Η λέξη "οστεοπόρωση" σημαίνει φιλολογικά "πορώδες οστούν". Είναι μία κατάσταση όπου ένα άτομο χάνει σταδιακά κόκαλο (οστούν) έτσι ώστε τα κόκαλα να γίνονται σταδιακά εύθραυστα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα κόκαλα να είναι πιο πιθανό να σπάσουν, ιατρικά ονομάζεται κάταγμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Τρώτε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ
• Τρώτε τη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών που περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο βοηθά το σώμα να απορροφά και να χρησιμοποιεί το ασβέστιο
• Πάρτε ασβέστιο πριν από το βραδινό ύπνο, αφού απορροφάται καλύτερα και επίσης βοηθά στον ύπνο
• Συμπεριλάβετε σκόρδο και κρεμμύδια στη διατροφή, καθώς και αυγά (αν τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν είναι πάρα πολύ υψηλά). Οι τροφές αυτές περιέχουν θείο, που είναι απαραίτητο για υγιή οστά
• Τρώτε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως λάχανο, χόρτα Collard, μαρούλι και μαϊντανό, τα οποία προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι της οστεοπόρωσης
• Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου και βορίου και τρώτε εσπεριδοειδή και σκούρα μούρα, για τα βιοφλανοειδή που περιέχουν
• Περιορίστε την πρόσληψη σε σπαράγγια, παντζάρια, χόρτα, κάσιους, ραβέντι, ντομάτες και σπανάκι. Οι τροφές αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου
• Πίνετε λιγότερο αλκοόλ, καφέ και τσάι, καθώς αυξάνουν την απέκκριση ασβεστίου
• Μειώστε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα όπως αναψυκτικά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη, αλάτι και αλκοόλ.