Ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών 2023, του Κοσμά Σφυρίου

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

2023

 

——————————————————————————

Στις 26 Μαϊου 2019, με την ψήφο των ελλήνων πολιτών στις ευρωεκλογές, έκλεισε ο πολιτικός κύκλος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε ο πολιτικός κύκλος επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ), του οποίου η τετραετία συμπληρώνεται στις 25 Μαϊου 23.

 

Η άποψη μου είναι, ότι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών, με την απλή αναλογική, επιβάλλεται να γίνει στις 25 Μαϊου.

Τότε θα έχει γίνει και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή τούρκου προέδρου (στις 21 Μαϊου, βέβαια εκτός τυχόν «εκτροπής» στην γειτονική χώρα …).

Οπότε, οι βουλευτικές εκλογές στην χώρα μας θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. Ενώ, οι πανελλήνιες εξετάσεις των αποφοίτων θα έχουν ολοκληρωθεί, των μεν γενικών λυκείων στις 12 Ιουνίου, των δε επα.λ στις 16 Ιουνίου.

 

Το αν - μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική - θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, εξαρτάται από την πολιτική βούληση των κομμάτων, για προγραμματική συμφωνία. Το Σύνταγμα δίνει αυτή δυνατότητα, με τις διερευνητικές εντολές στους προέδρους των τριών πρώτων κομμάτων (κατά την σειρά εκλογής).

Βέβαια κανείς δεν ξέρει ποια εκλογική δύναμη θα δώσει ο ελληνικός λαός στα κόμματα Όμως, δημοσιεύονται πολλές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν, ότι προκύπτει πλειοψηφία στη Βουλή, αν υπάρξει πολιτική βούληση, για αναζήτηση προγραμματικής συμφωνίας.

Για παράδειγμα, με τα ποσοστά που δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας RASS (που δημοσιεύτηκε χθες), τα κόμματα θα έχουν στη νέα Βουλή τις εξής δυνάμεις :

  • Ν.Δ 113 βουλευτές (με 30,8%), - ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 91 βουλευτές (με 24,7%),
  • το ΠΑ.ΣΟ.Κ 51 βουλευτές (με 13,9%), - το Κ.Κ.Ε 22 βουλευτές (με 6,1%),
  • η Ελληνική Λύση 12 βουλευτές (με 3,3%), το Μέρα 25 11 βουλευτές (με 3,1%).

Με αυτές τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, τα κόμματα μπορούν να συγκροτήσουν κυβερνητική πλειοψηφία :

  • είτε κατά το τριήμερο της διερευνητικής εντολής, που θα πάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης αν εγκαταλείψει την διακήρυξη του, για δεύτερες, άμεσες εκλογές και αναζητήσει προγραμματική συμφωνία ή με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή με το ΠΑ.ΣΟ.Κ,
  • είτε κατά το τριήμερο της διερευνητικής εντολής, που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας, αν αναζητήσει προγραμματική συμφωνία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και με το Μέρα 25, αν εγκαταλείψει την δήλωση του, για κυβέρνηση συνεργασίας, μόνο αν είναι πρώτος,
  • είτε κατά το τριήμερο της διερευνητικής εντολής, που θα πάρει ο Ν. Ανδρουλάκης, αν οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, για σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής, αποτελέσουν την βάση για προγραμματική συμφωνία με κάποια από τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» (Ν.Δ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Μέρα 25).

 

Αν αποβούν άκαρπες, τόσο οι τρεις διερευνητικές εκλογές, όσο και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε βέβαια, θα διαλυθεί η νέα Βουλή και θα προκηρυχθούν οι δεύτερες εκλογές - με την ενισχυμένη αναλογική, κλιμακωτής πριμοδότησης του πρώτου κόμματος - για την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023.

 

Και αν κανένα κόμμα δεν εκλέξει περισσότερους από 150 βουλευτές, τότε πάλι θα ανατεθούν διερευνητικές εντολές - κατά σειρά - στα τρία πρώτα κόμματα και τότε αυτά πρέπει να αποδείξουν την πολιτική βούληση, την υπευθυνότητα, την ωριμότητα, για αναζήτηση της προγραμματικής συμφωνίας, που δεν ήθελαν ή δε μπόρεσαν, μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική. «Οψόμεθα» …

 

Τώρα, αυτό που πρέπει να αποφασιστεί - με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και όχι τους κομματικούς ιδιοτελείς υπολογισμούς - είναι ο χρόνος των πρώτων βουλευτικών εκλογών και αυτό είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Περιμένουμε …

 

24 / 1 / 2023

 

Κοσμάς Σφυρίου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...