ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πρώτο από καταβολής του,Παιδοφθαλμολογικό Ιατρείο, αποκτά το Νοσοκομείο της Ρόδου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Παραδόθηκε από τον Περιφερειάρχη ο εξοπλισμός του, καθώς και η κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των παρεχομένων από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, υπηρεσιών υγείας, έγινε χθες, Παρασκευή, με την παράδοση από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο του εξοπλισμού για την δημιουργία – για πρώτη φορά από καταβολής του - ΠαιδοφθαλμολογικούΙατρείου στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, καθώς και της κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας.
Η παράδοση του εξοπλισμού έγινε από τον Περιφερειάρχη, τον οποίον πλαισίωσαν η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Χαρούλας Γιασιράνη και ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου.
Ο εξοπλισμός του Ιατρείου και η Μονάδα αποκτήθηκαν με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και παραδόθηκαν στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Σταύρο Τσαντή, παρόντων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου.
Στο Παιδοφθαλμολογικό Ιατρείο θα εξετάζονται και θα αντιμετωπίζονται συντηρητικά και χειρουργικά, όλα τα οφθαλμολογικά περιστατικά που μπορούν να προκύψουν σε νεογνά, παιδιά και εφήβους.
Ειδικότερα, η προμήθεια του οφθαλμολογικού εξοπλισμού περιλαμβάνει:
· Οθόνη Οπτότυπων με παιδικά οπτότυπα για την μέτρηση οπτικής οξύτητας
· Κασετίνα δοκιμαστικών γυαλιών και σκελετοί δοκιμαστικών γυαλιών διαφόρων μεγεθών για την διόρθωση αμετροπιών (μυωπία, υπερμετροπία, αστιγματισμός κλπ)
· Σκιασκόπιο για την μέτρηση διαθλαστικών σφαλμάτων οφθαλμού σε παιδιατρικούς ασθενείς μικρής ηλικίας ή χωρίς συνεργασία για μέτρηση σε διαθλασήμετρα
· Φορητό διαθλασίμετρο αποστάσεως για την μέτρηση διαθλαστικών σφαλμάτων
· Φορητή σχισμοειδής λυχνία για την βιομικροσκόπηση οφθαλμού και οφθαλμολογική εξέταση ασθενών που δεν μπορούν να συνεργαστούν ή να εξεταστούν σε καθιστή θέση (π.χ. βρέφη, ασθενείς κατακεκλιμένοι)
· Lang Stereo test για τον έλεγχο στερεοσκοπικής όρασης
· Μπάρες πρισμάτων μελέτης στραβισμού για την μελέτη στραβισμού – ποσοτική μέτρηση απόκλισης οφθαλμού
· Τονόμετρο αναπήδησης για την μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης, χωρίς την ανάγκη χρήσης αναισθητικού και δυνατότητα μέτρησης σε καθιστή και κατακεκλιμένη θέση (ιδιαίτερα χρήσιμο σε κατηγορίες όπως βρέφη, ασθενείς κατακεκλιμένοικλπ)
Τα παραπάνω αποκτήθηκαν με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποτελούν σημαντική αναβάθμιση του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς εγκαινιάζουν την δημιουργία του ΠαιδοφθαλμολογικούΙατρείου και την λειτουργία Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας.
Σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό, όπως το έμμεσο οφθαλμοσκόπιο, το φορόπτερο, τη σταθερή σχισμοειδής λυχνία, συνθέτουν ένα πλήρες Παιδοφθαλμολογικό Ιατρείο, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο άνετο και φιλικό για του μικρούς ασθενείς.
Όσον αφορά την Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα, την Παρασκευή 12 Μαΐου θα βρίσκεται στον Κέντρο Υγείας Έμπωνα, όπου ήδη έχουν κλείσει ραντεβού για να εξετασθούν, 60 ασθενείς. Οι εξετάσεις θα γίνουν από τον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Μιχάλη Κόκκινο και τον οφθαλμίατρο Δημήτρη Λιακόπουλο.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε σχετικά:
«Το πρώτο, από καταβολής του, Παιδοφθαλμολογικό Ιατρείο απέκτησε το Νοσοκομείο της Ρόδου με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ξεκινά την λειτουργία της Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα που θα στελεχώσουν οι οφθαλμίατροι του Νοσοκομείου της Ρόδου και από την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί κοντά στους συμπατριώτες μας, στο χωριό τους ή στο νησί τους.
Χθες, βρεθήκαμε στο Νοσοκομείο της Ρόδου όπου μαζί με τον Διοικητή του Σταύρο Τσιαντή και τον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μιχάλη Κόκκινο, μπορέσαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τα στελέχη της Οφθαλμολογικής Κλινικής για την εξαιρετική δουλειά τους, την αφοσίωση τους στον στόχο της αναβάθμισης της λειτουργίας της Κλινικής τους και την συγκινητική προθυμία τους να λειτουργήσουν οι ίδιοι την Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα με την οποία τους εξοπλίσαμε.
Ναι, υπάρχει ελπίδα.
Είναι ζήτημα ανθρώπων και των αντιλήψεων τους».