Πόσο θετικά είδε, τελικά, η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. τις παρεμβάσεις όλων των φορέων του νησιού, για την εντοπιότητα στη νέα Προκήρυξή της με αριθμό 1/2021;
Τελικά, όσες προσπάθειες και αν κατέβαλαν οι Τοπικές Κοινότητες Κατταβιάς και Σορωνής, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το εργατικό κέντρο Ρόδου, έπεσαν στο κενό.
Και αυτό γιατί, όχι μόνο δεν έλαβε η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. υπόψη της το κριτήριο της εντοπιότητας για τους κατταβενούς, τους σορωνιάτες και τους ροδίτες στη νέα προκήρυξη που τρέχει αυτή τη στιγμή, αλλά αγνόησε και επιδεικτικά όλες τις ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας, δίδοντας 50 μόρια σε όλους όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας όπου είναι εγκατεστημένος ο Σταθμός Παραγωγής (ΑΗΣ, ΥΗΣ, ΑΣΠ, ΤΣΠ).
Δηλαδή και ο χαλκίτης και ο συμιακός και ο καστελοριζιός και ο τηλιακός έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους καταβενούς, τους σορωνιάτες και τους ροδίτες στη συγκεκριμένη προκήρυξη, λες και όταν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ Α.Ε. αποφάσιζαν να κατασκευάσουν τα εργοστάσιά της στις περιοχές της Κατταβιάς και της Σορωνής, έτρεχαν να αποσπάσουν την έγκριση των καστελοριζιών, των χαλκιτών των συμιακών, των τηλιακών για να καμφθεί η άρνηση που είχαν, γνωρίζοντας τις συνέπειες στη ζωή τους, στο περιβάλλον τους και στις περιουσίες τους.
Οι κατταβενοί και οι σορωνιάτες είναι αυτοί που εισπνέουν καθημερινά τα επικίνδυνα χημικά στοιχεία και τα βαρέα μέταλλα που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα, στα νερά και στα εδάφη των περιοχών τους. Το δικό τους φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται και η δική τους υγεία τίθεται σε κίνδυνο!!!
Τελικά, ο κος Στάσσης αποδείχθηκε “βασιλικότερος του βασιλέως” αδειάζοντας κάποιους από τους βουλευτές μας που έβγαιναν στα κανάλια και τις εφημερίδες και διαβεβαίωναν ότι η εντοπιότητα θα ισχύσει στην προκήρυξη της ΔΕΗ.
Και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι δεν κατάφεραν ούτε ένα πολυπόθητο Ραντεβού να κλείσουν με τον ανωτέρω διευθύνοντα σύμβουλο, ώστε να συζητήσουν ΔΕΗ και φορείς, το θέμα.
Ο κύριος Στάσσης αγνόησε τους πάντες, και βουλευτές και Δήμο και Περιφέρεια. Τώρα δίδεται μια τελευταία ευκαιρία στους βουλευτές μας και θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν.
Όπως ανακοίνωσε προ ημερών το εργατικό κέντρο ρόδου, μαζί με τις εμπλεκόμενες στο θέμα κοινότητες, το Δήμο και την Περιφέρεια θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της συγκεκριμένης προκήρυξης και περιμένουμε τους βουλευτές μας να αποφασίσουν, θα είναι μαζί μας δίδοντας ένορκες καταθέσεις ως μάρτυρες υπεράσπισης ή θα μας αφήσουν και πάλι μόνους σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα;
Ας πάρουν αυτή τη φορά στα σοβαρά το βουλευτικό τους ρόλο, που σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο του γραφείου πληροφοριών της βουλής των κοινοτήτων είναι «να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων των εκλογέων τους παρέχοντας συμβουλές (ιδιαίτερα των προβλημάτων που προκύπτουν από το έργο των υπουργείων), εκπροσωπώντας τα ζητήματα των εκλογέων τους στη Βουλή και ενεργώντας ως σημαίνοντες εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και ας πράξουν το αυτονόητο, αυτό που και οι ίδιοι διαβεβαίωναν ότι επιθυμούν, και το ανακοίνωναν και στα ΜΜΕ. Να ισχύσει δηλαδή η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ.
Το αίτημά μας είναι δίκαιο και εφικτό, αφού και με τον νέο νόμο 4643/2019 άρθρο 3, η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει όλο το δικαίωμα να ορίσει τα κριτήρια που θέλει για τις προσλήψεις των υπαλλήλων της.
Δε δεχόμαστε να έχουμε δικούς μας ανθρώπους που ζουν στον τόπο τους με τα όσα αρνητικά έχει, οι περισσότεροι δε από αυτούς να εργάζονται στα εργοστάσια της επιχείρησης καλύπτοντας τις εποχικές της ανάγκες, και να έρθουν με τη νέα προκήρυξη άτομα από άλλα μέρη της Ελλάδας, για να καλύπτουν τις μόνιμες θέσεις.
ΟΙ Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων
Κατταβιάς Ζαννετάκης Νικόλαος
Σορωνής Μπονιάτης Μανώλης




