Κάρπαθος: Αλήθεια, ξυπνάει το φράγμα Σχοινά; Του Μανώλη Δημελλά

Ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, στα σίγουρα είναι και το φράγμα της Καρπάθου. Ήταν το 1989, όταν ο γεωλόγος του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Καπλανίδης, κάνοντας έρευνα κατέληξε στην περιοχή Σχοινά. Βρήκε πως τόσο οι απορροές υδάτων, όσο  και οι βροχοπτώσεις, αποδίδουν τα μέγιστα σε εκείνη τη περιοχή για τη Κάρπαθο.

Ξεκίνησαν οι πρώτες σχεδιαστικές μελέτες, (από το  υπουργείο Γεωργίας), ο προυπολογισμός τους έφτανε τα 40.000.000 δραχμές.  Με το ζεστό χρήμα, που τότε έδειχνε μπόλικο και ατέλειωτο, ξεκίνησαν τα σχέδια. Μάλιστα μιλούσαν και έγραφαν για το έργο, που θα ξεδιψάσει ολάκερη τη Κάρπαθο, αφού συνέπεσε με μια περίοδο έντονης ανομβρίας. Δεν  άργησε όμως να φανεί πως τα χρήματα δεν έφταναν, για ένα τόσο μεγάλο έργο. Πρώτος προυπολογισμός ήταν τα 8.000.000 ευρώ. Άρχισε λοιπόν ο εργολάβος να κάνει κόνξες και το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης, να βάζει στο πάγο την υπόθεση. Όλο και πιο βαθιά, έχωνε το φράγμα μέσα στην κατάψυξη.

Από το 1999 που έχει περατωθεί το 25% από το όλο έργο, οι μπουλντόζες έσβησαν, πάγωσαν τα μεγάλα σχέδια, για τη σταθερή ύδρευση και άρδευση του νησιού. Ο σημερινός Δήμαρχος Μιχάλης Χανιώτης, από τότε πίστευε για την απόδοση του έργου, όμως την ίδια περίοδο, διαφώνησε με την επιλογή της τοποθεσίας του ΧΥΤΑ που είναι παραδίπλα! Σήμερα δεν έχει άλλη επιλογή, από το κυνήγι γραμματέων, υφυπουργών και υπουργών, μήπως και καταλήξουν στην απεμπλοκή και την ολοκλήρωση του φράγματος.

Στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού και ενώ η περιφέρεια με τον Μαχαρίδη να δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον, έτρεξε και εξασφάλισε πιστώσεις, (από το πρόγραμμα Μπαλτατζή) για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις, και πάλευε για την επανεκκίνηση και την αποπεράτωση, δεν φαινόταν να σηκώνεται σκόνη στην περιοχή. Ακόμη και ο πίνακας κόστους του έργου, μειώθηκε σημαντικά, και πάλι όμως δεν έπαιρναν μπροστά οι μηχανές. Και πως, αφού η επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνωμοδότησε μάλλον αρνητικά ή για να είμαστε ειλικρινείς, τέσσερις ψήφοι ήταν ουδέτεροι, ένας βρέθηκε αρνητικός και τρείς θετικοί, από τα οκτώ μέλη, της επιτροπής του υπουργείου.

Στο πρόσφατο ταξίδι του Δημάρχου Χανιώτη στην Αθήνα, ένα τελευταίο ραντεβού του προκαλούσε αναστάτωση και άγχος. Ήταν το πέρασμα του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η παράδοση της έκθεσης, για το φράγμα φάντασμα και οι ατέλειωτες κρυφές και φανερές επαφές, για την απόσπαση της θετικής γνωμοδότησης της επιτροπής στον υπουργό. Έπειτα από ένα σωρό, ζυμώσεις και κουβέντες, που ίσως να μη μάθουμε ποτέ, η επιτροπή κατέληξε να δώσει το πράσινο φως, για τη συνέχιση του έργου  με μια μόνο αρνητική ψήφο από την οκταμελή  γνωμοδοτική ομάδα. Ακόμα και ο γενικός γραμματέας του υπουργού, Μόσχος Κορασίδης, νησιώτης και αυτός (από την Τζιά) φαίνεται να κατάλαβε την αναγκαιότητα του φράγματος για το νησί.

Από λόγια όμως έχουμε πια χορτάσει. Στο κύριο και πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, το νερό, δεν χωρούν πολιτικά παιγνίδια και λογοπαίγνια.

Για τον Δήμαρχο Καρπάθου Μ. Χανιώτη, η υπόθεση "φράγματος Σχοινά" κατέληξε να γίνει ακόμα ένα, εντελώς προσωπικό του στοίχημα. Απομένει να δούμε και τις πράξεις ουσίας, και για την ακρίβεια περιμένουμε την ολοκλήρωση ενός έργου ζωής για ολόκληρο το νησί. Μα για το νέρο, δεν λένε ότι θα ξεσπάσουν οι παγκόσμιοι πόλεμοι του επόμενου αιώνα;
Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...