ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μεταφορά των Ιαματικών Πηγών των Δήμων σε ανώνυμη εταιρεία υπό τον έλεγχο του Κράτους, εξέφρασε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής, στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, αποφασίζοντας μέχρι και ένδικα μέσα για την υπεράσπιση της περιουσίας του Δήμου, εφόσον κατατεθεί τελικά ως έχει το σχετικό σχέδιο νόμου.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού συζήτησε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα το μέρος Β’ (αρθρ. 7 έως 14) με το οποίο μεταφέρονται υποχρεωτικά οι ιαματικές πηγές των Δήμων της Χώρας σε Ανώνυμη Εταιρεία « Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – Ι.Π.Ε. Α.Ε.» ελεγχόμενης από το Κράτος, δίχως όφελος για την τοπική κοινωνία, ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά, ο οποίος τόνισε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να περιλάβει σε σχέδιο νόμου την σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας - ΙΠΕ Α.Ε.» η οποία θα ανήκει κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόβλεψη υποχρεωτικής εκχώρησης σε αυτή όλων των Ιαματικών Πηγών της χώρας, βρίσκει αντίθετο το Δήμο μας και συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θέτει προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας ρύθμισης.
Δεν προηγήθηκε κανενός είδους συνεννόηση με τα θεσμικά μας όργανα, ήρθε ξαφνικά, και προκάλεσε σειρά αντιδράσεων.
Ως Δήμαρχος Κω αντέδρασα άμεσα, με επιστολή μου στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, στην ΚΕΔΕ και στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
Επιπλέον, έθεσα το θέμα ως Πρόεδρος στην Τοπική Ένωση Δήμων Δωδεκανήσου, που το συζήτησε την περασμένη Παρασκευή και ομόφωνα απέρριψε την σχετική πρόβλεψη του σχεδίου νόμου, ενώ την ίδια ημέρα συζητήσαμε το ίδιο θέμα στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές, όπου επίσης ομόφωνα εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεσή μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
θεωρώ αδιανόητο στη σημερινή εποχή να δημιουργείται μια κρατική εταιρεία μονοπωλιακού χαρακτήρα που αφαιρεί πλουτοπαραγωγικές πηγές από τις τοπικές κοινωνίες, αναιρεί την ουσία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητα και τους ωφελούμενους μιας τέτοιας πολιτικής.
Όπως επισήμανα και στην σχετική επιστολή μου «πρόκειται ουσιαστικά για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και όχι συνεργασία για την αξιοποίησή τους, αφού μεταφέρει τον πλούτο περιοχών της χώρας μας, σε συγκεντρωτικά, υδροκέφαλα, σχήματα, δίχως κανένα λόγο στις τοπικές κοινωνίες.
Μια τέτοια εξέλιξη ζήσαμε έντονα στην περίοδο των μνημονίων και των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των δανειστών μας, όταν εν μία νυκτί δημιουργήθηκαν υπερταμεία και μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, που αποτελούσαν διαχρονικά πλούτο των τοπικών κοινωνιών.
Σήμερα όμως, που δεν υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή ως πολιτική επιλογή.
Πρόκειται για λάθος κατεύθυνση η οποία σαφώς και πρέπει να επαναπροσδιορισθεί. .
Τώρα που οι Δήμοι, όπως και ο Δήμος Κω, συγκροτούν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς για να στηρίξουν τον αναπτυξιακό ρόλο τους, να αξιοποιήσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και να δημιουργήσουν πλούτο για τις τοπικές κοινωνίες, δεν μπορεί να έρχεται το ίδιο το Κράτος να ακυρώνει αυτή την προσπάθεια (πού το ίδιο πριν λίγους μήνες για το σκοπό αυτό τους θεσμοθέτησε) και να αφαιρεί πλουτοπαραγωγικές πηγές, δίχως τη σύμφωνη γνώμη μας.»
Επί της ουσίας πρόκειται για αντιαναπτυξιακή επιλογή, από όποια σκοπιά και αν την εξετάσουμε.
Ειδικά σε αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο για την ολοκληρωμένη επανάχρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων στα «Θερμά» που είναι ιδιοκτησία του Δήμου μας ώστε να αξιοποιήσουμε την ιαματική πηγή που διαθέτουμε.
Αν η Πολιτεία στόχευε πραγματικά να στηρίξει την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών έπρεπε να ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου μας για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να προχωρήσουμε στην προστασία της από κατολισθήσεις και φαινόμενα διάβρωσης που δημιουργούν κινδύνους.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
μετά από αυτά σας καλώ να αποδεχτείτε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), με την οποία απορρίπτει τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)» και καλεί την ΚΕΔΕ, τον θεσμικό εκφραστή του συνόλου των Δήμων της χώρας, να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς η συμμετοχή της στην εταιρεία αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.
Σας καλώ, επίσης, να εγκρίνετε την εκκίνηση νομικής διαδικασίας για την υπεράσπιση της περιουσίας του Δήμου μας.»
Γραφείο Τύπου