Δημήτρης Γάκης: Η κυβέρνηση μετατρέπει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού σε μαύρη μέρα - Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (Σ/Ν ΡΑΑΕΥ - «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΝΕΡΟΥ) – 20.03.2023 

Η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Τα νησιά είναι ευαίσθητα οικολογικά συστήματα, στους παραπάνω παράγοντες.

 

Σε αυτό το νομοσχέδιο, οι κρατικές αρμοδιότητες που ρυθμίζουν τον έλεγχο όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, αφαιρούνται από το αρμόδιο Υπουργείο και ανατίθενται σε μια ανεξάρτητη αρχή, τη ΡΑΑΕΥ, η οποία μετονομάζεται καλύπτοντας έτσι τα απόβλητα, την ενέργεια και τα ύδατα. Η υπαγωγή, όμως, ενός αγαθού κοινής ωφέλειας σε μια ρυθμιστική αρχή σημαίνει ότι το αγαθό αυτό παύει να αποτελεί μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο και μετατρέπεται σε «αγαθό» -σε εισαγωγικά- της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή σε εμπορικό προϊόν που θα διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με τις διατυπώσεις του πολυνομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξουν τιμολογιακή πολιτική οι ΔΕΥΑ και να μεταφέρουν όλα τα βάρη της δημιουργίας και της λειτουργίας των ενιαίων φορέων ΔΕΥΑ στους καταναλωτές. Δεν γίνεται, όμως, μόνο αυτό, αλλά δίνεται και η δυνατότητα συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που προφανώς σημαίνει ότι θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων, αποψίλωση υπηρεσιών και θα υπάρξουν χειρότερα δίκτυα και χειρότερη ποιότητα του νερού. 

Η Κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται γενικά κάθε δημόσιο και θέλει να εκχωρήσει τα πάντα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και σε όλους αυτούς που στηρίζει και τη στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα. 

Κύριε Υπουργέ, η ελληνική κοινωνία ενωμένη στέκεται αποφασιστικά απέναντι σε αυτήν την καταστροφική για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, κυβερνητική επιλογή. Όλοι ανεξάρτητα οι επιστημονικοί φορείς, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ύδρευσης, σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι συμπολίτες μας από άκρη σε άκρη στη χώρα αγωνιούν για το περιβάλλον παρακολουθώντας τον κοινοβουλευτικό κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν αποδέχονται την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Απαιτούν να σταματήσει τώρα η μετατροπή σε εμπόρευμα δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Απαιτούν να κλείσει ο δρόμος σε ιδιώτες δήθεν επενδυτές στη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων. 

Πρέπει να σταματήσετε να διακυβεύετε με φωτογραφικές διατάξεις και ρυθμίσεις το μέλλον της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κυβερνάτε ανεύθυνα, χωρίς διάλογο με τους πολίτες, χωρίς να υπολογίζετε τις επιπτώσεις των πράξεών σας στους Έλληνες πολίτες που ζητούν αυτονόητα πράγματα. Τι ζητούν; Καθαρό, ποιοτικό, φθηνό και προσβάσιμο σε όλους νερό, μεταρρυθμίσεις δηλαδή προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η ελληνική κοινωνία δεν θα δεχθεί τη μεταφορά υψηλού κόστους στους δημότες και τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις, για να βγάζουν υπερκέρδη λίγοι. Θα σταθεί απέναντί σας και θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα της. Ποια είναι τα κεκτημένα; Είναι η προστασία των δασών, ο κατάλληλος σχεδιασμός και ο καθορισμός ορίων οικισμών και πολεοδομικών προβλέψεων, η σωστή χρήση και η προστασία του αιγιαλού. 

Σας προτρέπω, κύριε Υπουργέ, να ζητήσετε μια έκθεση για το πώς έχουν μετατραπεί οι παραλίες στα Δωδεκάνησα, στα νησιά γενικότερα. Έχουν απορροφηθεί κυριολεκτικά οι παραλίες, η άμμος, από τις επιχειρήσεις που χτίζονται παράνομα και καταχρηστικά. Θα σας πω ένα παράδειγμα πολύ, πολύ τρανταχτό. Στο Χαράκι υπάρχει ένας ποταμός που λέγεται Μάκαρης. Ο ποταμός αυτός, λοιπόν, κατεβάζει πάρα πολύ νερό. Στην κοίτη του ποταμού, όχι στις όχθες, μέσα στην κοίτη του ποταμού χτίζεται τώρα ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Τι θα συμβεί αύριο; Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα σε μία τέτοια περίπτωση και γιατί γίνεται αυτό; Σας προτρέπω να το δείτε λιγάκι. 

