Στον Νίκο Γερονικόλα απευθύνθηκε η επιτροπή
των μονίμων κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης για να βρει λύση
«Προωθούν τη μετατροπή του ιστορικού μας μνημείου
σε θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας, με εστιατόρια, μπαρ,
κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, μα χωρίς εμάς τους μονίμους κατοίκους»
Τα χρονίζοντα προβλήματα διαβίωσης στη Μεσαιωνική Πόλη έθεσε επιτροπή των μονίμων κατοίκων του μνημείου, προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρόδου Νίκο Γερονικόλα και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Χρίστο Μαλιαράκη, σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας.
Τα μέλη της επιτροπής των μονίμων κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου ζήτησαν τη συνάντηση με τον επικεφαλής και τα στελέχη της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης», σε μια προσπάθεια, όπως είπαν, «να μάθουμε το ακριβές περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης, όπως αυτή εκπονήθηκε και υπογράφηκε, χωρίς προηγουμένως η σημερινή δημοτική αρχή να έχει ζητήσει την άποψή μας».
Η αντιπροσωπεία τωνμονίμων κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόληςτόνισε προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρόδου Νίκο Γερονικόλα και προς τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Χρίστο Μαλιαράκη ότι «εκπονήθηκε ένα σχέδιο δράσης για τη Μεσαιωνική Πόλη χωρίς ποτέ να ερωτηθούν οι μόνιμοί της κάτοικοι για το εάν αυτά που σχεδιάζονται είναι σωστά, ή λάθος, εάν είναι εφαρμόσιμα ή μη. Η δημοτική αρχή σχεδίασε για τη ζωή μας χωρίς ποτέ να μας καλέσει να υποδείξουμε το ποιες είναι οι καθημερινές μας ανάγκες, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και στο πού θα πρέπει να εστιαστούν οι παρεμβάσεις που μας αφορούν».
«Ακόμα και σήμερα, μετά τις τόσες αντιδράσεις μας και διαμαρτυρίες μας, δεν έχουμε λάβει το ακριβές περιεχόμενο της υπογεγραμμένης προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη», ξέσπασαν τα μέλη της Επιτροπής των μονίμων κατοίκων.
Εντός του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας διαβούν σήμερα 2000 μόνιμοι κάτοικοι και η αντιπροσωπεία τους εξέφρασε το φόβο ότι «προωθούν τη μετατροπή του ιστορικού μας μνημείου σε θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας, με εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, μα χωρίς εμάς τους μονίμους κατοίκους».
Η Επιτροπή ζήτησε από τον κ. Νίκο Γερονικόλα, ως υποψήφιο δήμαρχος Ρόδου, δέσμευση για την αναθεώρηση των κανονιστικών διατάξεων της προγραμματικής σύμβασης, με τρόπο ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες των μονίμων κατοίκων.
Ζήτησαν επίσης, ως μέλλουσα δημοτική αρχή να δεσμευτεί, προκειμένου:
- Να ληφθούν μέτρα κατά της ηχορύπανσης, καθώς τα βράδια συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν διαρκώς τη μουσική στη διαπασών.
- Να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση της καθαριότητας και του περιορισμού των καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων.
- Να γίνει σχεδιασμός και να ληφθούν μέτρα εύκολης πρόσβασης ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων.
- Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου της Μεσαιωνικής Πόλης για την αντιμετώπιση θεμάτων στέγασης των προσώπων που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα για να υπηρετήσουν θέσεις δημοσίου συμφέροντος.
- Να λειτουργεί σωστά ο έλεγχος εισόδου – εξόδου των οχημάτων από το μνημείο.
Από την πλευρά τους, τόσο ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου Νίκος Γερονικόλας, όσο και ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χρίστος Μαλιαράκης, φάνηκαν γνώστες των προβλημάτων που τους ετέθησαν. Οι δύο τους, έναντι της Επιτροπής των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης ανέλαβαν συγκεκριμένεςδεσμεύσεις για κάθε ένα από τα αιτήματα και συμφώνησαν τη διατήρηση της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, ώστε να επιτευχθούν τα ζητούμενα.
«Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι μνημείο, είναι όμως και τόπος κατοικίας, καθώς επίσης και τόπος άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Όλα αυτά πρέπει να συλλειτουργούν οργανωμένα, μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων, τους οποίους οφείλουμε να σχεδιάσουμε ακούγοντας όλες τις πλευρές. Ωστόσο οι κανόνες από μόνοι τους δεν φέρνουν αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μηχανισμός για την τον καθημερινό έλεγχο της τήρησής τους. Η υλοποίηση αυτού του πλαισίου κανόνων και ελέγχου για τη Μεσαιωνική Πόλη είναι η δική μας δέσμευση» δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου Νικόλαος Γερονικόλας.