναν για να τα σωθούν.
- Μόνιμες μαζικές προσλήψεις τώρα στην πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού, να εξασφαλισθούν άμεσα σύγχρονα μέσα και εξοπλισμός.
- Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφόσον δεν ανακάμψει η σεζόν. Τα 500 ευρώ της αναστολής αποτελούν κοροϊδία, απαιτούμε να αποζημιωθεί το σύνολο του μισθού βάση συλλογικής σύμβασης.
- Αντίστοιχα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης να δοθούν σε επαγγελματίες και αγρότες.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 7/8/2023