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην αρχή της νέας τουριστικής περιόδου και αυτήν τη στιγμή οι Δωδεκανήσιοι χρειάζονται έργα προβολής και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας του ποιοτικού τουρισμού, λειτουργικές ασφαλείς και σωστά σχεδιασμένες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, εξωστρεφείς δράσεις του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των νησιών μας, φθηνή και σταθερή ισχύ σε ενέργεια και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που θα αντέχουν όλο το χρόνο, πλήρως εξοπλισμένα και άρτια στελεχωμένο κέντρα υγείας και νοσοκομεία σε όλα τα νησιά, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, πρόγραμμα σωστής και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, πολιτική προστασία με σύγχρονα μέσα και επαρκή στελέχωση, ξεκάθαρη και αποτελεσματική προστασία των παράκτιων περιοχών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των νησιών μας και των θαλασσών. 

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα μέσα από τα επιχειρήματά σας να επικαλείστε ότι έξι στις δέκα ΔΕΥΑ δεν κάνουν ποιοτικό έλεγχο του νερού. Αλήθεια, ελπίζω να είναι ένα επικοινωνιακό επιχείρημα και όχι ουσιαστικό, γιατί, αν αυτό ισχύει, τότε κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο, όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα, αλλά γιατί δεν ελέγχεται καν το νερό. Νομίζω ότι θα πρέπει ή να αλλάξετε το επιχείρημά σας ή τουλάχιστον για τα νησιά της Δωδεκανήσου και τα νησιά των Κυκλάδων να στείλετε συνεργεία ελέγχου ποιότητας των υδάτων. Δεν μπορεί να το αφήνετε εσείς και να λέτε για έξι στις δέκα. Είναι αόριστο αυτό. Δεν τις ονομάζετε κιόλας. Είναι της Ρόδου; Είναι της Κω; Τίνος είναι; Δεν πρέπει να ξέρει ο κόσμος;

Με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, λοιπόν, που φέρνετε στο τέλος της θητείας σας, προσπαθείτε να θεμελιώσετε δικαιώματα σε ιδιώτες, μια ιδεολογική εμμονή ενάντια σε κάθε τι κρατικό, σε κάθε τι που είναι ωφέλιμο στους πολίτες και στην κοινωνία. Προσπαθείτε να καταστρέψετε ό,τι εμείς χτίσαμε. Και εμείς νομίζω πως χτίσαμε διάφορα πράγματα. 

Εμείς χτίσαμε λιμάνια, υποδομές. Σχεδιάσαμε δίκτυα. Προχωρήσαμε σε έργα αφαλάτωσης σε κάθε μικρό και μεγαλύτερο νησί, στηρίξαμε τον νησιώτη με το μεταφορικό ισοδύναμο. Και τώρα σχεδιάζουμε ένα υγειονομικό ισοδύναμο, ένα ισοδύναμο δηλαδή δικαίωμα στην υγεία όπως ακριβώς είναι και για τους άλλους πολίτες της χώρας μας, να δικαιούνται δηλαδή οι νησιώτες ό,τι δικαιούνται και να το πληρώνουν όσο το πληρώνουν οι άλλοι πολίτες της χώρας. 

Υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο τις ΔΕΥΑ, το κοινωνικό αγαθό του νερού και σκεφτόμαστε το μέλλον. Αγωνιούμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα νησιά μας και θέλουμε έργα που θα επιφέρουν καλύτερη ποιότητα και επάρκεια σε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο από το Φράγμα του Γαδουρά όσο και από το Φράγμα της Απολακκιάς. Φέρνω, για παράδειγμα τις ανάγκες της Ρόδου, για να μπορούμε να καταλαβαινόμαστε, γιατί είναι πολύ μεγάλες αυτές οι παρεμβάσεις που θέλουμε. 

Κύριε Υπουργέ, σε δύο μέρες στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, μια ημέρα που μας θυμίζει πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό για τη ζωή όλου του πλανήτη. Εσείς σήμερα καταγράφεστε δυστυχώς σαν την Κυβέρνηση η οποία μετατρέπει αυτήν τη γιορτινή μέρα σε μια μαύρη μέρα για το νερό. 

https://drive.google.com/file/d/1HGFWEuvOXwkFLztpdvScX09ZBoCqRxR3/view?usp=drivesdk 

IMG_9618.png

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...