Πνίγηκε 6χρονο κοριτσάκι στο Φαρμακονήσι!

Κάθειρξη 22 ετών και 3 μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, επιβλήθηκε χθες, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, στον 38χρονο αλλοδαπό που κρίθηκε ένοχος για το θάνατο ενός 6χρονου κοριτσιού στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
Ο αλλοδαπός καταδικάστηκε, διότι αφού έσκισε φουσκωτή λέμβο στην οποία επέβαινε μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να βυθιστεί, επήλθε ο θάνατος ενός 6χρονου κοριτσιού το οποίο δεν εντοπίστηκε έγκαιρα από τους λιμενικούς.
 
Της Άννας Σαρρή
 
Ο 38χρονος, με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη των αδικημάτων της πρόκλησης ναυαγίου από την οποία επήλθε θάνατος ανθρώπου, της έκθεσης από την οποία επήλθε θάνατος ανθρώπου, αλλά και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Ο Εισαγγελέας της έδρας Κωνσταντίνος Μπούτσικος, πρότεινε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του για την τέλεση του πρώτου αδικήματος, κάθειρξη δέκα ετών για το δεύτερο και φυλάκιση έξι μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για το τρίτο αδίκημα. Ο πρόεδρος της έδρας, Πέτρος Πρέκας, ύστερα από διακοπή για διάσκεψη, ανακοίνωσε την επιβολή κάθειρξης 22 ετών και 3 μηνών σε βάρος του κατηγορουμένου, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κατά την κατάθεση της πρότασης ο Εισαγγελέας, εξήγησε ότι Τούρκοι δίδουν εντολή στους συνεργάτες τους να βυθίζουν τη λέμβο εφόσον εντοπιστούν από λιμενικούς, ώστε να τους περισυλλέξουν και να μην τους εξαναγκάσουν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα από την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους. «Τα αδικήματα έχουν τελεσθεί. Όταν έσκιζε τη λέμβο (ο κατηγορούμενος) γνώριζε ότι θα βυθίζονταν και μπορούσε να επέλθει θάνατος», εξήγησε ο Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι «όλοι οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου καταρρίπτονται από την κατάθεση του λιμενικού».
 
Το ναυάγιο
Στη 1.05 τα ξημερώματα της 15ης Μαΐου έτους 2013, προσωπικό που επέβαινε σε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε (κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας) στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ναυτικό μίλι νοτιανατολικά από τη νήσο Φαρμακονήσι, φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, στην οποία επέβαιναν λαθρομετανάστες.
Η λέμβος είχε ξεκινήσει από την περιοχή «Δίδυμα» της Τουρκίας προκειμένου να μεταφέρει στο Φαρμακονήσι, είκοσι ένα παράνομους αλλοδαπούς.
Όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε την ύπαρξη των λιμενικών έσκισε τη φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, χρώματος γκρι και μήκους επτά μέτρων, με αποτέλεσμα να καταγραφεί εισροή υδάτων και βύθισή της. Οι άνδρες του Λιμενικού, επιχείρησαν να διασώσουν τους επιβαίνοντες, ενώ διενεργούσαν έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν ένα 6χρονο κορίτσι το οποίο είχε δηλωθεί ως αγνοούμενο από τη μητέρα της. Το κοριτσάκι βρέθηκε, ύστερα από δεκάδες ώρες ερευνών, αλλά δυστυχώς ήταν νεκρό.
Στη φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο επέβαιναν είκοσι ένα αλλοδαποί, στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, οι οποίοι με τη συνδρομή και δεύτερου πλωτού περιπολικού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Λακκίου.
Προς εντοπισμό του 6χρονου κοριτσιού, με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διενεργήθηκαν έρευνες από ναυαγοσωστικό και περιπολικό πλωτό, από ένα παραπλέον σκάφος, αλλά και από ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Ο λιμενικός
και ο καταδικασθείς
Κατά το διάστημα διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου, ο λιμενικός που έλαβε μέρος στην επιχείρηση διάσωσης των λαθρομεταναστών, εξήγησε ότι βρισκόντουσαν σε απόσταση δύο μέτρων από τη λέμβο όταν είδαν τον κατηγορούμενο να τη σχίζει, δηλώνοντας καθ’ όλα σίγουρος για την ενοχή του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτή η ύπαρξη και ενός κοριτσιού στη λέμβο.
Ο κατηγορούμενος, από τη δική του πλευρά, ισχυρίστηκε ότι σέβεται τις δικαστικές Αρχές, και ότι ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να μεταβεί στη Γερμανία.
Ισχυρίστηκε ότι ήταν και αυτός επιβάτης της λέμβου και όχι ο καπετάνιος, περιγράφοντας αναλυτικά τα όσα έλαβαν χώρα μέχρι και την πρόκληση του ναυτικού ναυα-
γίου.
Σύμφωνα με τον 38χρονο περπάτησαν δύο χιλιόμετρα για να επιβιβαστούν στη λέμβο, την οποία είχαν ετοιμάσει οι Τούρκοι, ο ένας εκ των οποίων έμεινε μαζί τους, αλλά στη συνέχεια πήδησε στη θάλασσα βρισκόμενος σε επικοινωνία με έναν Σύρο, ο οποίος (κατά τον κατηγορούμενο) ήταν ο καπετάνιος.
Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με το περιστατικό, ενώ υποστήριξε ότι όταν είδαν τους λιμενικούς φώναξαν για βοήθεια, όταν ξαφνικά άρχισε να εισρέει νερό στο σκάφος.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...